VO „Gelbėkit vaikus“ rajone garsėja savo aktyvia veikla

gelbekit_vaikusAsta GVILDIENĖ

Gegužės 2 dieną Šakių kultūros centro mažojoje salėje vyko Visuomeninės organizacijos (VO) „Gelbėkit vaikus“ Šakių struktūrinio padalinio 2011 metų ataskaitinis susirinkimas. Į susitikimą atvykusi organizacijos vykdančioji direktorė Rasa Dičpetrienė pasidžiaugė sėkminga Šakių padalinio veikla, aktyviu dalyvavimu projektuose ir akcijose, skatinama savanoryste.

Nuotr. VO „Gelbėkit vaikus“ vykdančioji direktorė R.Dičpetrienė (dešinėje) ir Šakių struktūrinio padalinio vadovė J.Arštikaitienė supažindino su organizacijos praėjusių metų veikla.

Praėjusį trečiadienį vykusiame VO „Gelbėkit vaikus“ Šakių struktūrinio padalinio ataskaitiniame susirinkime dalyvavo organizacijos vykdančioji direktorė Rasa Dičpetrienė, Šakių rajono policijos komisariato Viešosios tvarkos skyriaus Prevencijos poskyrio pareigūnės Ieva Kucinaitė ir Vida Kutkaitytė, savivaldybės Vaiko teisių apsaugos skyriaus vedėja Rūta Lebedžinskienė, Sintautų pagrindinės mokyklos direktoriaus pavaduotoja Irena Strokienė, savivaldybės jaunimo reikalų koordinatorė Danutė Jurgutienė, savivaldybės socialinio skyriaus atstovė Virginija Ratkevičienė, seniūnijos socialinė darbuotoja Vaida Makūnienė bei organizacijos nariai.
 
Metinę ataskaitą pateikusi VO „Gelbėkit vaikus“ Šakių struktūrinio padalinio vadovė Jūratė Arštikaitienė pabrėžė, jog kiekvienais metais jos vadovaujamame skyriuje daugėja veiklos. Čia nuolat įgyvendinami įvairūs projektai ir akcijos. Dirbama keturiomis kryptimis, svarbiausios iš jų - smurto prieš vaikus ir vaikų išnaudojimo bei vaikų socialinio apleistumo ir institualizacijos mažinimas. Todėl ir yra kuriami vaikų dienos centrai. Vienas iš tokių centrų veikia ir Šakiuose. Reikėtų paminėti, kad šis centras yra vienintelė nevyriausybinė organizacija, kuri teikia socialines paslaugas vaikams Šakių mieste. Čia stengiamasi sukurti saugią aplinką socialiai apleistiems vaikams, neatitraukiant jų nuo šeimos, padedama jiems paruošti pamokas, vaikai įtraukiami į kultūrinę ir kitokią visuomenei naudingą veiklą.

Vaikai, lankantys dienos centrą, susirinkusiuosius pradžiugino keletu dainelių ir eilėraščių. J.Arštikaitienė informavo, kad 26 centrą lankantys vaikai dalyvauja dviejuose projektuose  - „Šypsenos“ ir „Omnitel“ „Palankios šeimai darbovietės kūrimas ir kokybiško užimtumo skatinimas šalyje per socialinę partnerystę“. Kaip ir daugelis šalyje veikiančių tokio pobūdžio dienos centrų, taip ir šis, džiaugiasi turėdamas išradingus, darbščius, atsidavusius vaikams darbuotojus. Šis centras gali pasigirti tuo, kad vaikų pamilti darbuotojai centre dirba penkerius ir daugiau metų. Čia pabendrauti su vaikais ateina savanoriai, taip pat praktiką atliekantys studentai. J. Arštikaitienė pasidžiaugė, kad jų vykdomai veiklai nėra abejingi ir tėveliai. Savo atsiliepimus apie Šakių vaikų dienos centro naudą išsakė vieno iš jį lankančių vaikų mama Jūratė Cvirkienė.

Kalbėdama apie vieną iš daugelio sėkmingai įgyvendintų projektų „Saugi mokykla“, J. Arštikaitienė susirinkusiuosius patikino, kad ir mažais žingsneliais galima padaryti daug naudos visuomenei. Kovo 26 dieną Lietuvos Respublikos Seime visuomeninė organizacija „Gelbėkit vaikus“, Seimo Žmogaus teisių komitetas bei Švietimo ir mokslo ministerija surengė pilotinio projekto „Saugi mokykla“ pristatymą, kuriame pranešimą, kaip projektas atrodo moksleivių akimis, kas pasikeitė mokykloje, vykdant projektą prieš patyčias, skaitė Sintautų pagrindinės mokyklos mokiniai Justė Kamaitytė ir Leonas Rėčkus. Šį pranešimą susirinkimo dalyviams pristatė Justė, kuri džiaugėsi, kad šiais metais prie 12 Lietuvos mokyklų, kuriose buvo vykdomas šis projektas, prisidėjo dar 15. Tarp jų Šakių „Varpo“ ir Lekėčių vidurinės mokyklos bei Griškabūdžio gimnazija. Pasak Šakių struktūrinio padalinio pirmininkės, projektas „Vaikų grupės prieš smurtą“ jau įgyvendinamas ne tik Sintautų, bet ir Šakių „Aukuro“ bei Siesartėnų pagrindinėse mokyklose, Šakių „Žiburio“ ir Griškabūdžio gimnazijose, Plokščių, Lekėčių ir Šakių „Varpo“ vidurinėse mokyklose. Į šią veiklą galvoja įsitraukti ir Kudirkos Naumiesčio Vinco Kudirkos gimnazija bei Slavikų pagrindinė mokykla.

