Kanalai – didžiausi ežero taršos šaltiniai?

macijauskasGiedrė PLEČKAITYTĖ

Jau įsibėgėjo projekto „Šakių tvenkinio būklės gerinimas“ darbai, kurio pagrindinis tikslas miesto centre turėti švarų tvenkinį. Daugelis žmonių neabejoja, kad lig šiol į tvenkinį iš aplinkinių namų patekdavo nuotekos. Todėl matant, kaip valomas tvenkinys, daug kam kyla klausimas, ar ilgai jis išliks švarus. Praėjusią savaitę speciali komisija tikrino, ar neteršiamas tvenkinys.

Nuotr. Projekto „Šakių tvenkinio būklės gerinimas“ darbų prižiūrėtojas A. Macijauskas rodė iki P. Vaičaičio gatvės išvalytą kanalą, esantį tvenkinio šiaurės rytinėje pusėje. Kol kas 150 m išvalyto kanalo dalyje taršos žymių nerasta.  

Sudaryta komisija

Nepaisant šiųmečių drėgnų orų, Šakių miesto tvenkinio valymo darbai jau gerokai pasistūmėjo. Dar iki metų pabaigos turėtų būti sutvarkytos pakrantės, grioviai. Tikimasi, kad šakiečiai turės išties gražų ir tvarkingą tvenkinį, jei patys bus sąmoningi ir prisijungs prie centralizuotų nuotekų valymo įrenginių, nes, kaip kalbama, didžiausia tarša į 5 ha ploto Šakių tvenkinį patekdavo iš aplinkinių gyventojų namų, gatvių. Šakių aplinkos apsaugos agentūros vedėjas Kęstutis Lopeta tikino, kad niekada nebuvo nustatyta, iš kur konkrečiai į tvenkinį patenka nešvarumai.

Praėjusį trečiadienį speciali komisija: savivaldybės Ūkio skyriaus vyresnioji specialistė, ekologė Asta Cikanienė, Šakių aplinkos apsaugos agentūros inspektorius Stanislovas Pocevičius, UAB „Šakių vandenys“ atstovas Vytautas Bacevičius, projekto darbų vykdymo prižiūrėtojas Arvydas Macijauskas apžiūrėjo, ar neteršiamas tvenkinys. „Aš, kaip ekologė, savivaldybės vardu prisižadėjau užtikrinti, kad ateityje Šakių tvenkinys nebūtų teršiamas“,- kalbėjo A. Cikanienė.
 
Pagal Europos Sąjungos lėšomis Šakiuose įgyvendintą projektą, skirtą vandentiekio nuotekų tinklų prisijungimui, savivaldybė įsipareigojo, kad 1215 gyventojų prisijungs prie centralizuotų nuotekų valymo įrenginių. Tačiau kol kas gyventojai vangiai jungiasi. „Jeigu mes šito rodiklio nepasieksime, savivaldybei bus taikomos sankcijos ir lėšos turės būti grąžintos. Dėl šitų dviejų priežasčių, mero prašymu, buvo sudaryta komisija, kuri patikrintų, kokia ežero būklė“,- sakė savivaldybės ekologė.

Tikrinimo rezultatai

Ežero būklės tikrinimo metu komisija apėjo aplink tvenkinį ir rado devynis į tvenkinį nutiestus vamzdžius bei du kanalus, kuriais į tvenkinį įteka paviršinis vanduo. A. Cikanienės teigimu, buvo nustatyta: „Iš devynių vamzdžių keturi – nenaudojami, nes vamzdžiai užakę, sausi ir praktiškai nėra galimybės pro juos tekėti vandeniui. Ten gyventojai prisijungę prie centralizuotų nuotekų valymo tinklų. Vienas yra autobusų stoties. Dvi pralaidos nutiestos per kelią ties biblioteka. Teršimo tais vamzdžiais, kuriais nešvarumai galėtų patekti į Šakių tvenkinį, nėra“.

Tačiau nerimą kelia du į tvenkinį einantys kanalai, kurių vienas yra ežero šiaurinėje, kitas šiaurės rytinėje pusėje. „Prieš nuleidžiant tvenkinį, kanalus tyrė laboratorija. Užterštumas buvo labai nežymus“, - teigė Aplinkos apsaugos agentūros vedėjas K. Lopeta.

