Sienų nešiltins, bet pastatą tvarkys iš pagrindų

kulturos_centras2Gintarė MARTINAITIENĖ

Maždaug prieš porą mėnesių rašėme apie tai, kad Kudirkos Naumiesčio kultūros centras, pasinaudojant europine parama, bus šiuolaikiškai sutvarkytas ir renovuotas. Dabar paaiškėjo, kad įgyvendinus projektą pastatas liks neapšiltintas. Tad kaip taip gali būti?

Nuotr. Nors kultūros centras bus išplėstas ir šiuolaikiškai sutvarkytas, lėšų vėjo perpučiamų sienų apšiltinimui neužteko.

Jau prieš kurį laiką viename iš susitikimų rajono meras Juozas Bertašius stebėjosi, kaip įgyvendinus projektą pastatas gali likti neapšiltintas. Pasirodo, gali. Nors projekto vertė 2.5 mln. litų, tačiau sienų apšiltinimui pinigų nepakanka. Kudirkos Naumiesčio kultūros centro direktorė Laima Mockevičienė tikino, jog tai tiesiog absurdas ir sužinojusi šį faktą jautėsi apgailėtinai. „Tai jei klausiate, kaip vertinu, tai sakau, absurdas. Dabar pasikuriame, pasišildome, o kaip bus tada, kaip šiluma laikysis? Geriau šia tema pakalbinkite projekto vadovę“, - rekomendavo l. Mockevičienė.
 
Projekto vadovė Aurelija Papievienė pirmiausiai atkreipė dėmesį į tai, kad po projekto įgyvendinimo pastatas tikrai liks neapšiltintas. „Sąmatoje numatyti darbai paskaičiuoti su pilnu darbu - plytos padėjimu į vietą, tai yra nuo iki. Priestato, kuris bus statomas, sienos bus apšiltintos, o senojo pastato sienos nebus apšiltintos. Apdaila, visi kiti reikalingi dalykai, darbai viduje bus atlikti“, - patikino projekto vadovė. Ji aiškino, kad kultūros paveldo objektams yra taikomi specialūs reikalavimai ir dažniausiai tokių objektų sienos yra nešiltinamos. Visgi Kudirkos Naumiesčio kultūros centras nėra kultūros paveldo objektas ir, atrodo, viskas turėtų būti taip, kaip priklauso. Be to, pastatas tvarkytas gal tik 1953 metais, tad jis prašyte prašosi remonto ir apie sandarias sienas nėra net kalbos. A. Papievienė aiškino, kad Kudirkos Naumiesčio vietovė yra urbanistinė ir jai nors ir mažesni, bet tam tikri reikalavimai visgi taikomi. „Iš tikrųjų dėl to apšiltinimo galėjome išsiderėti, tačiau finansai neleidžia“, - sakė pašnekovė. Ji pasakojo, kad planuojamo statyti priestato kvadratūra iš pradžių buvo numatyta apie 100, o vėliau ji padidėjo iki 250 kvadratinių metrų ir tai iškėlė projekto vertę. „Apetitas kyla bevalgant“, - komentavo pašnekovė, leidusi suprasti, kad kultūros centro administracija nesutinka turėti mažesnės salės taip bandant sutaupyti lėšų pastato apšiltinimui. Be to, paaiškėjo, kad inžinerinių tinklų neis jungti prie toje pačioje gatvėje esančių, nes jie netinkami, o reikės tiesti į visai kitoje gatvėje esančius, tad tai, pasak projekto vadovės, dar labiau padidino projekto vertę ir galiausiai atsitiko taip, kad pinigų neužteks net pastato sienų apšiltinimui.

Visgi L. Mockevičienė sakė kalbėjusi su rajono vadovu, kuris žadėjo, jog bus kitas etapas ir turėtų atsirasti lėšų ir sienų apšiltinimui. „Šiai dienai tikrai lėšų nėra, bet žadėjo, kad gal atsiras, nes taip likti negali. Sako, kad neva scena per didelė, tai dar kas, bet iš tikro tai absurdas“, - ne kartą pokalbio metu pabrėžė kultūros centro vadovė.

Pasak A. Papievienės, šiuo metu techninis projektas dar vertinamas ekspertų. Kai jie pateiks savo pastabas ir bus pasirašyta sutartis, darbai turėtų būti atlikti per 18 mėnesių. „Žiūrėsime, kaip viskas klostysis. Manau, kad vasarop darbus turėtume pradėti“, - teigė projekto vadovė.

Pagal projektą numatyta renovuoti esamą pastatą, įrengti naują salę, statyti priestatą, vasaros estradą, įrengti kabinetus, kitas reikalingas patalpas.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar pakanka sporto infrastruktūros rajone?

klausimelis 04 19Arūnė iš Griškabūdžio:

Ne. Griškabūdyje nieko nėra. Mokyklos stadionui reikėtų labai didelio remonto. Ten yra krepšinio aikštelė, bet aš krepšinio nežaidžiu. Atvykdavau pasportuoti į Šakius. Lankiausi baseine ir treniruoklių salėje. Šakiuose reikėtų daugiau dviračių takų, nes nelabai yra kur važiuoti. 

klausimelis 04 19 2

Milda iš Šakių:

Nepakanka. G alėtų būti daugiau. Labai trūksta dviračių takų. Daug metų laukiam dviračių tako Šakiai–Lukšiai. Girdėjau apie Šakių „Varpo“ mokyklos stadiono rekonstrukciją. Tikrai reikalingas ir futbolo aikštynas, ir lengvosios atletikos treniruotės, nes kuo daugiau sportuosim, tuo bus geriau.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.