Savanorystės rėmimo idėja susidomėjo Zanavykų bankelis

pukinskieneGiedrė PLEČKAITYTĖ

Kidulių bendruomenės „Vinkšnupis” valdybos narys Ronius Karopčikas kreipėsi į rajono tarybos narius, savivaldybės Biudžeto ir turto skyriaus vedėją Egidiją Grigaitienę su prašymu savivaldybės biudžete rasti papildomų lėšų savanorystės veiklai paremti. Tačiau šią idėją „nupirko“ Šakiuose veikianti Kredito unija Zanavykų bankelis.

Nuotr. Kiduliečio R. Karopčiko siūlymu remti savanorius praėjusią savaitę susidomėjo rajono tarybos narė, Zanavykų bankelio valdybos pirmininkė A. Pukinskienė. Visuotiniame bankelio narių susirinkime bus sprendžiama, kokią sumą pinigų skirti savanoriškos veiklos rėmimui.  

Pernai rugpjūčio 1 dieną Lietuvoje įsigaliojo Savanoriškos veiklos įstatymas. Jame numatyta, jog savanoriškos veiklos organizatorius gali kompensuoti savanoriui su savanoriška veikla susijusias kelionės, nakvynės, maitinimo, pašto, telefono, mokymų, susijusių su savanorio parengimu numatytai veiklai atlikti, išlaidas. Taip pat išlaidas savanoriškai veiklai atlikti reikalingoms priemonėms, specialiesiems drabužiams. Įstatyme numatyta, jog galima padengti savanoriškos veiklos sutarties galiojimo laikotarpiui tenkančias draudimo bei kitas tarptautinėse savanoriškos veiklos programose nustatytas išlaidas. Savanoriui kompensuojamos savanoriškos veiklos išlaidos nėra savanorio pajamos.
 
Kidulietis R. Karopčikas, savanorišką veiklą vykdantis daugiau kaip prieš dešimt metų įkurtame Prisiminimų parke, vadovaudamasis minėtuoju įstatymu, kreipėsi į rajono tarybos narius ir savivaldybės Biudžeto ir turto skyriaus vedėją E. Grigaitienę. Savo kreipimesi R. Karopčikas akcentavo, kad nemažai žmonių rajone ir už jo ribų savo savanoriška veikla garsina rajoną, ugdo žmonių  pilietiškumą, skatina tarpusavio bendravimą. „Vadovaudamiesi šiuo priimtu ir įsigaliojusiu įstatymu, svarstant 2012 rajono biudžetą, prašau rasti lėšų šiai veiklai koordinuoti ir skatinti savanorius savanoriškos veiklos rašytinei sutarčiai sudaryti su savanoriškos veiklos organizatoriais, kurie numatyti įstatyme“, - tarybos nariams skirtame kreipimesi akcentavo R. Karopčikas.

Praėjusią savaitę vykusiuose komitetų posėdžiuose vedėja E. Grigaitienė, prieš pristatydama svarstymui naująjį rajono biudžetą, paviešino kiduliečio prašymą. „R. Karopčikas siūlo biudžete numatyti lėšų savanoriškai veiklai. Aišku, išlaidos turi būti registruojamos dokumentais, turi būti pasirašyta savanorystės sutartis, vedamas žurnalas, kad tas tūlas pilietis nori būti savanoriu“,- Ūkio komiteto posėdyje kalbėjo vedėja E. Grigaitienė. Komitetuose pristatytu kiduliečio siūlymu susidomėjo Finansų komiteto pirmininkė Aušrelė Pukinskienė, vadovaujanti Kredito unijos Zanavykų bankelis valdybai.

Jungtinių Tautų Organizacijos Generalinė Asamblėja 2012 metus paskelbė Tarptautiniais kooperatyvų metais. Asamblėja pažymėjo, kad vykstant spartiems globalizacijos ir rinkos liberalizavimo procesams, kaip niekada yra svarbus kooperatinis judėjimas, kuris padeda spręsti ekonomines, užimtumo, socialines ir kitas problemas. Taigi šiemet Zanavykų bankeliui savanorystės rėmimo idėja ypač priimtina. „Kooperacija yra grindžiama savanoriška naryste, savanoryste ir visais demokratiniais principais. Atsižvelgdami į tai, mes ruošiame planą, kurį patvirtinsime visuotiniame Zanavykų bankelio narių susirinkime, audžiam mintį - paremti savanoriškos veiklos idėjas. Išgirdus R. Karopčiko kreipimąsi, iš karto kilo mintis, kad mes galėtume jo idėjas palaikyti, padėti įgyvendinti“,- sakė Zanavykų bankelio valdybos pirmininkė, rajono tarybos narė A. Pukinskienė. Zanavykų bankelis paskelbtų kooperacinių metų proga planuoja skirti ne vieną tūkstantį litų savo krašto žmonėms, kurie  laisvalaikiu savo idėjomis gerina būtį, gyvenimą ir gražina Zanavykų kraštą. Reali skiriamų pinigų suma bus patvirtinta visuotinio bankelio narių susirinkimo metu. „Apskritai bankelis įvairioms paramoms skiria tam tikras pinigų sumas, kurių kasmet susidaro išties nemažai. Be kitų paramų šiais metais bus dar papildomai skiriama, kraštui skirtų savanoriškų darbų, idėjų parėmimui“,- pridūrė A. Pukinskienė.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Miškasodis: kiek tai prasminga ir reikalinga?

klausimelis 04 23Rimas iš Gelgaudiškio:

Nemažai esu medžių per gyvenimą pasodinęs, nors ne miškininkystėje dirbu. Esu gelgaudiškietis, todėl rūpi Gelgaudiškio miško likimas. Mačiau, kaip žūsta miškas. Bet toks gyvenimas. Mums gal ir atrodė, kad reikėjo anksčiau sergančius medžius pjauti. Faktas, kad yra išnykę didžiuliai miško plotai, bet tam yra specialistai. Nuomonės gelgaudiškiečių išsiskyrė: vieni šaukia, kodėl mišką išpjovė, bet jau miškas buvo miręs. 

klausimelis 04 23 2

Danutė iš Gelgaudiškio:

Džiaugiuosi, kad vyko miškasodžio akcija. Nesu anksčiau dalyvavusi ir medžių ne itin daug pasodinusi. Dėl miškų kirtimo išties daug nuomonių, yra prieštaraujančių plyniems miško kirtimams. Manau, jeigu jau medžius kokios kirvarpos graužia, būtina šalinti, bet po to reikia ir atsodinti. Dalyvavau, nes man rūpi, kad vaikai ir proanūkiai turėtų kur žemuogių ar grybų pasirinkti, augtų kuo sveikesnėje aplinkoje.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.