Kompensuos šiferio stogų dangos keitimą

siferisŽemės ūkio ministerija informavo šalies gyventojus, kad jau nuo 2012 metų sausio 16 dienos startuos šiferio stogų keitimo programa. Kadangi mūsų rajono savivaldybė minėtos programos nėra patvirtinusi, sulaukėme keleto susirūpinusių mūsų skaitytojų skambučių. Jie nerimauja, kad dėl to gali netekti galimybės pasinaudoti ES lėšomis. Mat šiferio stogų dangos keitimas bus dalinai finansuojamas tik tų savivaldybių gyventojams, kurios bus patvirtinusios šią programą.

Nuotr. Pasinaudoti ES lėšomis ir pasikeisti šiferines stogų dangas mūsų rajono gyventojai galės tik tada, kai savivaldybė patvirtins asbesto gaminių šalinimo programą.

Gruodžio 13 dienos „Draugo“ numeryje rašėme, kad praėjusiais metais atlikta šiferio stogų dangos inventorizacija, o savivaldybės Ūkio skyriaus vedėjo Kęstučio Kuncaičio kabinetas užverstas rajono seniūnijų gyventojų prašymais. Šiandien jau galime įvardinti, kad rajone reikėtų pakeisti daugiau nei 100 tūkst. kvadratinių metrų kenksmingų asbestinių stogų.

Kaimo gyventojai, pageidaujantys pasinaudoti ES parama pagal šią priemonę, nuo sausio 16 iki kovo 30 dienos galės užpildyti supaprastintas anketas ir teikti paraiškas Nacionalinės mokėjimo agentūros prie Žemės ūkio ministerijos Kaimo plėtros ir žuvininkystės programų departamento Teritorinio paramos administravimo skyriui.
 
Pagal Lietuvos kaimo plėtros 2007–2013 metų programos, III krypties priemonės „Kaimo atnaujinimas ir plėtra“ veiklos „Asbestinių stogų dangos keitimas“ įgyvendinimo projektą bus siekiama pakeisti kaimo vietovėje esančių gyvenamųjų namų kenksmingas asbestines stogų dangas. Dėl to dauguma savivaldybių dar rudens tarybos posėdžiuose svarstė ir tvirtino „Savivaldybės paramos asbesto turintiems gaminiams šalinti iš viešojo naudojimo ir gyvenamųjų pastatų programas“.

Tačiau šiame projekte galės dalyvauti ir ES lėšomis pasinaudoti tik tų savivaldybių gyventojai, kurios patvirtins minėtas šiferio stogų keitimo programas. Net devynios šalies savivaldybės šios programos dar nėra patvirtinusios. Tarp jų ir mūsų rajono savivaldybė.

Pasak mero Juozo Bertašiaus, rajono gyventojai tikrai neliks nuskriausti. Jis patikino, kad gruodžio 27 dieną išleistos šiferio stogų keitimo taisyklės suteikė daugiau aiškumo. Be to, dabar jau tikrai aišku, kad šiai programai įgyvendinti bus skirti ne 5, o 60 mln. litų.

„Nėra ko nerimauti. Žemės ūkio ministerijai konkrečiai apibrėžus asbestinių stogų dangos keitimo projektą, iki sausio vidurio patvirtinsime programą ir mūsų rajono kaimo gyventojams niekas netrukdys pasinaudoti ES parama“, - tikino J.Bertašius, primindamas, kad iki kovo pabaigos bus dar daug laiko kreiptis į Nacionalinę mokėjimo agentūrą.

Tačiau nereikėtų pamiršti, kad į šią paramą galės pretenduoti žmonės, gyvenantys savivaldybių kaimiškose vietovėse, turinčiose ne daugiau kaip 6 tūkst. gyventojų, ir jiems bus kompensuojama tik iki 50 proc. stogo dangos keitimo išlaidų, bet ne daugiau kaip 10 tūkst. litų. Likusią dalį turės susimokėti patys gyventojai.

„Draugo“ inf.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar pakanka sporto infrastruktūros rajone?

klausimelis 04 19Arūnė iš Griškabūdžio:

Ne. Griškabūdyje nieko nėra. Mokyklos stadionui reikėtų labai didelio remonto. Ten yra krepšinio aikštelė, bet aš krepšinio nežaidžiu. Atvykdavau pasportuoti į Šakius. Lankiausi baseine ir treniruoklių salėje. Šakiuose reikėtų daugiau dviračių takų, nes nelabai yra kur važiuoti. 

klausimelis 04 19 2

Milda iš Šakių:

Nepakanka. G alėtų būti daugiau. Labai trūksta dviračių takų. Daug metų laukiam dviračių tako Šakiai–Lukšiai. Girdėjau apie Šakių „Varpo“ mokyklos stadiono rekonstrukciją. Tikrai reikalingas ir futbolo aikštynas, ir lengvosios atletikos treniruotės, nes kuo daugiau sportuosim, tuo bus geriau.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.