Atslinkęs speigas stingdo įprastą gyvenimą

termometrasGintarė MARTINAITIENĖ ir Giedrė PLEČKAITYTĖ

Šią savaitę Lietuvoje mirtinai sušalo apie dešimt žmonių. Dar kelios dešimtys dėl įvairaus laipsnio nušalimų kreipėsi į medikus. Priešingai nei kituose miestuose, Šakių rajone situacija nedramatizuojama ir nejaučiama besikreipiančiųjų antplūdžio. Tuo tarpu mokiniai jau savaitės pradžioje vangiai rinkosi į pamokas, o ketvirtadienį ir penktadienį jos išvis nevyko.

Nuotr. Pagal prognozes, termometro stulpelis savaitgalį turėtų nukristi žemiau 30 laipsnių šalčio. Tuo tarpu mokiniai į pamokas vangiai rinkosi jau savaitės pradžioje, o ketvirtadienį ir penktadienį pamokos mokyklose išvis nevyko.

Sušalusių nebuvo

Nors didieji šalčiai dar tik prasidėjo, sinoptikai prognozuoja, kad dabartinė oro temperatūra nėra didžiausias žiemos išbandymas. Visgi kiekvienais metais, esant tokioms gamtinėms sąlygoms, nepavyksta išvengti aukų. Šią savaitę šalyje mirtinai sušalo apie 10 žmonių. Praėjusią savaitę Lekėčių seniūnijos miške buvo rastas 72-ejų metų vyriškio kūnas. Dėl pėdų nušalimo medikų pagalbos prireikė dar vienam lekėtiškiui, tačiau suteikus reikiamą pagalbą vyriškis gydosi namuose. Priėmimo skyrius informavo, kad pacientų, nukentėjusiųjų nuo šalčių, nebuvo. Kol kas šią savaitę jokio iškvietimo dėl to nebuvo registruota ir Greitosios medicinos pagalbos stotyje.
 
Visgi medikai perspėja, kad esant itin žemai oro temperatūrai prieš einant į lauką reikia tinkamai apsirengti, ilgai nestovėti vienoje vietoje. Tuo labiau, kad sinoptikai artimiausiomis naktimis prognozuoja speigą iki -34°C.

Pamokos nevyko

Nors savaitės pradžioje dar nebuvo didelio šalčio, pasak Švietimo ir sporto skyriaus vedėjos Vydos Pranckevičienės, mokiniai, ypač pradinukai, į pamokas rinkosi gana vangiai. Administracijos direktoriaus Juozo Puodžiukaičio įsakymu, ketvirtadienį ir penktadienį nė vienoje rajono mokykloje pamokos nevyko. Kaip bus ateinančią savaitę, bus žiūrima pagal oro temperatūrą ir besirenkančių mokinių skaičių mokyklose. „Kol kas nukeliamas ir meninio skaitymo konkursas“, - informavo vedėja.

Daugiau pirkėjų

Šiomis dienomis individualių namų savininkai intensyviai kūrena krosnis, kad namuose nebūtų šalta. UAB „Samoras“ sandėlininkas – pardavėjas Gintautas Lenkas sakė, kad šiomis dienomis vėl pasijuto pirkėjų sujudimas, žmonėms trūksta kuro. Anglių tona šiuo metu parduodama po 570 – 580 litų, fasuotos anglys kainuoja net 610 litų.  

Reikia atsargumo

Atšalus orams padaugėja gaisrų. Laimei, praėjusią savaitę rajone jų neregistruota, tačiau Šakių priešgaisrinės gelbėjimo tarnybos Priešgaisrinės priežiūros poskyrio viršininkas Gintaras Ščajevas gyventojams pataria būti atsargesniems. „Kaip rodo praktika, atšalus orams nuo perkaitintų krosnių, dūmtraukių ir kitokių šildymo prietaisų padaugėja gaisrų gyvenamuosiuose namuose. Ne išimtis ir ūkiniai pastatai, kur žmonės laiko daržoves ir kūrena „vos gyvas“ krosneles, kurios dažniausiai būna netvarkingos ir įrengtos nesilaikant jokių saugos reikalavimų“, - tikino specialistas. Gyventojai turėtų atkreipti dėmesį, kur pilti neatvėsusius pelenis, kurie dėl neatsargaus žmonių elgesio tampa dažna gaisrų priežastimi.

Didžiuosiuose miestuose jau dabar fiksuojama daug daugiau nei įprastai gedimų šilumos ar vandentiekių trasose. Kol kas rajone nepasitaikė trūkinėjančių vamzdynų.

Pataria pasirūpinti gyvūnais

Šakių valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos viršininkas Juozas Žemaitis patikino, jog kol kas nusiskundimų dėl netinkamai laikomų gyvūnų nėra, nors ankstesniais metais jų būta. Vyraujant žvarbiems orams, Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba primena ūkininkams ir kitiems gyvūnų laikytojams, kad nepamirštų pasirūpinti gyvūnų laikymo sąlygomis. Pagal gyvūnų rūšis reikia duoti pakankamą kiekį vandens, šerti įvairesniais ir didesnės energetinės vertės pašarais. Reikėtų nepamiršti, kad graužikams žiemos metu sunku prasimaitinti gamtoje, todėl pelės ir žiurkės žiemoti persikelia į ūkinius pastatus, rūsius, namus ir kitas šiltas patalpas, kur yra maisto ir vandens. Graužikai ne tik pridaro žalos sandėliuojamam derliui, pašarams, bet gali pernešti įvairias gyvūnų ligas, todėl ūkininkai turėtų skirti daugiau dėmesio šiems kenkėjams naikinti. Specialistas ragina pasirūpinti ir lauke laikomais šunimis.

Gelgaudiškio medžiotojų būrelio narys, profesionalus medžioklės žinovas Petras Šimaitis kalbėjo, jog praėjusį savaitgalį buvo užbaigtas varyminės medžioklės sezonas. Medžiotojų ir vietos ūkininkų dėka, šiomis dienomis pasirūpinta ir miško žvėrelių šėrimu. Pasak P. Šimaičio, kol kas užtenka pašarų žvėrelių šėrimui. Be to, miške žemė dar nėra visiškai įšalusi, todėl šernams rasti maisto dar įmanoma.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar pakanka sporto infrastruktūros rajone?

klausimelis 04 19Arūnė iš Griškabūdžio:

Ne. Griškabūdyje nieko nėra. Mokyklos stadionui reikėtų labai didelio remonto. Ten yra krepšinio aikštelė, bet aš krepšinio nežaidžiu. Atvykdavau pasportuoti į Šakius. Lankiausi baseine ir treniruoklių salėje. Šakiuose reikėtų daugiau dviračių takų, nes nelabai yra kur važiuoti. 

klausimelis 04 19 2

Milda iš Šakių:

Nepakanka. G alėtų būti daugiau. Labai trūksta dviračių takų. Daug metų laukiam dviračių tako Šakiai–Lukšiai. Girdėjau apie Šakių „Varpo“ mokyklos stadiono rekonstrukciją. Tikrai reikalingas ir futbolo aikštynas, ir lengvosios atletikos treniruotės, nes kuo daugiau sportuosim, tuo bus geriau.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.