Skandalingi rinkimų Šakiuose duomenys policijos nepasiekė

rinkimai4Sima KAZARIAN

Šiemetinėje rinkimų scenoje matome įvairių žanrų spektaklių, bet daugiausiai jiems būdingi tragikomedijos bruožai. Kandidatai vaidina didvyrių vaidmenį, o politiniai varžovai nevengia juos pavaizduoti kaip pajacus. Atsiranda ir tokių, kurie šiose dramos varžytuvėse žiūrovų, t.y., piliečių balsus nusiperka. Tokių kupčių, atrodo, buvo ir mūsų rajone..?

Nuotr. Pigi rinkėjų sąžinė: kalbama, kad šiuose rinkimuose balsą buvo galima nupirkti už 20 litų.

Turbūt visi žino plačiai Lietuvoje nuskambėjusį skandalą, kaip prorusiškos partijos atstovai perka balsus. Mūsų rajone irgi pasigirdo kalbų apie balsų pirkimą...

Balsas – 20 litų

Spaudai visai nesunkiai pavyko sužinoti ne tik balsų pirkimo atvejus, bet ir balsų kainas. Tai – 10, 20 litų už balsą. „Kaip įrodymą, kad tikrai balsavai už minėtą partiją, turėjai nufotografuoti rinkimų biuletenį“,- pasakojo vienas mūsų rajono gyventojas. Pavyko sužinoti, kad keli jaunuoliai išankstinio balsavimo metu savo balsus Šakiuose galėjo parduoti po 20 litų.
 
Rinkimų dieną, kai agitacija jau yra draudžiama, gautos žinutės telefonu, kuriose buvo agituojama balsuoti už kandidatą. Rimantas Valiukas teigė, jog jam pačiam tą dieną skambino keli žmonės ir skundėsi, kad vyko papirkinėjimai iš Darbo partijos pusės. „Aš nepagavau, bet mane pasiekė skambučiai ir iš vienur, ir iš kitur.“ Žmonės skambino ir skundėsi, kad darbiečiai „siautėjo“ Kiduliuose, o sekmadienio mišiose kai kurie kunigai agitavo balsuoti už Tėvynės sąjungą.

Rinkimų apygarda skambučius apie pažeidimus ignoravo

Rimantas Valiukas kreipėsi į Šakių rinkimų apygardos pavaduotoją Jūratę Šneideraitienę, kad būtų užfiksuoti galimi pažeidimai, tačiau jam nusviro rankos, nes išgirdo, jog jis pats turėtų nuvažiuoti į vietą, nufilmuoti, parašyti skundą. „Neįmanoma prilakstyti per visą rajoną“,- tokiais reikalavimais stebėjosi R. Valiukas.

Šakių rinkimų apygarda jokių skundų apie pažeidimus policijai neperdavė. Atrodo, nieko nei nebūta. J. Šneideraitienė, paklausta apie R. Valiuko skundą, jo neprisiminė: „Koks skundas? Kada aš jį gavau? Jokių skundų aš negavau. Juos reikia pateikti raštu. Į telefoninius skambučius mes tik atkreipiam dėmesį.“ Ji aiškino, jog vadovaujasi Seimo rinkimų įstatymu ir apie pažeidimą nori konkrečių detalių: liudininkų, pavardžių ir t.t.. Pozicija aiški, bet kiek ji pagrįsta?

Policija laukia skambučių

Vyriausiosios rinkimų komisijos pirmininkas Zenonas Vaigauskas vis tik laikėsi šiek tiek kitokios nuomonės ir teigė, jog tam tikrais atvejais ikiteisminiam tyrimui pradėti gali užtekti fakto.

