Nepaliaujamai gražėjantis Lukšių miestelis

fontanasGiedrė PLEČKAITYTĖ

Lukšiuose gyvybės bei naujų idėjų išties nestinga. Kaip tik šiuo metu kultūros namų pusėje, prie miestelio herbo, galima išvysti iš peties dirbančius žmones, bei gana greitai kylantį naują turistų traukos objektą.  

Nuotr. Šiomis dienomis Lukšiuose vyksta mietelio herbo teritorijos tvarkymo darbai.

Tvarko seną objektą

Tikriausiai nesuklysime pasakę, jog meniško, energingo seniūno Vido Cikanos dėka Lukšių miestelis nenustoja gražėti. Kaskart važiuojant per Lukšius negali nepastebėti, vienoje ar kitoje miestelio vietoje naujai iškilusių medžio drožinių, naujų akmens skulptūrų. Tačiau tik skulptūromis šiame miestelyje neapsiribojama. Dar liepos pradžioje miestelio seniūnas drauge su darbininkų grupele ėmėsi miestelio herbo teritorijos tvarkymo. Mat nuo 1972 metų minėtoje vietoje padaryti baseinai jau ilgą laiką buvo apleisti ir moraliai pasenę. Beje, vyresnės kartos vietos gyventojai puikiai mena šioje vietoje ilgai stovėjusią Vladimiro Iljičiaus Lenino skulptūrą. „Gerai, kad tada, kai buvo nuversta skulptūra, visko neišgriovėme“,- džiaugėsi išlikusiais baseinų pamatais seniūnas. Dabar šioje vietoje statomas vienas baseinas su gražiu atitvaru, didingu fontanu. „Aplinkui fontaną visur sudėsime trinkelės bortelius. Paprašiau moterų, aplinkui pasodinti gėlių, kad Rugsėjo 1 - ąją būtų gražiau“,- pridūrė V. Cikana. Beveik į pabaigą einantys pirmojo baseino tvarkymo darbai galutinai planuojami užbaigti dar šiemet. Tačiau tai tik pusė darbo. Seniūnas neslėpė ir tolimesnių savo planų. „Aš bandysiu padaryti per vidurį tiltą, o iš abiejų šonų bus įrengti fontanai. Įsivaizduoju, kaip jaunąją neša per tiltą. Jūs pažiūrėkite, kiek šeštadieniais Lukšiuose būna limuzinų. O dar dvare kiek? Nori nenori Lukšiai darosi vestuvių vieta“,- kalbėjo seniūnas.
 
Materialioji pusė  

„Pradžioje galvojome, kad darbai eisis truputėlį paprasčiau, tačiau liūtys parodė, kad reikia naujai pervesti drenažą. Kai tik pradėjome dirbti, čia mus užsėmė, dumblą praplovė. Turėjome dugną naujai perbetonuoti“,- apie atliekamus darbus kalbėjo seniūnas. Jis sakė, kad kol kas miestelio herbo teritorijos tvarkymo darbai daromi skolon. „Visas turėklo detales ir vazas liejamės patys pagal pačių pasidarytą modelį, patys liejomės ir fontaną. Čia dirba bedarbiai iš Darbo biržos bei žmonės, gaunantys socialines pašalpas, – tai visi dirbame ir kuriame“,- sakė V. Cikana. Šiuo metu miestelio herbo teritoriją gražina net dešimt vyrų, atėjusių iš Darbo biržos. Lukšių bendruomenė parašė projektą per Žemės ūkio ministeriją, jau praeitos dvi atrankos, todėl tikimasi gauti 25 tūkst. litų paramą, kuri bus panaudota teritorijos sutvarkymo darbams atlikti. Beje, šio objekto tvarkymui seniūnas dėjo ir savo asmenines lėšas, nupirkdamas reikiamų medžiagų, be to, pats per dieną čia dirbdamas po dvi, tris valandas. „Didžiausia kliūtis yra ta, kad seniūnijose nėra suformuota administracinė ūkinė dalis. Kažkada turėjome komunalinį ūkį, tai jo vadovas padėdavo. Dabar vienas seniūnas turi užduoti užduotį ir dar suprojektuoti“,- sakė miestelio vadovas.

Senas gali tarnauti iš naujo

Idėjų nestokojantis Lukšių seniūnas mus ragino atkreipti dėmesį, kaip, rodos, moraliai pasenusi, statybinė medžiaga vėl gali naujai tarnauti žmonėms. „Šis šaligatvis perklotas iš tų pačių plytelių. Kartais ima, išmeta viską, bet reikia tik kosmetiškai pataisyti, tos pačios plytelės puikiai laiko ir toliau. Jeigu mes turėtume tiek taiko, priemonių ir specialistų, tai visur šaligatviai blizgėtų. Nuo 1990 metų aš daug perklojau šaligatvių, bet juos jau vėl reikia atnaujinti. Nieko daug nereikia, tik išmonės, rankų ir noro“,- akcentavo seniūnas.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar pakanka sporto infrastruktūros rajone?

klausimelis 04 19Arūnė iš Griškabūdžio:

Ne. Griškabūdyje nieko nėra. Mokyklos stadionui reikėtų labai didelio remonto. Ten yra krepšinio aikštelė, bet aš krepšinio nežaidžiu. Atvykdavau pasportuoti į Šakius. Lankiausi baseine ir treniruoklių salėje. Šakiuose reikėtų daugiau dviračių takų, nes nelabai yra kur važiuoti. 

klausimelis 04 19 2

Milda iš Šakių:

Nepakanka. G alėtų būti daugiau. Labai trūksta dviračių takų. Daug metų laukiam dviračių tako Šakiai–Lukšiai. Girdėjau apie Šakių „Varpo“ mokyklos stadiono rekonstrukciją. Tikrai reikalingas ir futbolo aikštynas, ir lengvosios atletikos treniruotės, nes kuo daugiau sportuosim, tuo bus geriau.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.