Vieni piketuoja, kiti - juokiasi

streikasEma BILEVIČIŪTĖ

Rugpjūčio 12 dieną Sudarge vyko piketas, kuriame dalyvavo apie 300 žmonių. Protesto akcijos dalyviai kėlė įvairius klausimus muitinės atstovams, tačiau aiškių atsakymų taip ir nesulaukė. Nors piketas nedavė jokių rezultatų, tačiau organizatorius teigė, jog nenuleis rankų, kol jiems bus įstatymiškai apribota tvarka dėl grįžimo iš Kaliningrado srities. Lenkai pasiekė savo, gal ir lietuviams pavyks.

Nuotr. Piketo dalyviai nesiruošė jokių plakatų ir neskandavo skanduočių, tikėdamiesi, kad taikiu būdu pasieks daugiau.

Leidimas suteiktas

Liepos 15 dieną įsigaliojo įsakymas, kuriuo buvo sugriežtinta akcizais apmokestinamų prekių įvežimo į Lietuvą tvarka. Tai papiktino visus asmenis dažnai važiuojančius į Kaliningrado sritį įsigyti pigesnių prekių. Todėl prieš dvi savaites organizacinė grupė kreipėsi į Šakių rajono savivaldybės administracijos direktorių Juozą Puodžiukaitį su raštišku prašymu leisti Sudarge surengti protesto akciją. Po susitikimo su muitinės atstovais, Šakių rajono policijos komisariato viršininku Mindaugu Skruibiu, administracijos direktoriumi Juozu Puodžiukaičiu ir vicemere Rima Rauktiene, pagrindinis organizatorius Dainius Bakšaitis gavo sutikimą Sudarge surengti protesto akciją.
 
Dėl muitų ir mokesčių lengvatų taikymo

ES valstybės, skatindamos gyventojų keliones, jų iš trečiųjų šalių įvežamoms, asmeniniam naudojimui skirtoms prekėms, taiko muitų ir mokesčių lengvatas, išskyrus, kai jie prekes įveža komerciniais tikslais.

Pagal šiuo metu galiojančius teisės aktus, keleivių įvežamos prekės neapmokestinamos importo muitais ir mokesčiais (PVM ir akcizais), jeigu prekės įvežamos nereguliariai ir yra skirtos keleivių asmeniniam ar šeimyniniam naudojimui. Įvežamų prekių pobūdis ir kiekis neturi būti toks, kad kiltų pagrindas manyti, jog prekės įvežamos komerciniais tikslais. Automobilio kuro bake įvežti degalai, neapmokestinti muitais ir mokesčiais, negali būti naudojami kitoje transporto priemonėje ir negali būti išpilti bei sandėliuojami. Jeigu šių nuostatų nesilaikoma, mokestinės lengvatos nėra taikomos ir keleivių įvežamos prekės apmokestinamos importo muitais ir mokesčiais.

Siekiant išvengti skirtingo šių teisės aktų nuostatų supratimo ir taikymo, nuo liepos vidurio įsigaliojo Muitinės departamento generalinio direktoriaus įsakymas, kuriuo apibrėžta Lietuvos Respublikos sienos kirtimo reguliarumo sąvoka. Keleiviams, atvykstantiems į Lietuvą iš trečiųjų šalių, muitų ir mokesčių lengvatos taikomos, jeigu keleivis per Lietuvos valstybinę sieną atvyksta ne dažniau kaip 5 kartus per kalendorinį mėnesį. Šeštąjį kartą į Lietuvą įvažiavusio keleivio prekės, tarp jų – ir transporto priemonės kuro bake esantys degalai, teisės aktų nustatyta tvarka apmokestinami importo muitais ir mokesčiais. Tačiau jeigu keleiviai pateikia muitinei dokumentus, patvirtinančius, kad dėl savo darbo vietos ar kitų aplinkybių turi dažnai vykti per LR valstybės sieną su trečiosiomis šalimis, šio įsakymo nuostatos nėra taikomos.

