Už atliekų tvarkymą mokėsime brangiau

siuksliavezisGiedrė PLEČKAITYTĖ

Nuo liepos 1 dienos Šakių rajono savivaldybė, solidarizuodamasi su kitomis apskrities savivaldybėmis, nusprendė suvienodinti vietinės rinkliavos mokestį už atliekų tvarkymą. Be to, rajono valdžia sprendė ir kitus atliekų tvarkymo klausimus, kaip padėti žmonėms sutaupyti.

Nuotr. Ketvirtadienį Šakių rajono savivaldybės taryba patvirtino naujas vietinės rinkliavos už atliekų tvarkymą kainas. Nuo šiol už 100 kv. metrų ploto būstą mokėsime ne 23, o 28 litus.


Didės vietinės rinkliavos mokestis

Šią savaitę visų komitetų posėdžiuose buvo sprendžiamas vietinės rinkliavos už atliekų tvarkymą tarifo didinimo klausimas. Beje, kitos Marijampolės apskrities savivaldybės didesnius vietinės rinkliavos  mokesčius už atliekų tvarkymą pasitvirtino nuo balandžio 1 dienos. Vietinė rinkliava gyventojams brango nuo 23 iki 28 litų už 100 kv. metrų. Marijampolės atliekų tvarkymo centras (toliau MAATC) šio mokesčio didinimą Šakių rajono savivaldybei leido nukelti iki liepos 1 dienos, mat savivaldybė centrui buvo gerokai permokėjusi, nes rajone buvo taikomi didesni mokesčiai nei kitose savivaldybėse. Per metus už atliekų tvarkymą Šakių rajone surenkama 2,3 mln. litų. Pasak savivaldybės Ūkio skyriaus vedėjo Kęstučio Kuncaičio, visos apskrities savivaldybės už atliekas turi mokėti vienodai. Atrodo, jog labiausiai mokesčių kėlimas palies daugiabučių namų gyventojus, kurie dažniausiai ir renkasi vietinę rinkliavą. „Pavyzdžiui, turime dviejų kambarių, 50 kv. metrų, butą, kuriame gyvena trijų asmenų šeima. Buto kvadratūrą padauginkime iš 28 centų ir gausis, kad šeima mokės mažiau nei pagal sutartį. Jeigu gyvena trijų ir daugiau asmenų šeima, tai vietinę rinkliavą pasirinko visi daugiabučių gyventojai. Daugiabutyje žmonės šiandien moka nedaug“,- teigė K. Kuncaitis. Šakių rajono savivaldybės tarybos sprendimu pritarta, kad rajone vietinė rinkliava didės nuo 23 iki 28 litų už 100 kv. metrų būsto plotą.  „Argumentuotai galiu pasakyti, kad daugiabutyje atliekų susikaupimo norma yra didesnė negu privačioje valdoje“,- tvirtino K. Kuncaitis.
 
Be to, vietinės rinkliavos tarifo didinimą lėmė ir kitas faktorius. Valstybinei mokesčių inspekcijai atlikus išsamų MAATC‘o patikrinimą, buvo konstatuota, kad PVM mokestis neskaičiuojamas tol, kol rinkliava patenka į rajono savivaldybės biudžetą. Surinktos vietinės rinkliavos lėšos vėliau pervedamos MAATC‘ui ir naudojamos atsiskaitymams su privačiais verslo subjektais. Todėl MAATC‘as turi išrašyti rajono savivaldybei sąskaitą faktūrą jau su PVM mokesčiu ir jį pervesti į valstybinės mokesčių inspekcijos sąskaitą. Dėl PVM mokesčio, kurį privaloma sumokėti valstybei pagal PVM sąskaitą faktūrą, atsiimant iš rajono savivaldybės biudžeto surinktą vietinę rinkliavą, trūksta gaunamų pajamų atliekų tvarkymo išlaidoms padengti. Tai išbalansavo planuotą surinkti biudžetą, nes pritrūko lėšų planuotoms investicijoms ir atsiskaitymui su operatoriais. Todėl buvo pasiūlyta nuo liepos 1 dienos rinkliavos dydį visose pozicijose pagal patalpų tikslinę naudojimo paskirtį padidinti PVM mokesčiu.

Šiuo metu sutartis pagal šeimoje gyvenančių asmenų skaičių su  MAATC‘u yra sudarę 7 tūkst. rajone gyvenančių fizinių asmenų. Jie mokės taip, kaip ir mokėjo iki šiol, po 7,26 litus už asmenį. Pastebėta, jog mokesčius geriau laiku moka pasirašiusieji sutartis nei vietinės rinkliavos mokėtojai.

