Aplinkosaugininkas kol kas atsipirko bauda ir papeikimu

aplinkosaugos_katerisGiedrė PLEČKAITYTĖ  

Spalio pradžioje darbo metu vykęs Šakių aplinkos apsaugos agentūros Gyvosios gamtos apsaugos inspekcijos valstybinio aplinkosaugos inspektoriaus Vidmanto Olensevičiaus ir kartu su juo buvusių trijų bičiulių pasiplaukiojimas, vykdant reidą tarnybine motorine valtimi Nemune, pasibaigė tragiškai. Ar praėjus mėnesiui po nelaimės įvertintas pareigūno elgesys ir padarytos kokios nors išvados?

Manorajonas nuotr.: Spalio penktą dieną aplinkosaugininko V. Olensevičiaus ir kartu su juo vykusių trijų draugų reidas pasibaigė skaudžia nelaime. Nemunas pasiglemžė G. Bertašiaus gyvybę.

Gyvybę pasiglemžė Nemunas

Spalio 5-ąją Šakių aplinkos apsaugos agentūros Gyvosios gamtos apsaugos inspekcijos valstybinis aplinkosaugos inspektorius Vidmantas Olensevičius išsiruošė į reidą Nemune, į kurį pasikvietė tris gerus pažįstamus Gintautą Bertašių, Nikolajų Anikiejevą ir Audrių Pališkį. Savaitės viduryje aplinkosaugininko vykdytas reidas iš šalies stebint atrodė kiek neįprastas. Neįprastas tuo, kad su aplinkosaugininku darbo metu plaukė trys bičiuliai. Be to, tarnybinė valtis buvo techniškai netvarkinga, nuo pernai vasaros neturėjo techninės apžiūros pažymėjimo. Tačiau, nepaisant visų ganėtinai keistų aplinkybių, pasiplaukiojimas įvyko, bet apie 16 valandą keturių vyrų kompaniją upėje ištiko nelaimė. Tarnybinė motorinė valtis, vairuojama laivavedžio, aplinkosaugininko V. Olensevičiaus, ties Kriūkų seniūnijos Ilguvos kaimu staiga pradėjo skęsti, gelbėdamiesi vyrai šoko į šaltą Nemuno vandenį. Deja, pakrantę pasiekė tik trys iš jų, šakietį G. Bertašių pasiglemžė Nemunas. Liudytojų pasakojimu, išsigelbėjusieji krantą pasiekė būdami išsirengę, be gelbėjimosi liemenių, nors pagal taisykles turėtų būti su jomis. Nelaimėlio G. Bertašiaus kūnas buvo rastas tik kitą dieną Jurbarko rajone, ties Raudone, čia jį pastebėjo žvejai.  
 
Pateiktos pirmosios išvados

Apie šio įvykio, kuriame dalyvavo valstybės tarnautojas V. Olensevičius, aplinkybes kalbėjo dažnas tuo susidomėjęs asmuo. Savo pastebėjimus, pamąstymus pasilikime kiekvienas sau.

Tačiau po skaudžios nelaimės praėjus mėnesiui, negalėjome nepasiteirauti, kaip šis atvejis įvertintas iš tarnybinės pusės. Juk pagrindinis nelaimės dalyvis buvo aplinkosaugininkas, darbo metu patruliavęs bičiulių draugijoje. Šakių aplinkos apsaugos agentūros vedėjo Kęstučio Lopetos teiravomės, ar inspektoriui V. Olencevičiui pritaikytos kokios nors drausminės nuobaudos, kaip įvertintas jo elgesys? „Tai aš manau, kad vyksta tas vertinimas. Nėra išvadų iš ministerijos ir laivų inspekcijos. Kai bus, tai tada ir bus priimtas kažkoks tai sprendimas. Inspektorius ir toliau dirba“,- sakė K. Lopeta.

Lietuvos saugios laivybos administracija informavo, jog laivininkas V. Olensevičius buvo nubaustas pinigine bauda. Tiksliai neįvardijama, kokio dydžio bauda jam skirta. Pasak Lietuvos saugios laivybos atstovės spaudai, už tokius pažeidimus yra taikoma nuo 100 iki 200 litų bauda.

Iš karto, po spalio 5 dieną įvykusios nelaimės, Marijampolės regiono aplinkos apsaugos departamentas sudarė tarnybinio nusižengimo tyrimo komisiją. Jai vadovavo departamento Bendrųjų reikalų skyriaus vedėjas Irenijus Kaluškevičius, tvirtinęs, jog įstatymas nedraudžia į reidą, kurį tuo metu vykdė aplinkosaugininkas, vežtis ir kitus asmenis. Komisijos vadovas mus patikino, kad šio įvykio aplinkybės buvo vertinamos tik iš darbinės pusės. „Daugelis tų reikalavimų, kas priklauso pareigūnams, yra įvykdyta. Niekam ne paslaptis, kad tas mūsų kateris buvo be technikinės. Dėl to mūsų ūkio daliai ir pačiam aplinkosaugininkui bus taikoma drausminė nuobauda“,- teigė I. Kaluškevičius, patikinęs, jog pati griežčiausia nuobauda – atleidimas iš darbo, V. Olensevičiui nebus taikoma. Nors dar oficialių išvadų ir direktoriaus įsakymo nėra, tačiau, manoma, kad aplinkosaugininkui bus skirtas griežtas papeikimas arba tiesiog papeikimas.

Po nelaimės, spalio 7 dieną, į Šakių rajono prokuratūrą kreipėsi žuvusiojo artimieji, prašydami pradėti tyrimą dėl G. Bertašiaus žūties. Rajono vyriausiasis prokuroras Raimondas Vasiliauskas sakė, kad tyrimas vyksta. Pasak prokuroro, tai didelio dėmesio reikalaujanti byla, todėl ji dar mažiausiai mėnesį bus tiriama.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Miškasodis: kiek tai prasminga ir reikalinga?

klausimelis 04 23Rimas iš Gelgaudiškio:

Nemažai esu medžių per gyvenimą pasodinęs, nors ne miškininkystėje dirbu. Esu gelgaudiškietis, todėl rūpi Gelgaudiškio miško likimas. Mačiau, kaip žūsta miškas. Bet toks gyvenimas. Mums gal ir atrodė, kad reikėjo anksčiau sergančius medžius pjauti. Faktas, kad yra išnykę didžiuliai miško plotai, bet tam yra specialistai. Nuomonės gelgaudiškiečių išsiskyrė: vieni šaukia, kodėl mišką išpjovė, bet jau miškas buvo miręs. 

klausimelis 04 23 2

Danutė iš Gelgaudiškio:

Džiaugiuosi, kad vyko miškasodžio akcija. Nesu anksčiau dalyvavusi ir medžių ne itin daug pasodinusi. Dėl miškų kirtimo išties daug nuomonių, yra prieštaraujančių plyniems miško kirtimams. Manau, jeigu jau medžius kokios kirvarpos graužia, būtina šalinti, bet po to reikia ir atsodinti. Dalyvavau, nes man rūpi, kad vaikai ir proanūkiai turėtų kur žemuogių ar grybų pasirinkti, augtų kuo sveikesnėje aplinkoje.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.