Jau šiemet kiekvienas sintautietis pajus naujus permainų vėjus

girdauskasGiedrė PLEČKAITYTĖ

Numatyta, jog dar šiemet Sintautų miestelio veidas neatpažįstamai pasikeis ir prilygs tikrai moderniai europietiškai gyvenvietei, traukiančiai ne tik vienadienius svečius, bet ir galbūt naujus ilgalaikius gyventojus. Bus sutvarkyta apie du hektarus miestelio teritorijos, kultūros namai, senoji miestelio mokyklėlė.

Nuotr. Sintautuose įgyvendinamų projektų vadovas, sintautietis V. Girdauskas patikino, kad jau šiemet bus pabaigti visi statybos darbai.

Dėl ganėtinai sparčiai senėjančios visuomenės Lietuvai prognozuojama niūri ateitis. Tad ką jau kalbėti apie mažesnius šalies miestelius ar kaimus, kuriuose neigiami demografiniai pokyčiai dar labiau išryškėja. Nepaisant viso to, Sintautuose gyvenimas verda. Jau šiemet šis rajono miestelis taps dar patrauklesnis ne tik vietiniams, bet ir, tikėtina, pavieniams prašalaičiams. Beje, galimybė Sintautuose gyventi geriau atsirado tada, kai Sintautai užmezgė glaudų bendradarbiavimą su kaimyninės Lenkijos Goldapo miestu. Bemaž prieš šešerius metus, pasak sintautiečio Vito Girdausko, bendraujant su Goldapo kultūros namų direktoriumi Zbigniew Mierunski, kilo mintis rašyti projektus ir tvarkyti abiejų šalių miestelius.
 
Įrengiamas parkas

Plėtojant Sintautų ir Goldapo miesto bendradarbiavimą, šiuo metu įgyvendinamas Europos teritorinio bendradarbiavimo tikslo Lietuvos ir Lenkijos bendradarbiavimo per sieną programos finansuojamas projektas „Sintautai – Goldap2“. Statybos prasidėjo Sintautų kultūrinio rekreacinio parko rengimu. Tai 1,4 ha plotelis, susidedantis iš dviejų sklypų, esančių už kultūros centro ir vaikų darželio. Šioje miestelio vietoje, pasak V. Girdausko, bus nedidelis parkelis su tvenkiniu, pasivaikščiojimo takais, lauko baldais, medžio bei akmens skulptūromis. Čia bus įkurta ir menininkų vasaros stovyklų kūrybinė erdvė. „Vasarą vienoj vietoj būna sumesti skudurai. Kai kas ir maisto atsineša pardavinėti. Tai sugalvojome šioje vietoje įrengti normalią prekybos vietą“,- netolimos ateities planais dalijosi savivaldybės Regioninės plėtros skyriaus vedėjas, projektų vadovas V. Girdauskas. Miestelio centrą papuoš garsą, spalvą ir vandens sroves harmoningai derinantis modernus fontanas.

„Šie darbai vyksta pakankamai neblogai. Vienintelė problemėlė galbūt yra su finansavimo lėšų judėjimu. Pagal šį projektą rengiamas dar vienas parkas Lenkijos Goldapo savivaldybės Grabovo miestelyje. Mūsų ataskaitos susiję, jeigu lenkų ataskaitoje kažkas blogai, mes stojame“,- teigė V. Girdauskas, pridurdamas, jog šis projektas vasarą tikrai bus įgyvendintas. Miestelio jaunimas turės erdvę, kurioje galės šauniai leisti laisvalaikį.

Bus atnaujinti visuomeniniai pastatai

Sintautai vienas iš nedaugelio rajono miestelių, kuriame kultūrinis gyvenimas ypač aktyvus. Čia nestinga įvairių parodų, meninių projektų. Įgyvendinus projektą „Mažųjų miestelių turizmo galimybės. Sintautai“ finansuojamą ES 2007 – 2013 metų Sanglaudos skatinimo veiksmų programos pirmu prioritetu, bus sutvarkyti kultūros namai, senoji mokyklėlė ir aikštė. Tikslas - kompleksiškai sutvarkyti miestelio centrą ir kultūros namus. Bus įrengta nauja parodų salė, atnaujinta salė, metodinis kabinetas, į naujas patalpas persikels ir biblioteka, atsiras rūbinė, bus atnaujintos centro darbuotojų administracinės patalpos. Pasak V. Girdausko, po senosios mokyklėlės rekonstrukcijos čia įsikurs miestelio bendruomenės centras. Bendruomenės centro namuose įsikurs vienintelis rajone ūkininkų muziejus, ir salė, kurioje galės rinktis bendruomenės nariai.

