Jaunimui girtaujant – atsakingų ieškojimas ir kaltinimai vieni kitiems

jaunimas_klubasGintarė MARTINAITIENĖ

Jaunimas šėlsta, prisigeria, kai kuriuos iš jų sulaiko policija, o už tokį nepilnamečių elgesį turi atsakyti tėvai. Šie piktinasi, kad naktiniame klube „Impress“ alkoholiniai gėrimai pardavinėjami nepilnamečiams ir niekas, pasak jų, nesuka dėl to galvos. Tačiau kaip yra iš tikrųjų?
Tiek policija, tiek klubo administracija bei prekybininkai turi kitą versiją.

Nuotr. Tėvai piktinasi, kad jų atžalos klube ne tik šoka, bet ir girtauja. Tuo tarpu klubo administracija ir policija problemą mato ne tik klubo veikloje.

Su redakcija susisiekė dviejų nepilnamečių tėvai, piktindamiesi, kad naktiniame klube „Impress“ yra girdomi vaikai. „Jeigu klube prekiaujama alkoholiu, tai tegul žiūri kam parduoda, o jei pardavinėja bet kam, bent jau nesuiminėtų policija jaunimo tik išėjus pro klubo duris. Vienam policininkui priklauso kavinė, kuri prekiauja, o kiti atvažiavę suiminėja, baudas išrašinėja. Absurdas“, - piktinosi vienas iš tėvų. Buvo aiškinančių, kad neseniai vienoje Šakių mokykloje buvo skaitoma paskaita apie alkoholio, narkotikų ir tabako žalą, o moksleivių vakaras baigėsi būtent minėtame klube prie alkoholiniais gėrimais nukrautų staliukų... Tad kaip yra iš tikrųjų?
 
Norėtų pabendrauti su mamytėmis

Vienas iš klubo entuziastų bei renginių sumanytojų yra ir jauniausias tarybos narys Martinas Eimutis. Išgirdęs, kokiu klausimu jam skambiname, visiškai nesistebėjo. „Tokie nusiskundimai tikrai nestebina. Natūralu. Visuomet, kai kažkas kažką daro, atsiranda nepatenkintų. Lygiai taip pat, dabar ieškoma kaltų dėl girtaujančio jaunimo. Tačiau norint prisigerti, nereikia ateiti į klubą. Tai galima daryti bet kur kitur“, - kalbėjo M. Eimutis. Jis kėlė retorinį klausimą, jei jau tas klubas toks blogas, kodėl tėvai į jį išleidžia savo atžalas. Ar nereikėtų, pasak pašnekovo, pasidžiaugti tuo, kad rajone stengiamasi organizuoti įdomesnę veiklą jaunimui, rūpintis jų užimtumu. Tačiau visgi, kaip yra su alkoholinių gėrimų prekyba? M. Eimutis patikino, kad prekybą klube vykdanti kavinė „Vakarų užuovėja“ dėl amžiaus įtartino jaunimo visuomet prašo parodyti dokumentus. Be to, M. Eimutis pasakojo, kad nuolat bendradarbiaujama su policija, renginių metu imamasi papildomų saugumo priemonių. „Jeigu tos mamytės ar tėveliai su mumis norėtų pakalbėti apie klubo veiklą, labai prašom. Net norėčiau tai padaryti. Galite duoti mano kontaktus tiems žmonėms“, - teigė jaunuolis. Visgi galima kelti ir kitą retorinį klausimą. Ar klube, kuriame daugiausiai lankosi mokyklinio amžiaus vaikai, pasak M. Eimučio įleidžiami jaunuoliai nuo 16 metų, apskritai reikalinga alkoholinių gėrimų prekyba? Aišku, jei ne „Impress“, tai kitur, bet visgi...