A. Cikanienė tikino, jog šiais kanalais teka vanduo, kurio švarą nustatyti sunkoka. „Prie gatvės, kur vandenį siurbia siurblys, yra blogas kvapas. Aišku, dumblas irgi savo kvapą turi. Manome, kad kvapas gali būti ir iš kanalų. Dabar valomi šių kanalų šlaitai. Kai bus baigta, komisija darbą dar pakartos“, - teigė ekologė ir pridūrė, kad pakartotinis patikrinimas priklausys nuo rangovų darbų atlikimo.

Tuo tarpu projekto darbų prižiūrėtojas A. Macijauskas kol kas negali pasakyti, kada tiksliai bus sutvarkyti minėtieji kanalai. Mat kanalų valymo darbų konkursą laimėjusi UAB „Parama“ darbus turėjo pradėti iškart po rugsėjo vidurio, tačiau iki šiol nieko nedaro. „Visiems šis klausimas rūpi. Kai viskas bus išvalyta, tada bus galima paimti ir vandens tyrimus, nes kitaip sunku patikrinti“,- sakė A. Macijauskas. Darbų prižiūrėtojo teiravomės, ar teko pastebėti nelegaliai nutiestų trasų į tvenkinį ir į jau pravalytą kanalą? „Mums įtarimą daugiau kelia tie nepravalyti kanalai. Ypač tas, kuris kerta P. Vaičaičio gatvę. Kol neišvalyta, tol negalime nieko spręsti“,- kalbėjo A. Macijauskas, kuris įsipareigojo, kad visą informaciją apie galimus teršėjus pateiks Šakių aplinkos apsaugos agentūrai.

„Šiaip vaizdas nėra blogas. UAB ,,Šakių vandenys” lanko gyventojus, kurie nėra prisijungę prie nuotekų valymo tinklų ir agituoja jungtis arba įsirengti tokias sistemas, kad joks lašas nuotekų nepatektų į kanalą“,- sakė A. Cikanienė ir pridūrė, jog pagal žmonių kalbas buvo manoma, kad situacija bus blogesnė.

Prisijungimo rezultatai

Iki šios dienos, įgyvendinus centralizuotų nuotekų tinklų plėtros projektą Šakiuose, Lukšiuose ir Išdaguose, iš ES reikalaujamų prisijungti 1215 gyventojų, prisijungė 680, tai sudaro 57 proc. Šakių tvenkinį supa keturios didžiosios miesto gatvės ir keturios trumpesnės gatvelės. UAB „Šakių vandenys“ direktoriaus pavaduotojo Mindaugo Viltrakio prašėme pateikti informaciją, kiek aplink ežerą įsikūrusių gyvenamųjų namų savininkų prisijungę prie nuotekų valymo įrenginių. Jo pateiktais duomenimis paaiškėjo, kad V. Kudirkos gatvėje prisijungę 31, Vasario 16 -osios – 18, J. Basanavičiaus gatvėje – 52, Aušros gatvėje – 33 gyvenamieji namai, ir tai sudaro 60 proc. visų prisijungusiųjų. Pasak M. Viltrakio, iki šių metų pabaigos prisijungusiųjų bus žymiai daugiau.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar pakanka sporto infrastruktūros rajone?

klausimelis 04 19Arūnė iš Griškabūdžio:

Ne. Griškabūdyje nieko nėra. Mokyklos stadionui reikėtų labai didelio remonto. Ten yra krepšinio aikštelė, bet aš krepšinio nežaidžiu. Atvykdavau pasportuoti į Šakius. Lankiausi baseine ir treniruoklių salėje. Šakiuose reikėtų daugiau dviračių takų, nes nelabai yra kur važiuoti. 

klausimelis 04 19 2

Milda iš Šakių:

Nepakanka. G alėtų būti daugiau. Labai trūksta dviračių takų. Daug metų laukiam dviračių tako Šakiai–Lukšiai. Girdėjau apie Šakių „Varpo“ mokyklos stadiono rekonstrukciją. Tikrai reikalingas ir futbolo aikštynas, ir lengvosios atletikos treniruotės, nes kuo daugiau sportuosim, tuo bus geriau.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.