Praūžęs viesulas pridarė daug žalos

viesulasGintarė MARTINAITIENĖ

Penktadienio vakaras ne visiems rajono gyventojams buvo ramus. Kai kuriose vietovėse siautę viesulai daužė pastatų langus, plėšė stogus, rovė ir laužė medžius, traukė elektros laidus. Žmonės tikino, kad to tiesiog dar nebuvo matę. Net ir praėjus viesului ne visi galėjo ramiai miegoti.

Nuotr. Iš viso viesulas rajone nusiaubė apie dešimt sodybų. Daugelis namų liko be stogų, senesni statiniai sugriauti.

Iš tamsaus debesies susiformavęs piltuvo formos sūkurys žemę pasiekė per keletą minučių ir pradėjo šėlti. Bene labiausiai per stichijos šėlsmą nukentėjo Griškabūdžio ir Išdagų vietovėse įsikūrusių sodybų šeimininkai.

Pasak Giedrės Palubinskaitės, kuri į Vilkeliškių kaime esantį senelio Antano Palubinsko ūkį atvyko pailsėti, net ir praėjus parai po šio šėlsmo ji negali ramiai miegoti. Mergina pasakojo, kad iš pradžių atrodė lyg artėtų didžiulis traukinys ar fūra, tačiau garsas vis stiprėjo. Pažiūrėjus pro langą ji nustėro, nes Palubinskų ūkio link artėjo viesulas. „Tiesiog neįtikėtina, didžiulis garsas. Matai, kaip jis artėja laužydamas medžius ir nežinai, ką daryti“, - po įvykio kalbėjo Giedrė. Per penkias minutes ūkyje buvo nuplėšti dviejų pastatų stogai - vieno jų skarda tiesiog suraitota, su šaknimis išrauti kai kurie medžiai, nuaižytos jų tošys, nutraukti elektros laidai. Į orą kilo kuro talpyklos, padangos ir buvo sviedžiamos už kelių dešimčių metrų. „Maniau, kad tokių dalykų Lietuvoje nebūna. Bet matote patys, kas padaryta“, - teigė nuniokoto ūkio savininkų sūnus. Dabar belieka apgailestauti, kad turtas nebuvo draustas, tad šeimininkai, padedami artimųjų, draugų ir pažįstamų jau tą pačią dieną pradėjo šalinti viesulo padarinius – kas pjaustė ir šalino nuo kelio medžius, kas aplink namus rankiojo medžių nuolaužas. Jau kitą dieną abiejų pastatų stogai buvo uždengti specialia plėvele.
 
Nepasisekė ir kaimynystėje esančiam ūkininkui Beniui Mockeliūnui – į jo ūkį taip pat įsisuko viesulas. Ir čia jis draskė viską iš eilės, išjudindamas net betono luitus, stipriai apgadino ūkinius pastatus, nuplėšė naujai sutvarkytą stogą, išdaužė langus.

Ne ką mažesnės žalos ši gamtos stichija pridarė Griškabūdžio seniūnijoje. Labiausiai nusiaubti Rogupių, Laukinės Kubiliškės, Rygiškių kaimų vienkiemiai. Čia taip pat buvo ardomi pastatų stogai, sugriauti keli ūkiniai pastatai. Seniūnas Saulius Naumavičius teigė, kad praūžė ne viesulas, o tiesiog tornadas. Nedaug trūko, kad jis įsisuktų į Rygiškių kaime esančią kalbininko Jono Jablonskio tėviškę. Laimei, nenukentėjo nė vienas žmogus.  

Vakar pas nukentėjusiuosius lankėsi ir savivaldybės Ekstremalių situacijų komisija, kuri, kaip teigė jai vadovaujantis administracijos direktorius Juozas Puodžiukaitis, nustatinėjo padarytą žalą. „Po to planuojame kreiptis į Vyriausybę, kiek galės nukentėjusiems padės ir savivaldybė“, - teigė J. Puodžiukaitis.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar pakanka sporto infrastruktūros rajone?

klausimelis 04 19Arūnė iš Griškabūdžio:

Ne. Griškabūdyje nieko nėra. Mokyklos stadionui reikėtų labai didelio remonto. Ten yra krepšinio aikštelė, bet aš krepšinio nežaidžiu. Atvykdavau pasportuoti į Šakius. Lankiausi baseine ir treniruoklių salėje. Šakiuose reikėtų daugiau dviračių takų, nes nelabai yra kur važiuoti. 

klausimelis 04 19 2

Milda iš Šakių:

Nepakanka. G alėtų būti daugiau. Labai trūksta dviračių takų. Daug metų laukiam dviračių tako Šakiai–Lukšiai. Girdėjau apie Šakių „Varpo“ mokyklos stadiono rekonstrukciją. Tikrai reikalingas ir futbolo aikštynas, ir lengvosios atletikos treniruotės, nes kuo daugiau sportuosim, tuo bus geriau.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.