Artėjančios šventės dosnios priedais

kalediniai_priedaiGintarė MARTINAITIENĖ

Kai kurie savivaldybės tarnautojai dar gerokai prieš šventes buvo paskatinti priedais, kai kuriems iš jų šventiniai paskatinimai buvo patvirtinti antradienį posėdžiavusioje rajono taryboje. Valdžia iš sutaupytų lėšų suteikė galimybę išmokas išsimokėti ir švietimiečiams, už viršvalandinį darbą paskatinta vicemerė Rima Rauktienė.

Ne tryliktieji, o keturioliktieji?

178 savivaldybėms darbuotojams į sąskaitas buvo pervesta 190 tūkst. litų. Meras Juozas Bertašius ne kartą pabrėžė tame nematantis nieko blogo, nes žmonėms sumokama tai, kas priklauso. Nepamiršti ir seniūnijų darbuotojai, kuriuos į darbą yra priėmusi savivaldybės administracija. „Nereikia čia pūsti burbulo. Mokos fonde buvo sutaupytų lėšų. Be to, ne visi etatai yra užimti. Buvo, kad žmonės sirgo, už juos dirbo kiti, tad bent jau dabar, prieš šventes, galime bent simboliškai atsilyginti“, - tikino rajono vadovas. Opozicijoje dirbantis Edmundas Rinkevičius yra priešingos nuomonės. „Metuose yra dvylika mėnesių, už kuriuos žmogus gauna algą. Už atostogas taip pat mokama, tad šios išmokos jau ne tryliktieji, o keturioliktieji atlyginimai“, - Regioninės plėtros posėdyje kalbėjo E. Rinkevičius. Jis ragino apskaitą sutvarkyti taip, kad nebūtų laisvų etatų ir nereikėtų aiškinti, jog kažkam reikia sumokėti už viršvalandinį darbą. „Nejau savivaldybėje dirba aborigenai? Jei valytoja gaus 400 litų daugiau savo Kūčių stalui, tai kas čia blogo. Tai bus geriau ne tik jai, bet ir jos šeimai“, - tikino rajono vadovas. E. Rinkevičius ir Irena Haase, priimant šį sprendimą, balsavo prieš, Aušrelė Pukinskienė susilaikė. Praėjusiais metais 177 darbuotojams buvo išdalinta 128 tūkst. litų.
 
Dirba už du, moka už vieną

Pagal įstatymą priedo negalima skirti politinio pasitikėjimo valdininkams. Dėl to parengtas sprendimo projektas dėl vienkartinės priemokos išmokėjimo vicemerei Rimai Rauktienei už viršvalandinį darbą bei darbą poilsio ir švenčių dienomis. Tiesa, R. Rauktienės alga yra viena didžiausių savivaldybėje. Į rankas ji gauna daugiau nei 3 tūkst. litų. „Iki šiol neturime tarybos sekretorės. Vicemerė dirba du darbus, o gauna vieną algą. Kito būdo jai sumokėti nėra“, – tarybos posėdžio metu kalbėjo meras. Pati vicemerė prieš svarstant šį klausimą išėjo iš salės. Šis sprendimas buvo priimtas beveik vienbalsiai. „Tikriausiai visi sutinkame, kad vicemerė dirba už du, tačiau pats įvardijimas, kad tai priedas, iššaukia pasipriešinimą. Siūlyčiau surasti kitą formą, kaip būtų galima sumokėti už realiai išdirbtą laiką, nors finansiškai tai ir išeitų daugiau“, - kalbėjo E. Rinkevičius.

Kategoriškai atsisakė

Ūkio komiteto pirmininkas Henrikas Zaremba kėlė klausimą, kad tokio pat dydžio, tai yra 75 procentai pareiginės algos išmoka, kokia buvo patvirtinta vicemerei, turėtų būti skirta ir rajono vadovui. Meras atrėžė, kad pats kategoriškai atsisako bet kokių išmokų. „Be jų (priedų, išmokų – red.) pragyvenau iki šiol, pragyvensiu ir dabar. Kategoriškai atsisakau, kad kai kurie žmonės dėl to nesusirgtų“, - su tam tikra ironijos gaidele kalbėjo J. Bertašius.

Per daug turime?

Taryboje buvo svarstomas ir priimtas sprendimas dėl vienkartinių išmokų skyrimo Socialinių paslaugų centro vadovei Vilmai Bielskienei, Kukarskės globos namų direktorei Onai Aldonai Zokienei ir Gelgaudiškio kultūros centro direktoriui Edgarui Pilypaičiui. „Nesuprantu, kodėl šiems žmonėms turi būti priedai. Juk neseniai taryba jiems tvirtino didesnį darbo užmokestį. Juk šventės bus ir kitais, ir dar kitais metais. Gal mes per daug turime, kad galime tiek išmokėti?“ - teiravosi E. Rinkevičius. Meras paaiškino, kad tegul taupo tos savivaldybės, kurios net atlyginimų už gruodį negali išsimokėti. Šakių rajonui, pasak rajono vadovo, metai buvo geri, lėšų sutaupyta, tad išmokos – savaime suprantamas dalykas. Be to, jis ne vieno susitikimo metu pabrėžė, kad pirmiausiai reikėtų pasižiūrėti, kokios machinacijos vyksta Vyriausybėje.

Išmokos ir švietimiečiams

Taryba leido vienkartines išmokas išsimokėti ir švietimo įstaigų vadovams. Jie tai darys iš sutaupytų darbo užmokesčio fondo lėšų. „Jei tų lėšų sutaupė ir nepanaudojo, mokyklos turės grąžinti, tad geriau pagal galimybes tegul išsimoka“, - aiškino meras. E. Rinkevičius Švietimo ir sporto skyriaus vedėjos Vydos Pranckevičienės teiravosi, kiek iš viso šioms išmokoms reikės lėšų. Vedėja tikino neskaičiavusi, nes tai priklauso nuo kiekvienos mokyklos galimybių atskirai. Ji pabrėžė, kad tai ne savivaldybės biudžeto, o mokinio krepšelio lėšos. Tarybos posėdžio metu ji patikslino, kad bus išmokėta 34 tūkst. 300 litų. Išmokas leista išsimokėti 20 rajono švietimo įstaigų vadovams. Tiesa, kaip buvo kalbama Regioninės plėtros komitete, Slavikų ir Kidulių pagrindinės mokyklos išmokas mokėsis ne iš mokinio krepšelio, o iš taip vadinamųjų aplinkos lėšų. „Čia jau nelabai gerai, nes jie tikriausiai mažina tam tikrų sričių finansavimą“, - pamąstymais dalijosi Regioninės plėtros komiteto pirmininkas Zenonas Ulkė.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar pakanka sporto infrastruktūros rajone?

klausimelis 04 19Arūnė iš Griškabūdžio:

Ne. Griškabūdyje nieko nėra. Mokyklos stadionui reikėtų labai didelio remonto. Ten yra krepšinio aikštelė, bet aš krepšinio nežaidžiu. Atvykdavau pasportuoti į Šakius. Lankiausi baseine ir treniruoklių salėje. Šakiuose reikėtų daugiau dviračių takų, nes nelabai yra kur važiuoti. 

klausimelis 04 19 2

Milda iš Šakių:

Nepakanka. G alėtų būti daugiau. Labai trūksta dviračių takų. Daug metų laukiam dviračių tako Šakiai–Lukšiai. Girdėjau apie Šakių „Varpo“ mokyklos stadiono rekonstrukciją. Tikrai reikalingas ir futbolo aikštynas, ir lengvosios atletikos treniruotės, nes kuo daugiau sportuosim, tuo bus geriau.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.