Pasiskundė ir Europos Komisijai

Anksčiau minėtas Muitinės departamento generalinio direktoriaus įsakymas labiausiai papiktino aplinkinius rajono gyventojus, kurie į Rusijos Federaciją vyksta per Ramoniškių pasienio kontrolės punktą. Todėl jie pradėjo imtis veiksmų, norėdami sustabdyti įsigaliojusį įsakymą. Tik aukščiausioji valdžia kalta, kad ne iš pat pradžių buvo apribotos įsivežamų prekių iš trečiųjų šalių galimybės, o būtent dabar. Dėl to protesto akcijos organizatoriai šį įsakymą apskundė Europos Komisijai, įsikūrusiai Briuselyje, ir prezidentei Daliai Grybauskaitei. Taip pat skundus išsiuntė, finansų ministrei Ingridai Šimonytei, Vyriausybei. Laiškus su beveik 300 žmonių parašų gavo ir kai kurie Seimo nariai, tarp jų ir Mindaugas Bastys.

Taip nieko ir nepasiekė

Būrys piketuotojų, paruošę muitininkams nemažai klausimų, susirinko dar prieš pietus. Pirmasis į aikštės vidurį žengė D.Bakšaitis, kuris išsakė savo nuomonę visų susirinkusiųjų vardu. Į piketą atvyko, ir į visus klausimus buvo pasiruošę atsakyti, Muitinės departamento generalinio direktoriaus pavaduotojas Jonas Miškinis ir Kauno teritorinės muitinės viršininko pavaduotojas Juozas Ragelis. Prasidėjus protesto akcijai, pagrindinis organizatorius visus perspėjo, kad niekas nežada pradėti debatų, tačiau jiems tik reikia atsakymų į kai kuriuos pateiktus klausimus. Pagrindinis klausimas, kuris ne kartą buvo keliamas protesto akcijos metu, skamba taip: Vyriausybės nutarime teigiama, jog neapmokestinimo tikslais importas laikomas nekomercinio pobūdžio, jeigu jis yra vykdomas retkarčiais. Tad piketuotojai kėlė klausimą, kas nustatė, kad būtent „retkarčiais“ yra penki kartai per mėnesį? J. Miškinis paaiškino, kad „retkarčiais“ reiškia ne prekių įsigijimo tikslus. Jei žmogus iš trečiųjų šalių įveža prekes asmeniniam naudojimui daugiau nei penkis kartus per mėnesį, tai jau muitinės darbuotojai turi pagrindo manyti, kad prekės yra įvežamos komerciniais tikslais. Nors muitinės darbuotojai noriai atsakinėjo į visus užduotus klausimus, tačiau piketuotojai teigė, jog konkrečiai jie taip nieko ir nepasakė.

Protesto akcijos dalyviai nežada nuleisti rankų ir kovos iki galo, kaip ir lenkai, kurie pasiekė savo. Tačiau J.Ragelis atviravo, kad jie vis tiek nieko nepasieks ir liks jau įsigaliojusi tvarka.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar pakanka sporto infrastruktūros rajone?

klausimelis 04 19Arūnė iš Griškabūdžio:

Ne. Griškabūdyje nieko nėra. Mokyklos stadionui reikėtų labai didelio remonto. Ten yra krepšinio aikštelė, bet aš krepšinio nežaidžiu. Atvykdavau pasportuoti į Šakius. Lankiausi baseine ir treniruoklių salėje. Šakiuose reikėtų daugiau dviračių takų, nes nelabai yra kur važiuoti. 

klausimelis 04 19 2

Milda iš Šakių:

Nepakanka. G alėtų būti daugiau. Labai trūksta dviračių takų. Daug metų laukiam dviračių tako Šakiai–Lukšiai. Girdėjau apie Šakių „Varpo“ mokyklos stadiono rekonstrukciją. Tikrai reikalingas ir futbolo aikštynas, ir lengvosios atletikos treniruotės, nes kuo daugiau sportuosim, tuo bus geriau.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.