Nešienaujamos pakelės akis bado savivaldybės administracijai bei gyventojams, bet ne seniūnams?

pakelesGintarė MARTINAITIENĖ

Ūkio skyriaus vedėjas Kęstutis Kuncaitis ragino seniūnus atkreipti dėmesį į netvarkingas pakeles ir jas nusišienauti. Kai kurie seniūnai, išgirdę tokius siūlymus, piktinosi netinkamu savivaldybės požiūriu į juos bei skiriamas itin mažas lėšas. Rajono administracija taip pat kai kurioms seniūnijoms turi priekaištų dėl netvarkos. Galų gale, ar viskas priklauso tik nuo finansų?

Nuotr. Nešienautų pakelių kai kuriose seniūnijose tikrai ne viena ir savivaldybės administracija ragino tuo pasirūpinti būtent seniūnus, kurie, kaip aiškino, tam neturi lėšų.

Reikia, nors nėra priemonių?

„Ar, pavyzdžiui, dirbantieji švietime neturi priemonių? O mes neturime“, - į Ūkio skyriaus vedėjo raginimus nusišienauti pakeles replikavo Lukšių seniūnas Vidas Cikana. Tiek jis, tiek kai kurie kiti seniūnai aiškino, kad seniūnijos arba išvis neturi tinkamų priemonių arba nėra tam pinigų. „Tai su kuo pjauti, jei nėra už ką į trimerį benzino įsipilti“, - teiravosi seniūnai. Jie kalbėjo, kad netgi kai kurios mokyklos turi žolei pjauti skirtus traktoriukus, o seniūnijos kol kas apie tai gali tik pasvajoti. Tad argi čia požiūris? – retoriškai teiravosi seniūnijų vadovai. Kai kurie iš jų juokavo, kas būtų, jei mokykloms reikėtų dirbti be metodinių ir būtiniausių priemonių ūkinei veiklai. Tikriausiai lėšų atsirastų, mąstė seniūnai. Visgi K. Kuncaitis akcentavo, kad kaip bebūtų, bet pakeles šienauti reikia, nes dėl vėjo nešiojamų piktžolių sėklų, pasak jo, pradeda skųstis ūkininkai, sulaukiama ir gyventojų replikų. „Važiuojant galima pastebėti, kad vieni seniūnai tikrai gerai tvarkosi, kiti stengiasi, o yra ir tikrai nenušienautų pakelių. Vietinės reikšmės kelių pakeles šienauti reikia“, - akcentavo Ūkio skyriaus vedėjas. Rajono meras Juozas Bertašius administracijos direktoriaus Juozo Puodžiukaičio bei jo pavaduotojo Algimanto Damijonaičio teiravosi, kur yra žadėtas nupirkti specialus autobokštelis, kuriam ir lėšos seniai surastos. O bokštelio kaip nėra, taip nėra. „Tai kur jis randasi? Ar prie sienos ar anapus sienos“, - neslėpdamas sarkazmo teiravosi J. Bertašius. Aišku, su juo pakelių nenušienausi, bet jis seniūnams reikalingas kitiems darbams nudirbti.
 
Neturėjo kur dėti akių

Seniūnų pasitarime dalyvavęs rajono meras tvarkos klausimu taip pat turėjo ką pasakyti. Daug kritikos jis pažėrė Gelgaudiškio seniūnui Vincui Dabravolskiui. Meras kalbėjo, kad prieš porą savaičių, rajone viešint Kultūros ministrui Arūnui Gelūnui, jis dėl seniūno apsileidimo neturėjo kur akių dėti. „Išlipus prie dvaro net ministras paklausė, kas turėtų prižiūrėti žolėmis apaugusį klombą. Aišku, aš sugalvojau ką pasakyti, tačiau pats seniūnas taip pat nepasirodė“, - teigė J. Bertašius. V. Dabravolskis aiškino, kad apie ministro vizitą nieko nežinojo, o minėtame klombe tiesiog pasėta žolytė ir kol ji neužaus iki tinkamo aukščio, jos pjauti negalima, nesvarbu, kad galbūt nelabai estetiškai atrodo. Be to, seniūnas pasakojo, kad prieš kurį laiką toje teritorijoje buvo išrautos tujos ir nespėta iki galo sutvarkyti aplinkos. Tačiau savivaldybės administracija V. Dabravolskiui bandė priminti, kad tas „prieš kurį laiką“ buvo pavasarį ir per tiek laiko buvo galima spėti susitvarkyti taip, kaip priklauso.

