Vokietis savo dosnumu ir toliau džiugina vargstančias šeimas

mozuraitieneGintarė MARTINAITIENĖ

Praėjusį ketvirtadienį rajone viešėjo vokietis, VšĮ „Solidarity“ generalinis direktorius bei rajono garbės pilietis Gerhardas J. Karlas (Gerhard Josef  Carl). Geradaris atsisveikino su dviem paramą gavusiomis šeimomis, o kitai šeimai artimiausiu metu gyvenimas taip pat kardinaliai pasikeis - suderėta dėl naujai perkamo namo.

Nuotr. J. Mozūraitienės šeima kol kas glaudžiasi laikiname būste, tačiau artimiausiu metu jau turėtų įsikelti į naujai nupirktą namą.

G. J. Karlas su savo delegacija rajone lankėsi spalio mėnesį ir susipažino su Keturnaujienoje, Sintautų seniūnijoje, gyvenančia Jūratės Mozūraitienės šeima. Tuomet buvo vienareikšmiškai nuspręsta, kad nei moteris, nei dvi dvynukų poros bei pilnametystės sulaukusi dukra negali gyventi su smurtaujančiu ir girtaujančiu tėvu - būtina kuo skubiau padėti. Nors tuomet buvo svarstomi įvairūs pagalbos variantai, iki paskutiniojo geradario vizito praėjusį ketvirtadienį Jūratės šeimos istorijoje nemažai kas pasikeitė.
 
Moteris su savo atžalomis didžiąsias metų šventes jau šventė ne vėjo perpučiamuose ir šaltuose namuose, o naujame būste. Tiesa, jis tikrai nekokios būklės, tačiau lyginant su sąlygomis, kokiomis moteris gyveno anksčiau, tai tiesiog nesulyginama. „Galėjome kambaryje ir trumpomis rankovėmis vaikščioti, šilta buvo, smagu“, - džiaugėsi Jūratė. Be to, dėl geresnio gyvenimo ji apsigyveno ir visai kitoje, Slavikų seniūnijoje. Moteris su savo atžalomis buvo įkurdinta mokyklai priklausančiame būste. Nors tai buvo laikinas sprendimas, bet mokykloje puikiai apsiprato septynmetės mergaitės, o ir moteris sakė, kad prisitaikyti naujoje vietoje nebuvo sunku - juk viskas daroma dėl geresnio rytojaus. Be to, Jūratė jau tapo močiute, nes dukra Skaistė ant rankų sūpuoja ketverių mėnesių sūnelį Kristupą, tad šeima dar pagausėjo.
Norint gyventi šiame laikiname būste taip pat reikėjo nemažai paplušėti. Seniūnas Vidmantas Sprainaitis ir mokyklos direktorius Juozas Rakickas pasakojo, kad buvo atliekami minimalūs kosmetiniai remonto darbai, tvarkyta elektros instaliacija, lentelėmis iškaltos kai kurios sienos. Nors šį būstą būtų galima įsigyti, tačiau susitikimo metu nė vienas iš delegacijos narių nepatarė to daryti, nes kaina pagal namo būklę visiems pasirodė neadekvati. Nors namas faktiškai stovi baloje, jo pamatai susmegę ir reikia kapitalinio remonto, šeimininkai už jį norėtų gauti 20 tūkst. „Reikėtų nugriauti ir statyti naują. Tikrai negalima pirkti avarinės būklės pastato“, - savo nuomonę išreiškė vienas iš G. J. Karlo patarėjų.

Džiugu, kad norint pagerinti Jūratės gyvenimo sąlygas laikinas būstas nebuvo vienintelis problemos sprendimo būdas. Tame pačiame Šilgalių kaime, Slavikų seniūnijoje, vokiečio delegacijos ir rajono valdžios atstovai susitiko su kito namo savininkais. Lyginti namą, kuriame dabar gyvena daugiavaikė šeima ir tą, kuriame apsilankė svečiai, net neverta. Nors jame nėra vonios, tačiau namas jaukus, tvarkingas, o gamtovaizdis tiesiog pavydėtinas. Kaip pripažino daugelis delegacijos narių, jie patys norėtų gyventi tokiame gamtos prieglobstyje. Be to, šeimininkai name palieka daugelį baldų, kitų daiktų, tad Jūratei tai būtų itin vertinga. Apsigyvenant laikinajame būste įvairūs baldai buvo renkami iš visos kaimo bendruomenės.

Jūratė vaikštinėdama iš kampo į kampą neslėpė jaudulio ir nerimo dėl vykstančių derybų. G. J. Karlas nusprendė pirkti šį būstą ir nuo 39 tūkst. buvo nusiderėta iki 33 tūkst. litų sumos. Tad jeigu visi dokumentai bus tvarkingi, šeimininkams bus pervesta sutarta pinigų suma, o Jūratė su savo atžalomis ir anūkėliu galės įsikurti naujame būste, kurį jau galės vadinti savais ir tikrais namais be vyro smurto ir prievartos. Be to, geradaris išreiškė mintį, kad galbūt tuo jo parama šiai šeimai nesibaigs, nes būtų gerai pasirūpinti vonios ir kanalizacijos įrengimu.

Ilguvoje gyvenančioje septynis nepilnamečius vaikus auginančioje Ingrydos ir Raimundo Masaičių bei Kudirkos Naumiestyje, Būbleliuose įsikūrusioje Ramunės ir Vytauto Naumavičių šeimoje vokietis lankėsi paskutinį kartą. Pirmajai šeimai per daugiau nei ketverius metus jis suteikė 21 tūkst. litų paramą, už kurią buvo tvarkomas gyvenamasis namas. Naumiestiečiams už 38 tūkst. litų buvo nupirktas naujas namas Būbleliuose. Iki tol šeima, kurioje auga šeši vaikai, iš kurių pusė yra pilnamečiai, gyveno gana apgailėtinomis sąlygomis, vienkiemyje, Bajoraičių kaime.

Tradiciškai, atsisveikindamas su šeimomis, rajono garbės pilietis įteikė joms po Bibliją, o mažiesiems – vaikiškas Šventojo rašto knygeles. Abiejose šeimose skambėjo dėkingumo žodžiai už suteiktą paramą ir įteiktos simbolinės dovanėlės. Juk jei ne vokiečio parama šeimos neturėtų tokių gyveno sąlygų, kokiomis gyvena dabar.

Geradario paramos laukiančiųjų sąraše šiuo metu yra dar trys naujos šeimos.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar pakanka sporto infrastruktūros rajone?

klausimelis 04 19Arūnė iš Griškabūdžio:

Ne. Griškabūdyje nieko nėra. Mokyklos stadionui reikėtų labai didelio remonto. Ten yra krepšinio aikštelė, bet aš krepšinio nežaidžiu. Atvykdavau pasportuoti į Šakius. Lankiausi baseine ir treniruoklių salėje. Šakiuose reikėtų daugiau dviračių takų, nes nelabai yra kur važiuoti. 

klausimelis 04 19 2

Milda iš Šakių:

Nepakanka. G alėtų būti daugiau. Labai trūksta dviračių takų. Daug metų laukiam dviračių tako Šakiai–Lukšiai. Girdėjau apie Šakių „Varpo“ mokyklos stadiono rekonstrukciją. Tikrai reikalingas ir futbolo aikštynas, ir lengvosios atletikos treniruotės, nes kuo daugiau sportuosim, tuo bus geriau.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.