„Mažais dalykais galima pasiekti nemažų rezultatų“, - tvirtino Sintautų pagrindinės mokyklos direktoriaus pavaduotoja I.Strokienė. Ji džiaugėsi, kad Sintautų pagrindinėje mokykloje minėtas projektas suvienijo mokyklos bendruomenę ne tik bendriems savanoriškiems darbams, bet ir pojūčiams, kad esi reikalingas ir nepamirštas. Be to, mokykla tapo labiau matoma ir žinoma ne tik rajone, bet ir visoje Lietuvoje. „Smagu, kad mus jau ir Seime pažįsta“, - didžiavosi pavaduotoja.

Reikėtų paminėti, kad VO „Gelbėkit vaikus“ rūpinasi ir vaikų užimtumu vasaros atostogų metu. Praėjusiais metais kartu su sporto klubo „Audra“ prezidentu Kęstučiu Smirnovu savanorystės pagrindais buvo suorganizuota stovykla „Šypsenos“. „Kadangi socialiai remtiniems vaikams yra nemokamai išperkami kelialapiai į stovyklas, todėl lieka nuskriausti vaikai, kurių tėvai gauna minimalias pajamas ir negali savo vaikams nupirkti brangiai kainuojančių kelialapių. Nusprendėme šakiečiams pasiūlyti keletą nebrangių vasaros stovyklos pamainų, - pasakojo J.Arštikaitienė. – Mūsų sprendimas pasiteisino, todėl ir šią vasarą organizuosime vaikams mokamas stovyklas.“  

Susirinkimo pabaigoje pasisakiusi R. Dičpetrienė patikino, kad organizacjos „Gelbėkit vaikus“ veikla yra labai didelis savanoriškas darbas, pradėtas vykdyti Anglijoje daugiau nei prieš 90 metų, o Lietuvoje gyvuojantis du dešimtmečius. Ji pasidžiaugė, kad per tuos metus buvo ne tik ratifikuota JT Vaiko teisių konvencija, inicijuotas Vaiko teisių apsaugos kontrolieriaus įstaigos sukūrimas, o Seime įkurta Šeimos ir vaiko reikalų komisija, bet ir plačiau papasakojo apie tarptautines akcijas, pagalbą Haičio, Japonijos ir Zambijos vaikams, prie kurios prisidėjo ir mūsų struktūrinio padalinio savanoriai.

„Džiugu, kad vaikuose pasėtas savanorystės  daigas, jau duoda vaisius – dešimtokai, baigę Sintautų pagrindinę mokyklą, nenori nutraukti aktyvios veiklos, todėl planuojama prie Vaikų dienos centro  įkurti Savanorių klubą“, - prasitarė J.Arštikaitienė.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Miškasodis: kiek tai prasminga ir reikalinga?

klausimelis 04 23Rimas iš Gelgaudiškio:

Nemažai esu medžių per gyvenimą pasodinęs, nors ne miškininkystėje dirbu. Esu gelgaudiškietis, todėl rūpi Gelgaudiškio miško likimas. Mačiau, kaip žūsta miškas. Bet toks gyvenimas. Mums gal ir atrodė, kad reikėjo anksčiau sergančius medžius pjauti. Faktas, kad yra išnykę didžiuliai miško plotai, bet tam yra specialistai. Nuomonės gelgaudiškiečių išsiskyrė: vieni šaukia, kodėl mišką išpjovė, bet jau miškas buvo miręs. 

klausimelis 04 23 2

Danutė iš Gelgaudiškio:

Džiaugiuosi, kad vyko miškasodžio akcija. Nesu anksčiau dalyvavusi ir medžių ne itin daug pasodinusi. Dėl miškų kirtimo išties daug nuomonių, yra prieštaraujančių plyniems miško kirtimams. Manau, jeigu jau medžius kokios kirvarpos graužia, būtina šalinti, bet po to reikia ir atsodinti. Dalyvavau, nes man rūpi, kad vaikai ir proanūkiai turėtų kur žemuogių ar grybų pasirinkti, augtų kuo sveikesnėje aplinkoje.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.