Nėra projekto – daugiaaukščiai namai lieka be vandens

griskabudzio_gimnazija2Ema BILEVIČIŪTĖ

Visi puikiai žino gyvenimišką tiesą – nieko nėra amžino. Ne išimtis ir situacija Griškabūdžio miestelyje. Čia seniūnas ir vietiniai gyventojai ne juokais sunerimę dėl vandens tiekimo. Kadangi vamzdynas jau susidėvėjęs, todėl tiekiamas nekokybiškas vanduo. Ateityje, kai kurie gyventojai gali visai jo nebeturėti. Tačiau tai dar ne viskas. Jei niekas nesiims veiksmų, gali būti, kad reikės uždaryti gimnaziją.

Nuotr. Tik vasaros pradžioje suteikus Griškabūdžio mokyklai gimnazijos vardą, dėl susidėvėjusių vandentiekio trasų gali reikėti ją uždaryti.

Paslauga teikiama, bet ne visi atsiskaito
Jau seniai buvo kalbama, jog šiuo metu Griškabūdžio žemės ūkio bendrovei priklausančios vandentiekio trasos būtų perduotos Šakių savivaldybės priežiūrai. Kaip teigė bendrovės vadovas Petras Puskunigis, vandens tiekimas yra socialinė paslauga, todėl privačiame versle šią paslaugą neprivaloma teikti. Tačiau šiuo metu yra priešingai. Vienintelė vandens tiekėja Griškabūdžio žemės ūkio bendrovė save vadina labdaringa organizacija. Ji miesteliui tiekia vandenį, tačiau dažnai iškyla problemų dėl atsiskaitymo už paslaugą, nors tarifas čia - dvigubai mažesnis nei Šakiuose. Be to, rezervai jau išsekę, tačiau gyventojai vis tiek netaupo. Daugelis vandeniu laisto daržus ar net pila jį tiesiog į tvenkinį. 
 
Per anksti apsidžiaugė

Senoms Griškabūdžio vandentiekio trasoms pakeisti pagal „Europos Sąjungos Sanglaudos fondas: žingsnis į mūsų gerovę“ Nemuno vidurupio baseino I paketo projektą buvo tikimasi gauti finansavimą iš ES fondų. Todėl atsirado viltis atnaujinti vandens tiekimą, juk pakeitus trasas pagerėja vandens kokybė. Iš pradžių buvo kalbėta, jog trasas keis miesteliuose, kuriuose yra daugiau nei tūkstantis gyventojų. Tačiau pernai metais vietiniai gyventojai buvo nuliūdinti, nes pasikeitė projekto sąlygos. Dabar finansavimą gauna tik tie miesteliai, kuriuose gyvena daugiau nei du tūkstančiai gyventojų. Tad Griškabūdis jau nebepatenka į laimingųjų sąrašą. O vandens jiems tikrai reikia.

Problema daugiaaukščiams

Neramumai miestelyje prasidėjo, kai Griškabūdžio seniūnas Saulius Naumavičius iškėlė klausimą, ką rajono valdžia darys, kai dėl sustojusių darbų bus uždaryta gimnazija? Įgyvendinamo projekto tikslas atitikti ES nuotekų ir geriamo vandens direktyvų reikalavimus bei padidinti centralizuotai vandentvarkos paslaugas gaunančių gyventojų skaičių ir pagerinti projekto teikiamų vandentvarkos paslaugų kokybę. Tačiau akivaizdu, kad taip nėra. Kadangi trasos jau susidėvėjusios, tiekiant vandenį nesusidaro spaudimas, todėl vanduo iki antro aukšto nepakyla. „Tačiau kenčia ne tik mokykla, bet ir daugiabučiai, ir kiti aukštesni pastatai“,- teigė P.Puskunigis. Todėl atkreipiant dėmesį į šią susidariusią problemą, reikėtų susimąstyti, ar miestelis neturėtų būti vėl įtrauktas į laimingųjų sąrašą? „Jei mokyklai nebus tiekiamas vanduo arba jis bus nekokybiškas, teks ją uždaryti. Tai sudarytų dar daugiau problemų“,- teigė seniūnas.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar pakanka sporto infrastruktūros rajone?

klausimelis 04 19Arūnė iš Griškabūdžio:

Ne. Griškabūdyje nieko nėra. Mokyklos stadionui reikėtų labai didelio remonto. Ten yra krepšinio aikštelė, bet aš krepšinio nežaidžiu. Atvykdavau pasportuoti į Šakius. Lankiausi baseine ir treniruoklių salėje. Šakiuose reikėtų daugiau dviračių takų, nes nelabai yra kur važiuoti. 

klausimelis 04 19 2

Milda iš Šakių:

Nepakanka. G alėtų būti daugiau. Labai trūksta dviračių takų. Daug metų laukiam dviračių tako Šakiai–Lukšiai. Girdėjau apie Šakių „Varpo“ mokyklos stadiono rekonstrukciją. Tikrai reikalingas ir futbolo aikštynas, ir lengvosios atletikos treniruotės, nes kuo daugiau sportuosim, tuo bus geriau.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.