Sintautų projektą stabdo rangovas ir netobulas įstatymas?

sintautaiGiedrė PLEČKAITYTĖ

Pagal projektą „Mažųjų miestelių turizmo galimybės. Sintautai“ numatyta iš pagrindų atnaujinti miestelio centrą. Todėl į pabaigą turintys eiti projekto įgyvendinimo darbai paskutiniu metu sulaukė nemažo visuomenės dėmesio. Nuogąstaujama, kad šio projekto įgyvendinimas gerokai užsitęs kaip ir Zypliuose. Dėl to didžiausia atsakomybė tenka projekto rangovams. Jie, savo ruožtu, sako, jog laiku atlikti darbus trukdo atsiradusi nenumatytų darbų gausa.  

Nuotr. Paskutiniu metu buvo susirūpinta, kad Sintautuose tvarkomų kultūros namų ir senosios mokyklėlės rekonstrukcijos darbai, kuriuos vykdo subrangovas UAB „Aspa“, nebus laiku atlikti.


Apie tai, kad pagal įgyvendinamą projektą „Mažųjų miestelių turizmo galimybės. Sintautai“, kurio vertė 2 mln. 843 tūkst. 421 litų,  bus rekonstruoti Sintautų kultūros centro bei senosios mokyklos pastatai ir iš pagrindų pasikeis miestelio veidas, rašėme ankstesniame laikraščio „Draugas“ numeryje. Rodos, turėtume pasidžiaugti, kad dar vienas kaimiškas miestelis turės atnaujintą kultūros centro pastatą, į kurį nebus gėda pasikviesti artistą ar dainininką. Juk apsidairius aplinkui, mažesnių rajono miestelių kultūros namai dažnai yra ne pačios geriausios būklės. Tačiau, esant sunkiai šalies ekonominei padėčiai, apie Sintautuose įgyvendinamus projektus galima išgirsti nemažai kritiškų pamąstymų, kam to reikia, ar verta investuoti į kaimą ir t.t.
 
Nugriauta senoji mokykla?

Rajono meras Juozas Bertašius neslėpė nepasitenkinimo dėl minėtojo projekto  įgyvendinimo. „Pradėjau domėtis projekto darbų įgyvendinimo sparta ir eiga. Galiu pasakyti, kad jie vyksta nepatenkinamai. Ieškome būdų, kaip paspartinti ir sutvarkyti visą darbų eigą. Pasirodo, generalinis rangovas yra UAB „Vilungė“, kuri atstatinėja Zyplių dvaro ansamblį,- apie susidariusią situaciją kalbėjo meras. - Čia aš matau daugybę nesklandumų ir neapgalvotų sprendimų. Buvo nugriautas medinis pastatas – buvusi mokykla. Pasakymas, kad nėjo jo restauruoti – nesąmonė, nes jis buvo medinis“. Situacija dėl nugriautos senosios mokyklos pastato pakomentuoti paprašėme šio projekto vadovą, Regioninės plėtros skyriaus vedėją Vitą Girdauską. Jis tikino, jog medinis pastatas bus restauruotas, tai atlikti galima dviem būdais. „Vienas būdas yra toks, kai pakeliamas pastatas ir išimami supuvę rąstai, vietoj jų įstatomi nauji. Antras būdas – kai viskas išrenkama, kurį ir pasirinkome. Taip nauji rąstai bus iki langų, o senieji įtvirtinti tarp ir virš langų bei stogo karkasas. Dėl renovacijos būdų buvo ilgai svarstoma. Projektuotojai manė, kad rastai per silpni, todėl buvo pasirinktas išrinkimo restauracijos būdas“,- sakė V. Girdauskas. Priminsime, kad pagal projektą numatyta nenaudojamą bei nykstantį kultūros paveldo objektą – senąją mokyklą sutvarkyti ir pritaikyti Sintautų bendruomenės veiklai. Čia bus įkurtas ūkininkų muziejus.  

Dingo stogas?

Kalbėdamas apie šio projekto įgyvendinimą J. Bertašius piktinosi dėl nugriautos kultūros namų dalies. „Negana to, buvo pradingusi stogo skarda. Mes su administracijos direktoriumi klausėme, kur dingo skarda, kuri prieš dvejus metus buvo uždėta. Kai pakėliau triukšmą, susitikau su generaliniu rangovu, kuris patikino, kad stogo danga laikoma jų sandėlyje Kaune ir Vilniuje, pareikalavau, kad ją atvežtų“,- sakė J. Bertašius. Tuo tarpu projekto vadovas V. Girdauskas tvirtino, kad statybos laiku už tą teritoriją atsako rangovas. „Teoriškai aš ir niekas kitas neturi teisės tenai vaikščioti, nes tas objektas yra rangovo atsakomybėje. Kadangi objekte jau buvo vagysčių ir gaisras buvo kilęs, tai jie nuimtą stogą išsivežė saugoti pas save“,- komentavo V. Girdauskas, pridurdamas, jog šiuo atveju nebuvo jokio kriminalo.