Numatyti pakeitimai

Ketvirtadienį, teikiant tarybai tvirtinti naująjį atliekų tvarkymo tarifą, buvo priimti ir du Vietinės rinkliavos už komunalinių atliekų tvarkymą nuostatų pakeitimai. Pasak Ūkio skyriaus vedėjo, naujovės įdiegtos remiantis gyvenimiška patirtimi. Čia skelbiama, kad fiziniams ar juridiniams asmenims, disponuojantiems arba nuosavybės teise valdantiems nekilnojamąjį turtą, kuris fiziškai sunaikintas ar yra avarinės būklės, taip pat tą, kurio baigtumas pagal Nekilnojamojo turto registro duomenis yra mažiau nei 40 proc., pateikusiems MAATC‘ui tai įrodančius dokumentus rinkliava neskaičiuojama. „Tokie žmonės nuo mokesčių bus atleisti“,- patvirtino vedėjas. Kitas pakeitimas nurodo, kad fiziniai ir juridiniai asmenys, kurie savivaldybės teritorijoje turi nekilnojamojo turto, bet jame negyvena arba gyvena ir jį naudoja sezoniškai, turi kreiptis į MAATC‘ą ir sudaryti individualias sutartis. Nepasirašę sutarčių, jie privalės mokėti nustatyto dydžio vietinę rinkliavą. „Atvažiuoja žmonės gyventi tik vasarą. Tai jeigu jie sudarys sutartį, mokės tik už šešis mėnesius“,- sakė K. Kuncaitis.

Stokojama gyventojų aktyvumo

Ūkio komiteto narys H. Zaremba tvirtino kategoriškai nepritariantis naujosioms taisyklėms. „Čia yra labai nesąžiningos ir nevykusios taisyklės. Tarkim pilietis turi gyvenamąjį namą. Jis turi sklypą, namą, garažą, darželį. Jam mėnesiui paskaičiuojama 28 litai. Tas, kuris turi butą, per mėnesį moka 28 litus plius dar atskirai paskaičiuojama už garažą, sodą. Būsto gyventojas turi dvigubai mokėti“,- pastebėjo H. Zaremba. Pasak jo, dažnai būna, kad soduose ar garaže per metus neišmeti nė vienos šiukšlės. K. Kuncaitis dar kartą priminė, kad sodų bendrija gali būti kaip vienas atliekų turėtojas - mokėtojas. „Ar yra šimtas ar 60 bendrijos  narių gali sudaryti vieną sutartį. Pagal sudarytą vieną sutartį už faktiškai susikaupusių atliekų kiekį žmonės mokėtų centus“,- tvirtino K. Kuncaitis, pridurdamas, kad sodų bendrijos nariai turi patys rodyti iniciatyvą. Garažų bendrija irgi gali sudaryti analogišką sutartį. Tuo pačiu H. Zaremba išreiškė nepasitenkinimą dėl šiukšlių vežėjų niokojamų sodų kelių. „Jeigu jau yra vietinės rinkliavos mokėtojų teisės ir pareigos, tai mokesčių mokėtojai turi teisę reikalauti iš paslaugos teikėjo atlyginti žalą, padarytą paslaugos teikimo metu – tai yra atstatyti suniokotus kelius sodų bendrijų teritorijose ir kituose objektuose“, - teigė H. Zaremba.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar pakanka sporto infrastruktūros rajone?

klausimelis 04 19Arūnė iš Griškabūdžio:

Ne. Griškabūdyje nieko nėra. Mokyklos stadionui reikėtų labai didelio remonto. Ten yra krepšinio aikštelė, bet aš krepšinio nežaidžiu. Atvykdavau pasportuoti į Šakius. Lankiausi baseine ir treniruoklių salėje. Šakiuose reikėtų daugiau dviračių takų, nes nelabai yra kur važiuoti. 

klausimelis 04 19 2

Milda iš Šakių:

Nepakanka. G alėtų būti daugiau. Labai trūksta dviračių takų. Daug metų laukiam dviračių tako Šakiai–Lukšiai. Girdėjau apie Šakių „Varpo“ mokyklos stadiono rekonstrukciją. Tikrai reikalingas ir futbolo aikštynas, ir lengvosios atletikos treniruotės, nes kuo daugiau sportuosim, tuo bus geriau.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.