Į geriausių trisdešimtuką patekęs meras jį vertina skeptiškai

bertasiusGintarė MARTINAITIENĖ

Savaitraštis „Veidas“ jau ketvirtą kartą paskelbė geriausių šalies merų trisdešimtuką, kuriame yra ir Šakių rajono meras Juozas Bertašius, su dar trimis kolegomis besidalijantis 22-25 vietas. Nors J. Bertašius visais metais pateko į reitingą ir nė karto neliko už borto, jis sako šių rinkimų nesureikšminantis ir juos vertinantis kritiškai. Tiesa, nors buvo kviestas, meras nedalyvavo ir geriausiųjų apdovanojimų iškilmėse.

Nuotr. Rajono vadovas sakė nesuprantantis vertinimo kriterijų ir reitingą vadina tiesiog niekiniu, bereikšmiu dalyku.

Kaip teigia „Veidas“, prieš sudarydamas neva daugiausiai naudos savo miestams ir rajonams duodančių merų reitingą, jis apklausia 180 ekspertų: pačius merus ir daugiau nei 130 aukščiausio rango valstybės tarnautojų, verslo organizacijų atstovų.

Šiais metais meru, turinčiu daugiausiai įkvepiančių originalių minčių ir idėjų, kaip skatinti kraštiečių gyvenimą, gerinti verslo plėtrą, puoselėti kultūrą, plėtoti turizmą bei tesėti duotus pažadus, išrinktas savivaldos naujokas – Neringos meras Antanas Vinkus. Jis 26 balais aplenkė antroje vietoje likusį Vilniaus vadovą Artūrą Zuoką. Trečioje vietoje – didžiausias šiųmečio reitingo netikėtumas – Kauno rajono mero Valerijaus Makūno šuolis. Ankstesniais metais jis net nepatekdavo į pirmąjį dešimtuką. Tuo tarpu Šakių rajono mero Juozo Bertašiaus pozicijos reitinge išlieka daugmaž tokios pačios. Jis visais metais laviruoja tarp 21-27 vietų. Šįkart 22-25 vietomis dalijasi su Jonavos rajono meru Mindaugu Sinkevičiumi, Kupiškio rajono meru Jonu Jaručiu bei Telšių rajono vadovu Vytautu Kleiva.
 
„Tai visiškai neobjektyvūs rinkimai, todėl visiškai to nesureikšminu. Juokinga, bet kaip gali tapti geriausiu tas, kuris dirba vos pusmetį. Nesulyginami dalykai, kai greta statomi pusmetį ir, pavyzdžiui, šešis ar daugiau metų vadovaujantys merai. Tikrai nenoriu nieko įžeisti ar pažeminti, bet vertinimo sistema man visiškai nesuprantama“, - tikino Šakių rajono meras J. Bertašius. Jis retoriškai klausdamas, kaip jį gali vertinti ministerija ar kažkokia organizacija, kuri jo visiškai nepažįsta ir su juo neturi nieko bendro. „Reklaminio pobūdžio žaidimas ir tiek. Jei turi daug pinigų, gali atsidurti labai aukštose pozicijose, tačiau, ačiū, man to nereikia“, - kalbėjo rajono vadovas.

Šalia merų reitingo pateikiamas ir savivaldybių reitingas, apie kurį J. Bertašius jau anksčiau yra išreiškęs kritišką nuomonę. Praėjusiais metais Šakių rajonas buvo 11 reitingo vietoje. Kalbėdamas apie vertinimo kriterijus, rajono meras sako visiškai jų nesuprantantis. Jis pasigenda ryšio tarp mero, jo nuveiktų darbų ir savivaldybės. „Kur darbo stažas, savivaldybės padėtis, rezultatai? – teiravosi pašnekovas. Tai neatsiejami dalykai. Svarbiausia, meras - savivaldybės, o savivaldybė – mero atžvilgiu“.

Visgi, kas būtų, jeigu būtų, ir meras pats galėtų išreitinguoti mūsų rajoną? Jis sako, jog vertinti save būtų pats žemiausias dalykas, nes rajono vadovas dirba ne vienas, o padedamas tarybos, administracijos. Nepagrįstais, nelogiškais ir tikrovės neatspindinčiais rinkimais jis sako nesivadovaujantis ir, nors buvo kviestas, atsisakė dalyvauti pirmadienį vykusiose merų apdovanojimų iškilmėse. „Nematau prasmės, – tikino J. Bertašius. – Iš pagarbos parašiau tuos penkis („Veidas“ prašė merų išvardinti po penkis pažangiausius šalies merus – red.) ir viskas.

Pasak rajono vadovo, geriau mąstyti apie ateinančius metus, kurie bus labai sunkūs. „Aš jau anksčiau sakiau, kad baikit krizenti, nes dar jokios krizės nėra. Va, dabar tai tikrai prasidės sunkmetis“, - mintimis dalijosi J. Bertašius. „Biudžetas planuojamas apie 6 mln. litų mažesnis, o tokiai savivaldybei kaip mūsų, tai didžiuliai pinigai. Neatsitiktinai ir taip staigiai pradėta įgyvendinti švietimo pertvarka, kuri buvo nukelta iki 2015 metų“, - kalbėjo meras. Jis pabrėžė, kad lėšos mažėja visose srityse, o tai, kas tiesiogiai susiję su žmonių gyvenimu, Valstybė tiesiog perkelia ant savivaldybės pečių. „Pavyzdžiui, rašo mums kultūros ministras, kad išlaikytume bent jau esamus darbo užmokesčius ir pan., bet niekas nekalba apie finansavimą. Ir taip, kur tik pažvelgsime, tad tikrai yra svarbesnių rūpesčių nei kažkieno sudarytas reitingas“, - pokalbio pabaigoje pabrėžė J. Bertašius.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Miškasodis: kiek tai prasminga ir reikalinga?

klausimelis 04 23Rimas iš Gelgaudiškio:

Nemažai esu medžių per gyvenimą pasodinęs, nors ne miškininkystėje dirbu. Esu gelgaudiškietis, todėl rūpi Gelgaudiškio miško likimas. Mačiau, kaip žūsta miškas. Bet toks gyvenimas. Mums gal ir atrodė, kad reikėjo anksčiau sergančius medžius pjauti. Faktas, kad yra išnykę didžiuliai miško plotai, bet tam yra specialistai. Nuomonės gelgaudiškiečių išsiskyrė: vieni šaukia, kodėl mišką išpjovė, bet jau miškas buvo miręs. 

klausimelis 04 23 2

Danutė iš Gelgaudiškio:

Džiaugiuosi, kad vyko miškasodžio akcija. Nesu anksčiau dalyvavusi ir medžių ne itin daug pasodinusi. Dėl miškų kirtimo išties daug nuomonių, yra prieštaraujančių plyniems miško kirtimams. Manau, jeigu jau medžius kokios kirvarpos graužia, būtina šalinti, bet po to reikia ir atsodinti. Dalyvavau, nes man rūpi, kad vaikai ir proanūkiai turėtų kur žemuogių ar grybų pasirinkti, augtų kuo sveikesnėje aplinkoje.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.