Patvirtintame deficitiniame vargo biudžete – beveik 10 mln. litų skylė

grigaitiene2Gintarė MARTINAITIENĖ

Paskutinę vasario dieną buvo patvirtintas rajono biudžetas. Optimistiškai jis toli gražu nenuteikia, nes biudžeto deficitas – beveik 10 mln. litų. Reikės ir skolintis, ir apkarpyti kai kurias lėšas, bet savivaldybė nusiteikusi išgyventi – niekur nedings.

Nuotr. Pasak E. Grigaitienės, metai laukia tikrai įtempti. Tai supranta ir Vyriausybė, savivaldybėms padidinusi leistiną skolinimosi lygį – kitaip jos tiesiog neišgyventų.

Biudžetą sudaro 10 programų, kuriose ir slypi visos finansinės gudrybės ir subtilybės. „Biudžetas – tų programų vertinė išraiška“, - patikslino Biudžeto ir turto skyriaus vedėja Egidija Grigaitienė, pridurdama, kad programų ir įstaigų poreikiai pradiniame variante buvo gerokai didesni nei savivaldybės finansinės galimybės.

Didžiausia dalis, 54.2 proc., numatoma Mokymosi visą gyvenimą ir sporto programai, pagal skirtus asignavimus antroje vietoje yra Socialinės apsaugos programa, kuri sudaro 16.5 proc., Savivaldybės veiklos pagrindinių funkcijų programai tenka 11,77 proc. rajono biudžeto lėšų. Mažiausiai lėšų, 0.08 proc. numatyta Jaunimo ir nevyriausybinių organizacijų programai, 0.11 proc. - Verslo ir turizmo plėtrai, 0.22 proc. - Sveikatos apsaugai. Iš viso šiais metais savivaldybei trūksta 9.5 mln. litų.
 
Kad finansinė rajono, kaip ir visos šalies, padėtis išlieka itin sunki, ne kartą pabrėžė ir rajono vadovas Juozas Bertašius, ir Biudžeto ir turto skyriaus vedėja Egidija Grigaitienė. Vyriausybė, matydama, kad savivaldybėms šiais metais tikrai nebus lengva, netgi padidino skolinimosi limitą nuo 40 proc. iki 70 proc. „Kadangi daugelis savivaldybių jau pasiekusios leistiną skolinimosi lygį, pati Vyriausybė jį didina, nes mato, kad kitaip savivaldybės neišgyvens“, - komentavo vedėja. Be skolų, kaip esame minėję, neišsivers ir mūsų rajonas. Investicinių projektų įgyvendinimui reikės skolintis apie 5 mln. litų. Didžioji dalis lėšų bus naudojama kultūrinių objektų tvarkymui ir vandentvarkos projektų įgyvendinimui.

Jeigu pernai į biudžetą buvo planuojama surinkti apie 83 mln. litų, tai 2012 metais planuojamos lėšos sudaro tik 77 mln. litų, o išleisti ketinama 82 mln. litų.

27 proc. savivaldybės biudžeto sudaro tos lėšos, kurias susirenka pati savivaldybė. Šiais metais planuojama surinkti 24 mln. 723 tūkst. litų. Pagrindinis mokestis, kurį susirenka ir iš kurio gyvena savivaldybė, yra gyventojų pajamų mokestis, kurio savivaldybėje liekanti dalis šiais metais sumažinta iki 61 procento - kita dalis grįš į valstybės biudžetą. Pasak Biudžeto ir turto skyriaus vedėjos, sausio mėnesį biudžetas buvo vykdomas labai prastai – surinkta tik 50 proc. gyventojų pajamų mokesčių. Nedžiugina ir tai, kad iki šiol biudžetą papildydavęs šaltinis – baudos už administracinės teisės pažeidimus, nuo šiol atiteks tų įstaigų biudžetams, kurių pareigūnai surašė pažeidimų protokolus. Pernai šis šaltinis rajono biudžetą buvo papildęs 580 tūkst. litų.

Visoms veikloms ir funkcijoms kiekvienais metais skiriama tam tikra pinigų suma. Šiais metais papildomos lėšos biudžete numatytos antrojo kontrolieriaus etato įsteigimui, daugiabučių namų modernizacijos priemonei. Nors tvarka ir nepatvirtinta, bet 150 tūkst. litų numatyta lietaus kanalizacijai, 50 tūkst. litų - Gelgaudiškio civilinių kapinių įrengimui, nes senosiose faktiškai nėra vietos. Iš pradžių lėšos nebuvo numatytos Verslo plėtros fondui, nes Verslo ir informacijos centras, pasak E. Grigaitienės, ir J. Bertašiaus, tiesiog nesugebėdavo jų tinkamai išnaudoti. Vis nepasveikstant košės prisivirusiai centro direktorei Aurelijai Baužaitei, gelbėti merdintį centrą užsimojo ir aktyviausi rajono verslininkai. Jiems pateikus prašymą, minėtam fondui papildomai skirta 20 tūkst. litų.

Iš valstybės iždo savivaldybė gaus gerokai mažiau nei ankstesniais metais. Pašalpoms ir kompensacijos bei socialinei paramai mokiniams skiriama 1 mln. 700 tūkst. litų mažiau nei praėjusiais metais ir visos šios išmokos sudarys 10.5 mln. litų.

Mokinio krepšeliui skiriama 1 mln. 845 tūkst. litų mažiau nei 2011 metais. „Vaikų kiekvienais metais mažėja, bet išlaidos švietimui visada būdavo didėjančios. Tai šiais metais pirmą kartą čia tiek sumažinta. Kai rugsėjį vaikų dar sumažės, dar turėtų sumažėti apie 350 tūkst. litų. Tai rodo, kad švietimo pertvarka neišvengiama, nes, kaip matome, ir valstybė nepajėgi išlaikyti šios funkcijos taip, kaip ankstesniais metais“, - komentavo E. Grigaitienė.

Už tokį rajono biudžetą balsavo 21 iš 22 tarybos posėdyje dalyvavusių tarybos narių. Vienintelis Edmundas Rinkevičius balsavo prieš.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar pakanka sporto infrastruktūros rajone?

klausimelis 04 19Arūnė iš Griškabūdžio:

Ne. Griškabūdyje nieko nėra. Mokyklos stadionui reikėtų labai didelio remonto. Ten yra krepšinio aikštelė, bet aš krepšinio nežaidžiu. Atvykdavau pasportuoti į Šakius. Lankiausi baseine ir treniruoklių salėje. Šakiuose reikėtų daugiau dviračių takų, nes nelabai yra kur važiuoti. 

klausimelis 04 19 2

Milda iš Šakių:

Nepakanka. G alėtų būti daugiau. Labai trūksta dviračių takų. Daug metų laukiam dviračių tako Šakiai–Lukšiai. Girdėjau apie Šakių „Varpo“ mokyklos stadiono rekonstrukciją. Tikrai reikalingas ir futbolo aikštynas, ir lengvosios atletikos treniruotės, nes kuo daugiau sportuosim, tuo bus geriau.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.