Jaudina terminai

Internetinėje svetainėje „ES struktūrinė parama“ skelbiama, kad minėtas projektas turi būti baigtas iki šių metų rugsėjo 30 dienos. „Man didelį rūpestį kelia darbų eiga ir projekto įgyvendinimo terminai. Tikrai jie bus suvėlinti, jau Zyplių dvaro darbai laiku nepadaryti“,- pastebėjo J. Bertašius. Pasiteiravus, kada galima tikėtis darbų pabaigos, V. Girdauskas atsakė: „Šiandien rangovai dar sako, kad turėtų suspėti. Pasistengus, teroriškai dar įmanoma padaryti darbus“. Vedėjas patikino, kad nuo darbų grafiko atsiliekama apie du mėnesius. Nors didžioji atsakomybė gula ant generalinio rangovo UAB „Vilungė“ pečių, tačiau statybos darbus atlieka jų pasamdyta bendrovė UAB „Aspa“. Beje, apie šią bendrovę internetiniame portale skundai.lt netrūksta pasipiktinimų dėl laiku darbuotojams neišmokamų atlyginimų. UAB „Vilungė“ techninis direktorius Algirdas Butauskas kol kas negalėjo pasakyti, kada bus baigtas objektas. Jis sakė, jog bendrovės pasamdyta UAB „Aspa“ nėra susijusi su tuo, kad vėluoja darbai, mat sklandų jų įgyvendinimą stabdo iš anksto nenumatyti ir darbų eigoje atsiradę papildomi darbai. Tarp jų - kultūros namų perdangos stiprinimas ir stogo šiltinimas. „Paprastai statybos turi savybę vėluoti. Iš Sintautuose įgyvendinamų projektų tikrai laiku bus pastatyta sporto salė, kurią stato tvarkinga kompanija“,- pridūrė V. Girdauskas.

Problema – viešieji pirkimai?

Tad, kas atsitiko, kad vis dažniau susiduriama su tokiomis problemomis? J. Bertašiaus ir V. Girdausko tikinimu, didžiausia problema – viešieji pirkimai ir įstatyme nustatyta žemiausia darbų pirkimo kaina. „Jeigu Lietuvoje viešųjų pirkimų sistemoje bus tokia betvarkė, kokia yra šiandien, tai tokie dalykai kartosis vienas po kito. Dabar yra taip. Ateina kelios firmos, kuri pasiūlo nerealiai mažiausią sumą, ta ir laimi. Darbų atlikimo mažiausia kaina turi būti reali. Kad ir Sintautų bei Zyplių atveju, laimėtojas yra, o darbai buksuoja“,- kalbėjo J. Bertašius. Pasak V. Girdausko, Viešųjų pirkimų įstatyme reikia leisti įvesti tris dalykus. Vienas jų - įmonės finansinis pajėgumas, kad įmonė įrodytų, jog banke turi pinigų. Antra, įrodyti, kad įmonė turi darbuotojų. Trečia, reikia įrodyti, kad turi technikos.

Kaip žinia, šiuo laikmečiu rajone įgyvendinamus projektus laimi ne Šakių rajono verslininkų įmonės. V. Girdausko teiravomės, kodėl taip yra ir ko reikia, kad aktyvesni būtų vietiniai? „Taip. Projektų laimėtojais dažniausiai tampa ne Šakių rajono įmonės. Nors galėtų. Esu šnekėjęsis su verslininkais ir jiems sakęs, kad kooperuotųsi. Projekte leidžiama ateiti susikooperavusioms įmonėms. Mes norime patirties ir panašaus projekto valdymo“,- kalbėjo V. Girdauskas.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar pakanka sporto infrastruktūros rajone?

klausimelis 04 19Arūnė iš Griškabūdžio:

Ne. Griškabūdyje nieko nėra. Mokyklos stadionui reikėtų labai didelio remonto. Ten yra krepšinio aikštelė, bet aš krepšinio nežaidžiu. Atvykdavau pasportuoti į Šakius. Lankiausi baseine ir treniruoklių salėje. Šakiuose reikėtų daugiau dviračių takų, nes nelabai yra kur važiuoti. 

klausimelis 04 19 2

Milda iš Šakių:

Nepakanka. G alėtų būti daugiau. Labai trūksta dviračių takų. Daug metų laukiam dviračių tako Šakiai–Lukšiai. Girdėjau apie Šakių „Varpo“ mokyklos stadiono rekonstrukciją. Tikrai reikalingas ir futbolo aikštynas, ir lengvosios atletikos treniruotės, nes kuo daugiau sportuosim, tuo bus geriau.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.