Situacija nedžiugina - smurtas rajone egzistuoja

smurtasAsta GVILDIENĖ

Nedžiuginančius smurto prieš vaikus Higienos instituto specialistų atliktų tyrimų rezultatus skelbėme rugsėjo 11 dienos „Draugo“ laikraštyje. Remiantis šių metų Šakių policijos komisariato, savivaldybės Vaiko teisių apsaugos skyriaus duomenimis konstatuojame liūdną faktą – smurtas rajone ne tik egzistuoja, bet ir nemažėja. Per metus fiksuojama nuo 20 iki 30 fizinio ir psichologinio smurto atvejų. Per devynis šių metų mėnesius iškelta 11 ikiteisminių bylų, trys iš jų –dėl seksualinio priekabiavimo.

Nuotr. Per metus rajone fiksuojama po 20 – 30 smurto prieš vaikus atvejų.

Marijampolės apskrities vyriausiojo policijos komisariato Šakių rajono policijos komisariato Viešosios tvarkos skyriaus Prevencijos poskyrio vyresnioji specialistė Vida Kutkaitytė informavo, kad per devynis šių metų mėnesius užregistruota 11 smurto atvejų: rajono mokyklose - 2, mokykliniame autobuse – 1, gatvėje – 3, namuose – 5. Visais šiais atvejais iškeltos ikiteisminės bylos. Smurto atvejų, kai nekeliama ikiteisminė byla, policija neregistruoja.
 
Pasak rajono savivaldybės Vaiko teisių apsaugos skyriaus vedėjos Rūtos Lebedžinskienės, rajone, kaip ir visoje respublikoje, smurtas egzistuoja. Kiekvienais metais fiksuojama po 20 – 30 fizinio ir psichologinio smurto atvejų. „Smurto nemažėja. Ne visiems smurtautojams keliamos ikiteisminės bylos. Dalis atvejų po pirminės apklausos traktuojami kaip elgesio sutrikimai ir  nukreipiama psichologo konsultacijai, - pasakojo R.Lebedžinskienė. – Šiemet į skyrių dėl smurto namuose patys kreipėsi du 14 – 15 metų paaugliai. Visais viešumon iškilusiais atvejais dirbame kartu su policija. Labiausiai neramina šiais metais iškilę trys seksualinio priekabiavimo atvejai, vienas iš jų užfiksuotas namuose.“

Vaiko teisių apsaugos skyriaus vedėjos teigimu, daugiau smurto patiria didesni vaikai. Iš visų registruotų atvejų, tik du ikiteisminiai tyrimai atliekami dėl smurto prieš mažamečius. Smurtas egzistuoja ir tarp vaikų, ir tarp vaikų bei jų tėvų. Daugiau atvejų užfiksuojama tose šeimose, kur tėvai patys buvo vaikystėje mušami, todėl tokie tėvai nieko blogo nemato, jei paima diržą savo atžaloms ir reikalauja iš jų visiško paklusnumo. Tai tik dar kartą įrodo, kad smurtas iššaukia smurtą, pyktis – pyktį, neapykanta – neapykantą. „Džiaugiuosi VO „Gelbėkit vaikus“ Šakių padalinio veikla, priešsmurtinių grupių darbu ir pačiu jų vadovės Jūratės Arštikaitienės požiūrio skleidimu, kad į gėrį, susikalbėjimą ir tarpusavio supratimą reikia eiti su meile ir apsikabinimu, vienas kito išklausymu, o ne pykčiu ir barniais“, - kalbėjo R.Lebedžinskienė.   

J.Arštikaitienės teigimu, šiemet prie Sintautų pagrindinės mokyklos priešsmurtinės grupės ir projekto „Saugi mokykla“ prisijungė dar trys rajono mokyklos – Griškabūdžio gimnazija, Šakių „Varpo“ ir Lekėčių vidurinės mokyklos. „Tai rodo, kad smurtui neabejingi nei mokytojai, nei patys moksleiviai, nei jų tėvai, - teigė ji. – Labai džiaugiamės, kad šiame projekte seminarus tiek vienai, tiek kitai pusei veda gerai visiems žinomas psichologas Evaldas Karmaza, kuris ne tik padeda identifikuoti mokyklose kylančias problemas, bet ir pataria, kaip jas išspręsti.“

Šakių rajono psichologinės – pedagoginės tarnybos direktorė Danutė Kriaučiūnienė informavo, kad per devynis šių metų mėnesius psichologinė pagalba buvo teikiama tiek vaikams, tiek jų tėvams dėl penkių smurto atvejų. Pasak jos, kiekvienais metais dėl psichologinio ar fizinio smurto į tarnybą kreipiamasi po penkis – aštuonis kartus. Dažniausiai pagalbos prašo mokyklų, kurios neturi savo psichologų, vadovai arba rajono savivaldybės Vaiko teisių apsaugos skyriaus darbuotojai. Taigi, nemažėjantys smurto atvejai tik dar kartą parodo, kad problema egzistuoja ir dar daug pastangų visiems reikės įdėti, kad situacija pasikeistų.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip atsikratote žaliosiomis atliekomis?

klausimelis 04 16Dalė iš Griškabūdžio:

Lapus, daržovių atliekas kompostuojame. Po to kompostą naudojam ant daržo. Nugenėtas medžių šakas patys susismulkinam ir naudojam kaip kurą. Žinau, kad žaliąsias atliekas galima vežti į tam skirtas aikšteles. Bet kai kaime gyveni, tai nereikia niekur vežti. Be to, tokių atliekų nedaug ir susidaro. Nupjauta žolę dedu apie medelius, krūmus. 

klausimelis 04 16 2

Ilma iš Šakių:

Šiuo metu gyvenu bute. Tad dėl žaliųjų atliekų tvarkymo ir rūpesčių neturiu. Jeigu tvarkomės, pasigrėbiam apie daugiabutį, tai sukraunam į krūvas, kurias po to išveža seniūnija. Be abejo, žinom, kad reikia atsakingai ir gamtoje elgtis poilsiaujant, todėl ir laužą tik tam skirtose vietose kūrenam, dar ir šiukšles, kitų paliktas, surenkam.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.