Ar lengva į laisvę išėjusiems žmonėms susirasti darbą?

zoleEma BILEVIČIŪTĖ

Praėjusią savaitę Šakių rajono pataisos inspekcijos darbuotoja dalyvavo susitikime su Darbo biržos atstovais dėl įsidarbinimo išėjusiems į laisvę kaliniams galimybių. Šiuo metu rajone yra aštuoni lygtinai paleisti žmonės, kurie užregistruoti Darbo biržoje. Vieni teigia, jog išėjusiems į laisvę sunku susirasti darbą dėl darbdavių požiūrio, tačiau daugelis jų yra suinteresuoti pasikeisti ir iš darbdavių nesulaukia jokių nusiskundimų.

Nuotr. Lygtinai į laisvę išėjusiems žmonėms sunku susirasti darbą dėl darbdavių požiūrio, nors dauguma jų yra suinteresuoti pasikeisti.

Gyvena toliau

Susitikimo metu Darbo biržos atstovai ir pataisos inspekcijos darbuotoja aptarė, kokios šiuo metu priemonės vykdomos nuteistiesiems ir kokios lengvatos jiems yra taikomos. Tokie susitikimai - ne naujiena, nes abi susitikusios šalys dažnai aptarinėja tokio pobūdžio klausimus. Šiuo metu pataisos namuose yra apie 90 žmonių, tačiau 8 iš jų yra paleisti lygtinai. Kaip ir visi kiti, jie gyvena normalų gyvenimą: ieško darbo, kuria šeimas ir galvoja apie ateitį. Tačiau ne visi gyventojai ir darbdaviai į juos žiūri palankiai. Tik nedaugelis supranta, jog žmonės keičiasi ir mokosi iš savo klaidų. Pasak inspektorės Odetos Mačiulienės,  negalima išskirti asmenų, kurie buvo bausti už sunkius nusikaltimus, nes jei išėjęs žmogus iš pataisos namų suinteresuotas keistis, jis gali labai sėkmingai tai padaryti.
 
Septyni vyrai ir viena moteris

Visi aštuoni asmenys yra atlikę laisvės atėmimo bausmę pataisos inspekcijoje ir dabar išleisti lygtinai su tam tikrais įsipareigojimais. Jie privalo reguliariai registruotis pataisos inspekcijoje, nustatytu laiku būti namuose. Taip pat jie yra įsipareigoję neišvykti iš gyvenamosios vietos, ilgiau nei septynias paras, be pataisos inspekcijos sutikimo. Remiantis turimais duomenimis, šiuo metu lygtinai paleisti septyni vyrai ir viena moteris. Kiekvienas iš jų turi gyvenamąją vietą, ieškosi darbo, du  dirba pagal verslo liudijimą. Verslo liudijimas - legalus darbas, kai mokesčių inspekcijoje reikia išsipirkti leidimą, susimokėti pajamų mokestį, už sveikatos draudimą ir socialinio draudimo mokestį, kuris lygus 50 proc. bazinės pensijos. Visa tai per mėnesį sudaro 262 Lt. Kaip ir visiems, viskas vyksta bendra tvarka. Darbo birža juos siunčia mokytis pagal turimą kvalifikaciją ir darbo stažą. O. Mačiulienės teigimu, jie vykdo visas Darbo biržoje numatytas priemones, taip pat ir patys ieškosi darbo. Tačiau kaime darbą susirasti yra sunkiau, be to iškyla ir susisiekimo problemos.

Bedarbių rėmimas

Susitikimo metu buvo aptarti įvairūs klausimai. Darbo birža į laisvę išėjusiems kaliniams suteikia galimybę gauti nedarbo išmoką, tačiau mūsų rajone nė vienam iš aštuonių asmenų ši išmoka nėra skiriama. Taip pat, kaip ir visiems bedarbiams, taikoma priemonė „Bedarbių teritorinio judumo rėmimas“. Jei Darbo birža negali jiems pasiūlyti jokio darbo, jie gali jį susirasti patys. Tačiau jei šis darbas nuo gyvenamosios vietos nutolęs 30 km atstumu, tada yra galimybė gauti kompensaciją važinėjimo išlaidoms. Ši priemonė taikoma ne ilgau kaip 3 mėnesius, tačiau darbo sutartyje nurodyta suma turi būti ne daugiau nei 1600 Lt, o važinėjimo išlaidos turi siekti ne mažiau 20 proc. Dar viena galimybė - pagal verslo liudijimą dirbantys žmonės gali susigrąžinti 200 Lt. Taip pat sudarytos sąlygos įgyti įvairių specialybių. Inspektorės teigimu, tokie susitikimai ir aptarimai su Darbo biržos atstovais yra trumpi, nes ir taip nuolat su jais bendrauja. Praėjusį kartą atstovai susitikime kalbėjo apie laisvas darbo vietas, darbo pasiūlą ir paklausą.

Nepalankus darbdavių požiūris

Darbo biržos darbuotojų teigimu, jie deda nemažas pastangas ieškodami darbo, tačiau viską apsunkina darbdavių požiūris. Dėl šios priežasties jie tampa mažiau motyvuoti. Pataisos namuose kalintys žmonės yra bausti tiek už lengvus nusikaltimus, tiek už sunkius. Tačiau darbdavių požiūris į visus yra vienodas. Tuo tarpu pataisos namų inspektorės teigimu, apie tuos, kurie yra įsidarbinę, nėra gauta jokių nusiskundimų. Tai reiškia, kad didelis noras ir motyvacija žmones keičia. Kiekvienais metais lygtinai paleistų žmonių skaičius keičiasi, tačiau neženkliai. Remiantis statistika, vidurkis rajone yra dešimt žmonių. Žinoma, pasitaiko atvejų, kada išėjus į laisvę pataisos inspekcija vėl kreipiasi į teismą už įsipareigojimų nevykdymą ir grąžina atgal. Tačiau taip nutinka retai, didžioji dauguma lieka laisvėje ir toliau gyvena normalų gyvenimą.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Miškasodis: kiek tai prasminga ir reikalinga?

klausimelis 04 23Rimas iš Gelgaudiškio:

Nemažai esu medžių per gyvenimą pasodinęs, nors ne miškininkystėje dirbu. Esu gelgaudiškietis, todėl rūpi Gelgaudiškio miško likimas. Mačiau, kaip žūsta miškas. Bet toks gyvenimas. Mums gal ir atrodė, kad reikėjo anksčiau sergančius medžius pjauti. Faktas, kad yra išnykę didžiuliai miško plotai, bet tam yra specialistai. Nuomonės gelgaudiškiečių išsiskyrė: vieni šaukia, kodėl mišką išpjovė, bet jau miškas buvo miręs. 

klausimelis 04 23 2

Danutė iš Gelgaudiškio:

Džiaugiuosi, kad vyko miškasodžio akcija. Nesu anksčiau dalyvavusi ir medžių ne itin daug pasodinusi. Dėl miškų kirtimo išties daug nuomonių, yra prieštaraujančių plyniems miško kirtimams. Manau, jeigu jau medžius kokios kirvarpos graužia, būtina šalinti, bet po to reikia ir atsodinti. Dalyvavau, nes man rūpi, kad vaikai ir proanūkiai turėtų kur žemuogių ar grybų pasirinkti, augtų kuo sveikesnėje aplinkoje.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.