Perka pilnamečiai

Kavinės „Vakarų užuovėja“ savininkė Rita Puidokienė kalbėjo, kad pirmiausia reikėtų kelti klausimą, koks jaunimas ateina į klubą. „Dažniausiai jau ateina išgėrę. Be to, dažnai būna įtartinų jaunuolių, kurie, manyčiau, pavartoję ne tik alkoholio, bet ir narkotikų. Jei kalbėsime apie prekybą, tai nepilnamečiams, kaip ir visur kitur, alkoholį perka tai daryti galintys pilnamečiai“ ,- situaciją apžvelgė verslininkė. Ji tikino, jog su jaunimu susiduria dažnai ir mano, kad ypač svarbi tėvų priežiūra ir tinkama kontrolė. Jeigu jau jaunimas norės prisigerti, moteris mano, kad tai padarys nebūtinai kavinėje, ar, šiuo atveju, klube. Vieša paslaptis, kad ir prekybos centruose jaunimas nesunkai įsigyja alkoholio. Jei neparduoda jiems patiems, nuperka ne tik šiek tiek vyresni, bet ir suaugę, kartais ir brandaus amžiaus žmonės.

Problema – ne klubas

Ką šiuo klausimu mano policija? Apie klubo veiklą teiravomės Šakių policijos komisariato viršininko Mindaugo Skruibio. Jis patikino, kad problemos reikėtų ieškoti ne klubo veikloje, bet pačiame, kaip jis teigė, neadekvačiame jaunimėlyje. „Tarkim, staiga pradėjus neveikti klubui „Impress“ tikrai neišsispręstų girtaujančio jaunimo problemos. Jie renkasi ir Griškabūdyje, ir įvairiose miesto aikštelėse – prie parapijos namų, prie baseino ir pan. Juk dėl to net ženklai kai kur pastatyti buvo. Man taip pat patiktų, kad jaunimas nelaužytų tam tikrų objektų, negirtuokliautų, tačiau ekipažų ir policininkų nėra tiek, kad prie kiekvieno pastatytume“, - aiškino viršininkas. Pačiame klube, pasak M. Skruibio – ideali tvarka. Jis patikino, kad per visą klubo veiklos laikotarpį nebuvo sulaukta nė vieno skambučio ir negauta informacijos, kad viduje kažkas negerai. Be to, tvarką ten prižiūri ir saugos tarnyba. Pareigūnas džiaugėsi ir konstruktyviu bendradarbiavimu su klubo administracija. Daugiau problemų kelia lauke šėlstantis jaunimas. Sprendžiant šią problemą buvo įrengtas papildomas apšvietimas, budi policijos ekipažas. Teiraujamės, o kaip yra su tais girtais nepilnamečiais, dėl kurių nerimauja tėvai. Šakių policijos komisariato viršininkas pabrėžė, kad pirmiausiai už vaikų priežiūrą yra atsakingi tėvai, o per šventes, pasak pareigūno, buvo sulaikyta tikrai nemažai neblaivaus jaunimo. „Taigi dabar natūralu, kad tėvai nepatenkinti“, - nesistebėjo M. Skruibis.

Problema aktuali, skausminga ir netgi visuomeninė. Bet ką daryti? Keisti visuomenės mąstymą? Pradėti nuo savęs? Vieni piktinasi, kad kažkas parduoda alkoholį, kažkas jį perka ir turi už ką jo įsigyti, dar kažkas baudžia, pyksta ir taip užburtas ratas...

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip atsikratote žaliosiomis atliekomis?

klausimelis 04 16Dalė iš Griškabūdžio:

Lapus, daržovių atliekas kompostuojame. Po to kompostą naudojam ant daržo. Nugenėtas medžių šakas patys susismulkinam ir naudojam kaip kurą. Žinau, kad žaliąsias atliekas galima vežti į tam skirtas aikšteles. Bet kai kaime gyveni, tai nereikia niekur vežti. Be to, tokių atliekų nedaug ir susidaro. Nupjauta žolę dedu apie medelius, krūmus. 

klausimelis 04 16 2

Ilma iš Šakių:

Šiuo metu gyvenu bute. Tad dėl žaliųjų atliekų tvarkymo ir rūpesčių neturiu. Jeigu tvarkomės, pasigrėbiam apie daugiabutį, tai sukraunam į krūvas, kurias po to išveža seniūnija. Be abejo, žinom, kad reikia atsakingai ir gamtoje elgtis poilsiaujant, todėl ir laužą tik tam skirtose vietose kūrenam, dar ir šiukšles, kitų paliktas, surenkam.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.