Bus ir sporto salė

Rajone, kaip ir visoje šalyje, dėl vaikų mažėjimo neišvengiamai nyksta mokyklos. Tačiau Sintautų mokykloje statoma nauja moderni daugiau nei 350 m2 sporto salė. „Tuo metu, kai aš dar mokiausi Sintautų mokykloje, krepšinį teko žaisti salėje, kurioje ir grindys ir lubos buvo baisios. Dabar, po šitiek metų, statome naują sporto salę ir statybos darbai jau prasidėjo. Aš tikrai tuo labai patenkintas“,- džiaugėsi V. Girdauskas. Jis įsitikinęs, jog sporto sale išties dar ilgai džiaugsis ne viena Sintautų mokyklos moksleivių karta. Beje, salė statoma pagal įgyvendinamą projektą „Sintautų bendruomenės užimtumo gerinimas įrengiant sporto salę“.

Regioninės plėtros skyriaus vedėjas įsitikinęs, kad visi minėtieji darbai 100 proc. bus pabaigti dar šiemet.

Gyvenimo kokybė gerės ir kituose miesteliuose

Reikia pripažinti, jog tokiame miestelyje, kaip Sintautai, vykdomi išties dideli darbai. Pasak V. Girdausko, pagrindinis šių darbų tikslas – Sintautus padaryti patrauklia vieta žmonėms gyventi. „Į nykią vietą žmonės nesikelia gyventi. Pastebima, jog į Sintautuose esančias senas ir laisvas trobas įsikelia jaunų žmonių. Kuo bus geresnė infrastruktūra, tuo patrauklesnis bus miestelis. Jame turi būti viskas: mokykla, parduotuvė, kultūra, medicina“,- pastebi V. Girdauskas.

Tad bereikia tik įsivaizduoti, kaip nublanks miestelio seniūnijos pastatas ir jo aplinka, kai miestelio centras bus moderniai rekonstruotas. Tačiau V. Girdauskas mano, jog viską galima sutvarkyti tik reikia netingėti pasukti galvą. „Yra apie 140 tūkst. fondų. – tai trūksta tik darančių ir galbūt laiko. Galimybių netrūksta“,- pastebėjo projektų vadovas, tikintis, kad ir ateityje bus pakankamai galimybių įsisavinti projektines lėšas.
Panašūs projektai įgyvendinami ir kituose rajono miesteliuose. Tvarkomas Gelgaudiškio kultūros centras. Kai bus užbaigta Zyplių dvaro rekonstrukcija, dvare įsikurs muziejus. Kudirkos Naumiestyje bus tvarkomas kultūros centras ir aikštė. Pasak V. Girdausko, numatyta darbus vykdyti ir Kiduliuose – Kidulių kultūros namuose. Iš viso yra 10 mln. litų tiems darbams įgyvendinti. Ateityje galvojama, jog darbai turėtų vykti ir panemunės miesteliuose.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Miškasodis: kiek tai prasminga ir reikalinga?

klausimelis 04 23Rimas iš Gelgaudiškio:

Nemažai esu medžių per gyvenimą pasodinęs, nors ne miškininkystėje dirbu. Esu gelgaudiškietis, todėl rūpi Gelgaudiškio miško likimas. Mačiau, kaip žūsta miškas. Bet toks gyvenimas. Mums gal ir atrodė, kad reikėjo anksčiau sergančius medžius pjauti. Faktas, kad yra išnykę didžiuliai miško plotai, bet tam yra specialistai. Nuomonės gelgaudiškiečių išsiskyrė: vieni šaukia, kodėl mišką išpjovė, bet jau miškas buvo miręs. 

klausimelis 04 23 2

Danutė iš Gelgaudiškio:

Džiaugiuosi, kad vyko miškasodžio akcija. Nesu anksčiau dalyvavusi ir medžių ne itin daug pasodinusi. Dėl miškų kirtimo išties daug nuomonių, yra prieštaraujančių plyniems miško kirtimams. Manau, jeigu jau medžius kokios kirvarpos graužia, būtina šalinti, bet po to reikia ir atsodinti. Dalyvavau, nes man rūpi, kad vaikai ir proanūkiai turėtų kur žemuogių ar grybų pasirinkti, augtų kuo sveikesnėje aplinkoje.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.