Nors ir ne miesto centras, bet, pavyzdžiui, Papartynų gatvė Šakiuose irgi bado akis. Ir tokių rajone ne viena. Pavasarį čia buvo išpjauti karklai, didesnės šakos surinktos ir išvežtos, o mažesnės, sukrautos į krūveles iki šiol tebepūpso apaugusios žolėmis. Kas turėtų tuo pasirūpinti? Žinoma, ne miesto centras, tad galbūt miesto prestižo negadina...

Pavyzdžių yra

Visgi kas nori, tas susitvarko. „Pažiūrėkite, kaip atrodo Sudargo piliakalniai. Buvau priblokštas to vaizdo“, - kalbėjo J. Bertašius. Jam pritardama Kultūros ir turizmo skyriaus vedėja Augenija Kasparevičienė sakė, kad nesvarbu, ar renginiai Sudarge vyksta, ar ne, ar seniūnija žino, kad sulauks svečių, ar piliakalniai aplankomi netikėtai, tačiau aplinka čia visuomet pavyzdingai sutvarkyta. Gerų žodžių dėl tvarkos seniūnų pasitarime negailėta ir Griškabūdžio bei Lukšių seniūnams, kur, kaip tikino administracija, visada malonu užsukti.

Neišnaudoja galimybių?

Girdėdamas seniūnų priekaištus, K. Kuncaitis tikino nesuprantantis tokio jų požiūrio. Jis replikavo, kad šventėms bei renginiams lėšų ir norų užtenka, „Aišku, smagiau šokti ir dainuoti“, - teigė vedėjas, ragindamas nepamiršti ir pakelių. Jis kalbėjo, kad šienaujamos ar nešienaujamos pakelės priklauso ne tik nuo finansavimo. „Juk galima pasinaudoti viešųjų darbų programa, be to, galima įdarbinti socialines pašalpas gaunančius asmenis“, - rekomendavo Ūkio skyriaus vedėjas. Iš tikrųjų, rajono taryba beveik prieš dvejus metus patvirtino aprašą, kuriuo nustatė, jog socialines išmokas gaunantys gyventojai turi už jas atidirbti. Tačiau jau esame rašę, kad toli gražu ne visos seniūnijos visuomenei naudingiems darbams sugeba pasitelkti šiuos žmones. Tad gal verta tai išbandyti.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip atsikratote žaliosiomis atliekomis?

klausimelis 04 16Dalė iš Griškabūdžio:

Lapus, daržovių atliekas kompostuojame. Po to kompostą naudojam ant daržo. Nugenėtas medžių šakas patys susismulkinam ir naudojam kaip kurą. Žinau, kad žaliąsias atliekas galima vežti į tam skirtas aikšteles. Bet kai kaime gyveni, tai nereikia niekur vežti. Be to, tokių atliekų nedaug ir susidaro. Nupjauta žolę dedu apie medelius, krūmus. 

klausimelis 04 16 2

Ilma iš Šakių:

Šiuo metu gyvenu bute. Tad dėl žaliųjų atliekų tvarkymo ir rūpesčių neturiu. Jeigu tvarkomės, pasigrėbiam apie daugiabutį, tai sukraunam į krūvas, kurias po to išveža seniūnija. Be abejo, žinom, kad reikia atsakingai ir gamtoje elgtis poilsiaujant, todėl ir laužą tik tam skirtose vietose kūrenam, dar ir šiukšles, kitų paliktas, surenkam.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.