Tą patį tvirtina bei kur kas paprasčiau žiūri ir Šakių policijos komisariato Kriminalinės policijos poskyrio viršininkė Ingrida Pranskaitienė: „Nereikia filmuoti ar kažkaip papildomai fiksuoti įvykius. Aišku, tai mums padėtų, bet neverta tiek reikalauti iš žmogaus. Užtenka, kad pamatęs pažeidimą pilietis paskambina policijai. Mūsų reikalas yra viską „išrišti“.“ I. Pranskaitienė teigia, jog ir vėliau gauti pranešimai apie rinkimus tikrinami. Tiesa yra tokia, kad iš rinkimų apygardos jokia informacija apie pažeidimus policijai perduota nebuvo.

Visiems, kurie nori informuoti apie rinkimų pažeidimus, derėtų kreiptis tiesiai į policiją trumpuoju numeriu 112.

Skundėsi Kriūkuose

Laikraštį pasiekė skundas, kad rinkimų dieną į Kriūkų rinkimų apylinkę atėjo kandidatas Mindaugas Bastys: „Atneša šampano, kalbasi su rinkimų komisija, o su svarbiausiais komisijos pareigūnais kažkur išeina.“ Stebėtojos nei policijos, nei vyriausios rinkimų komisijos neinformavo.

Mūsų laikraščiui siųstame pranešime apie šį pažeidimą parašyta: „Stebėtojams priminus, kad po du negalima eiti į balsavimo kabiną apylinkės pirmininkė, vėliau, einant kitiems rinkėjams, pašaipiai ir užgauliai girdint tiems patiems stebėtojams sakydavo: neikite į kabiną po du-tris.“ Pranešime teigiama, kad stebėtojams tokioje psichologinio spaudimo aplinkoje dirbti buvo labai sudėtinga, o jos pačios jautėsi tarsi „nukritusios iš mėnulio ir bandančios griauti nusistovėjusią tvarką.“

Į Ilguvą su gėrybėmis

Įstatymas, kaip žinoma, leidžia padėti balsuoti asmenims, kurie yra neįgalūs. Pagalvokite, kodėl prieš rinkimus staiga parūpo Ilguvos socialinės globos namai, į kuriuos politikai lėkė nešini grybukais ir buteliais šampano? Per rinkimus balsuoti neįgaliesiems juk visuomet padedama.

Naudojosi mažamečiais

Pasakojama, kad viena prorusiška partija daug investavo, kad užverbuotų jaunimą – organizavo daug nemokamų pramogų, kuriomis jį viliojo, ypač nepasiturinčių šeimų vaikus. Pasiekė informacija ir apie vasarą vieno aktyvaus Šakių politiko surengtą vaikų stovyklą, kurioje mažiesiems dalinti balionai su partijos logotipais. Balionus vaikai dalino gatvėje praeiviams. Nemokami agitatoriai klastos neįžvelgė.

Pabaigai pasvarstymui: ar gali mūsų rinkimai pretenduoti į sąžiningų statusą, jei rajone esama pagrindo įtarimams, tačiau jie nepasiekė nei vieno pareigūno? Nepatenkintiems dėl rezultatų: gal teisybė vis tik yra? Juk jei rinkėjas parsiduoda, tai tokios valdžios jis ir vertas. Kokie žmonės, tokia ir valdžia...

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar pakanka sporto infrastruktūros rajone?

klausimelis 04 19Arūnė iš Griškabūdžio:

Ne. Griškabūdyje nieko nėra. Mokyklos stadionui reikėtų labai didelio remonto. Ten yra krepšinio aikštelė, bet aš krepšinio nežaidžiu. Atvykdavau pasportuoti į Šakius. Lankiausi baseine ir treniruoklių salėje. Šakiuose reikėtų daugiau dviračių takų, nes nelabai yra kur važiuoti. 

klausimelis 04 19 2

Milda iš Šakių:

Nepakanka. G alėtų būti daugiau. Labai trūksta dviračių takų. Daug metų laukiam dviračių tako Šakiai–Lukšiai. Girdėjau apie Šakių „Varpo“ mokyklos stadiono rekonstrukciją. Tikrai reikalingas ir futbolo aikštynas, ir lengvosios atletikos treniruotės, nes kuo daugiau sportuosim, tuo bus geriau.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.