Meras turės pasiaiškinti, ar nebuvo pažeisti įstatymai ir reglamentas

rinkevicius2Gintarė MARTINAITIENĖ

Tarybos narys Edmundas Rinkevičius pateikė paklausimą rajono merui Juozui Bertašiui dėl galimų rajono savivaldybės tarybos veiklos reglamento bei Viešojo administravimo įstatymų pažeidimų. Kitaip tariant, vėl keliamas klausimas dėl UAB „Dalios Zaleskienės ambulatorijos“ prašymo teikti socialines paslaugas rajone bei tarybos poelgio birželio mėnesį, kai klausimas dėl įtraukimo į socialinių paslaugų teikimo sąrašą posėdžio metu nebuvo įtrauktas į darbotvarkę.

Nuotr. E. Rinkevičius stojo D. Zaleskienės vadovaujamos įstaigos pusėn ir mano, jog buvo pažeisti teisėti ambulatorijos lūkesčiai.

E. Rinkevičius praėjusį ketvirtadienį priminė visą priešistorę, kai UAB „Dalios Zaleskienės ambulatorija“ išreiškė norą teikti socialines paslaugas ir pageidavo būti įtraukta į socialinių paslaugų teikėjų sąrašą. Paklausime merui Juozui Bertašiui E. Rinkevičius primena, kad gegužės mėnesį ambulatorijos vadovė D. Zaleskienė kreipėsi būtent į jį, maždaug po mėnesio administracijos direktorius Juozas Puodžiukaitis išreiškė pritarimą, tik nurodė, jog ambulatorija, norėdama būti įtraukta į minėtą sąrašą, turi pasikeisti bendrovės įstatus. Tad ambulatorija taip ir padarė, nes tikėjosi, jog to, kaip ir buvo žadėta, pakaks. Visgi nepakako.
 
Klausimas dėl įtraukimo į socialinių paslaugų teikėjų sąrašą buvo svarstomas visuose birželio mėnesį vykusiuose komitetų posėdžiuose, tačiau tarybos posėdžio metu nebuvo įtrauktas į darbotvarkę ir liko visiškai nesvarstytas. E. Rinkevičius teiraujasi mero, kodėl taip atsitiko ir kodėl niekas raštu neinformavo bei nepaaiškino motyvų D. Zaleskienei.

E. Rinkevičius aiškina, kad D. Zaleskienė ir šį mėnesį parengė sprendimo projektą, jį užregistravo savivaldybės administracijoje, tačiau tarybos nariai apie tai nebuvo informuoti. Opozicijoje dirbantis gelgaudiškietis kelia klausimą, kodėl, kaip to reikalauja pagrindinis tarybos darbo dokumentas – reglamentas, sprendimo projektas nebuvo paskelbtas internetinėje savivaldybės svetainėje. Tai turėjo būti padaryta kitą darbo dieną, bet, kaip dėmesį atkreipia E. Rinkevičius, tai nepadaryta lig šiol.

Paklausime E. Rinkevičius primena, jog tiek rajono taryba, tiek savivaldybės administracija yra viešojo administravimo institucijos, todėl jų veiklą, be kitų teisės aktų, reglamentuoja ir Lietuvos Respublikos viešojo administravimo įstatymas. Įstatyme numatytų principų, kaip aiškina tarybos narys, nė viena iš minėtų institucijų galimai nepaisė. „Teisinėje valstybėje negali susiklostyti tokia padėtis, kai sprendimų priėmimas arba jų nepriėmimas trunka neribotą laiką be pateisinamų priežasčių, institucijoms nevykdant tiesiogiai  įstatymuose joms numatytų funkcijų ar jas atliekant aplaidžiai. Institucijoms, nesiimant jų diskrecijoje esančių veiksmų arba juos atliekant aplaidžiai yra neproporcingai pažeidžiami bendrovės (ambulatorijos – red.) teisėti lūkesčiai, jog sprendimai bus priimti per objektyviai įmanomą trumpiausią laiką. Bendrovės atveju, nurodytų taisyklių nebuvo paisyta“, - paklausime rajono vadovui rašo E. Rinkevičius.

Galiausiai tarybos narys prašo J. Bertašiaus raštu nurodyti atsakingus asmenis, kurie yra galimai kalti ir neatliko tiesioginių savo pareigų ar jas atliko aplaidžiai, t.y. pažeidė Savivaldybės tarybos veiklos reglamento nuostatas bei Viešojo administravimo įstatymo nuostatas. Be to, klausiama, kokios priežastys lėmė, kad nebuvo laikomasi Savivaldybės  tarybos veiklos reglamento   bei Lietuvos Respublikos Viešojo administravimo įstatymo nuostatų, kokios galimos poveikio priemonės bus taikomos minėtiems asmenims ir kada. E. Rinkevičius teiraujasi, kada D. Zaleskienės parengtas tarybos sprendimo projektas „Dėl įtraukimo į socialinių paslaugų planą“ bus svarstomas tarybos posėdyje bei kaip bus kompensuojama galimai padaryta žala UAB „Dalios Zaleskienės ambulatorija“ dėl teisėtų bendrovės lūkesčių pažeidimų. Meras turės paaiškinti,  kokios prevencinės priemonės bus numatytos ir kada jos bus pradėtos taikyti, kad panašūs incidentai nesikartotų rajono tarybos ir savivaldybės administracijos darbe.

Paklausimą išklausęs rajono vadovas teigė, jog E. Rinkevičiaus kalboje daug netiesos. J. Bertašius sakė, kad pirmiau reikėtų išsiaiškinti, kas ir kaip buvo, o paskui teikti tokio turinio paklausimus. Pasak mero, nieko nusikalstamo ar pažeidžiamo jis nemato, tačiau žadėjo į pateiktą paklausimą, kaip to ir reikalaujama, atsakyti raštu. „Jei norite, bus“, - konstatavo J. Bertašius.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar pakanka sporto infrastruktūros rajone?

klausimelis 04 19Arūnė iš Griškabūdžio:

Ne. Griškabūdyje nieko nėra. Mokyklos stadionui reikėtų labai didelio remonto. Ten yra krepšinio aikštelė, bet aš krepšinio nežaidžiu. Atvykdavau pasportuoti į Šakius. Lankiausi baseine ir treniruoklių salėje. Šakiuose reikėtų daugiau dviračių takų, nes nelabai yra kur važiuoti. 

klausimelis 04 19 2

Milda iš Šakių:

Nepakanka. G alėtų būti daugiau. Labai trūksta dviračių takų. Daug metų laukiam dviračių tako Šakiai–Lukšiai. Girdėjau apie Šakių „Varpo“ mokyklos stadiono rekonstrukciją. Tikrai reikalingas ir futbolo aikštynas, ir lengvosios atletikos treniruotės, nes kuo daugiau sportuosim, tuo bus geriau.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.