Keliuose saugumą užtikrina eismo prevencinės akcijos

policija2Giedrė PLEČKAITYTĖ

Pastaruoju metu šalies keliuose netrūksta specialių akcijų, skirtų Kelių eismo taisyklių pažeidimo prevencijai. Pirmosiomis rudens dienomis, kai prasideda naujieji mokslo metai, kai visur įsibėgėja naujas darbymetis, rajono gatvėse ir keliuose dažniau tenka išvysti kelių policininkus. Tad kokią reikšmę eismo saugumo užtikrinimui turi akcijos.

Nuotr. J. Stanaitis sakė, jog visose perėjose pastatyti po policininką, policija neturi tokių galimybių, todėl visos pajėgos sutelktos į judriausią mieste V. Kudirkos gatvę.

Kol kas drausmingi

Kaip ir ankstesniais metais, taip ir šiemet, maždaug iki rugsėjo 10 dienos rajono miestų pagrindinėse gatvėse tvarką prižiūrės kelių policininkai. Šakių rajono policijos komisariato Kelių poskyrio viršininkas Jonas Stanaitis „Draugui“ penktadienį sakė, kad šiomis dienomis mieste važinėjančių automobilių vairuotojai buvo drausmingi ir didesnių Kelių eismo taisyklių pažeidimų neužfiksuota. Pasak viršininko, tik vieną kitą vairuotoją teko įspėti dėl smulkių taisyklių pažeidimų.

Teko pastebėti, jog šiemet, kitaip nei ankstesniais metais, patrulių nėra prie mokyklų bei netoli bažnyčios esančiosje sankryžoje. Su mumis kalbėjęs J. Stanaitis sakė, jog visose perėjose pastatyti po policininką, policija neturi tokių galimybių, todėl visos pajėgos sutelktos į judriausią mieste V. Kudirkos gatvę. „Mes neturime tiek žmonių, kad visose gatvėse prie pėsčiųjų perėjų budėtų. Kitas dalykas - rajone yra ne vienas Šakių miestas“,- teigė pareigūnas.
 
Tuo pačiu J. Stanaitis informavo, kad Marijampolės apskrities vyriausiasis policijos komisariatas išleido nurodymą rugsėjo mėnesį sustiprinti patruliavimą pasitelkiant ne vien tik patrulius, bet ir policijos rėmėjus. „Kadangi vyksta Europos vyrų krepšinio čempionatas, ir, siekiant užkardinti nusikaltimus ir teisės pažeidimus, nuo rugsėjo 1 dienos vykdomas sustiprintas patruliavimas“,- sakė viršininkas. Kadangi krepšinio čempionatas vyks iki rugsėjo 18 dienos, tai bet kuriuo momentu rajono policijos pareigūnai gali būti pakviesti į didžiuosius miestus.  

Drausminti greičio mėgėjai

Jau pasibaigusios vasaros paskutinėmis dienomis, rugpjūčio 22 – 28, šalies keliuose vyko Europos kelių policijos tinklo inicijuota akcija, skirta kontroliuoti leistiną važiavimo greitį. Kaip informuoja Lietuvos kelių policijos informacijos tarnyba, per minėtą laikotarpį iš viso buvo nustatyti 7 049 greičio viršijimo atvejai, iš jų 3 545 atvejai užfiksuoti stacionariomis greičio matavimo sistemomis, 1 704 - mobiliomis fiksavimo sistemomis ir 1 800 atvejų - nešiojamais rankiniais greičio matavimo prietaisais. Daugiausia leistiną važiavimo greitį vairuotojai viršijo Vilniaus apskrityje. Čia užfiksuota 932 pažeidėjai. Kelių policijos poskyrio viršininko J. Stanaičio teigimu, rajone šios akcijos metu buvo nustatyta 10 greičio mėgėjų. Iš jų vienas vairuotojas greitį viršijo nuo 10 iki 20 km/val. Nustatyti septyni atvejai, kai neatsakingi vairuotojai greitį viršijo nuo 20 iki 30 km/val. Buvo sustabdyti du vairuotojai, greitį viršiję nuo 30 iki 40 km/val. Lietuvos kelių policijos tarnyba atkreipia vairuotojų dėmesį, kad policijos pareigūnai ir rugsėjo mėnesį dar ne kartą organizuos prevencines priemones, kurių metu bus vykdoma transporto priemonių važiavimo greičio kontrolė.

Kontroliavo neblaivius

Nuo paskutinio gegužės savaitgalio šalies keliuose kelių policijos pareigūnai vykdė akciją, skirtą neblaivių vairuotojų užkardinimui. Pasak J. Stanaičio, visą vasarą savaitgaliais vykdytos akcijos metu šalyje buvo sulaikyta kiek daugiau nei 2200 neblaivių vairuotojų. Kiek jų buvo sulaikyta rajono keliuose, informacija nepateikiama.

Apie kyšininkavimą

Akcijos taip ir lieka akcijomis, jos prasideda ir pasibaigia. Bet, ar dėl jų įgyvendinimo pastebima bendra padėties gerėjimo tendencija, teiravomės J. Stanaičio: „Žinoma, policijos darbas nukreiptas, kad tų pažeidimų tik mažėtų. Įstatymai griežtinami tam, kad būtų mažiau nedrausmingų vairuotojų“.

Jokia paslaptis, jog atsiranda vairuotojų, kurie už Kelių eismo taisyklių pažeidimus pareigūnams linkęs pasiūlyti kyšį, kad išvengtų didesnės baudos už vienokį ar kitokį Kelių eismo taisyklių pažeidimą. Kelių policijos poskyrio viršininko teiravomės, ar dažnai tenka užfiksuoti tokių atvejų. „Šalyje dar yra vienas, kitas kyšininkavimo atvejis. Paskutiniu metu, manau, kad tai yra aprimę“, - teigė pareigūnas. Beje, akcijų metu visi pažeidimai yra fiksuojami prietaisais, todėl jie išsaugomi ir protokoluojami. Pasak viršininko, rajone būta atvejų, dėl kurių buvo pradėtas ikiteisminis tyrimas, tačiau  tokių atvejų yra nedaug.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Miškasodis: kiek tai prasminga ir reikalinga?

klausimelis 04 23Rimas iš Gelgaudiškio:

Nemažai esu medžių per gyvenimą pasodinęs, nors ne miškininkystėje dirbu. Esu gelgaudiškietis, todėl rūpi Gelgaudiškio miško likimas. Mačiau, kaip žūsta miškas. Bet toks gyvenimas. Mums gal ir atrodė, kad reikėjo anksčiau sergančius medžius pjauti. Faktas, kad yra išnykę didžiuliai miško plotai, bet tam yra specialistai. Nuomonės gelgaudiškiečių išsiskyrė: vieni šaukia, kodėl mišką išpjovė, bet jau miškas buvo miręs. 

klausimelis 04 23 2

Danutė iš Gelgaudiškio:

Džiaugiuosi, kad vyko miškasodžio akcija. Nesu anksčiau dalyvavusi ir medžių ne itin daug pasodinusi. Dėl miškų kirtimo išties daug nuomonių, yra prieštaraujančių plyniems miško kirtimams. Manau, jeigu jau medžius kokios kirvarpos graužia, būtina šalinti, bet po to reikia ir atsodinti. Dalyvavau, nes man rūpi, kad vaikai ir proanūkiai turėtų kur žemuogių ar grybų pasirinkti, augtų kuo sveikesnėje aplinkoje.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.