Poziciją pareikš dar po mėnesio?

klimaitisŠakių ligoninės vyriausiasis gydytojas Algirdas Klimaitis kreipėsi į rajono tarybą, kad ši panaudotų visas įmanomas priemones, jog Karaliaučiaus (Kaliningrado) srities Ragainės (Nemano) rajone statoma atominė elektrinė nekeltų grėsmės Šakių rajono gyventojams. Meras patikino, kad sprendimas šiuo klausimu bus priimtas kitą mėnesį, nors to buvo prašoma jau prieš mėnesį.

Pasak A. Klimaičio, šiuo metu Rusijai priklausančioje Kaliningrado srityje statoma atominė elektrinė kelia didelę grėsmę Šakių rajonui ir jo gyventojams, mūsų rajonas, kuriame gyvena daugiau nei 34 tūkst. gyventojų yra nutolęs tik per keliasdešimt kilometrų nuo būsimos elektrinės. „Todėl galimos avarijos joje atveju dėl mažo atstumo ir vyraujančių vakarų krypties vėjų mūsų rajono gyventojai būtų evakuojami dėl grėsmės jų sveikatai ir gyvybei.

Mums nerimą kelia tai, kad planuojamas statyti reaktorius, kurio saugumas iki šiol nėra patikimas pramoninės eksploatacijos sąlygomis, kad skubant statyti elektrinę ignoruojami saugumo klausimai, kad iki šiol nepaaiškinta, kodėl be alternatyvų įvertinimo pasirinkta aikštelė visai šalia Lietuvos sienos, kurios apsaugos zona apima plačią Lietuvos Respublikos teritoriją“, - pranešimą skaitė A. Klimaitis, pabrėždamas, kad šios atominės elektrinės statyba pradedama skubotai, demonstruojant visišką nesiskaitymą su Lietuva, o tuo pačiu ir su mūsų rajono gyventojais. Pareiškėjas akcentavo, kad nesilaikoma tarptautinių konvencijų nustatytų reikalavimų poveikio aplinkai įvertinimo, viešumo ir skaidrumo principų, kurių griežtai laikosi branduolinę energetiką plėtojančios Europos Sąjungos šalys.
 
A. Klimaitis įsitikinęs, kad ekologinę grėsmę mūsų gyventojams keliančios Ragainės (Nemano) elektrinės projektavimas ir statyba neleistini be tarptautinėse konvencijose įtvirtintų poveikio aplinkai įvertinimo ir derinimo su mūsų valstybe procedūrų, todėl jis prašė savivaldybės tarybos, Lietuvos Respublikos Prezidentės, Seimo ir Vyriausybės panaudoti visas įmanomas priemones, kad Karaliaučiaus (Kaliningrado) srities Ragainės (Nemano) rajone pradedama statyti atominė elektrinė nekeltų grėsmės Šakių rajono gyventojams.

Šis klausimas buvo pristatytas ir praėjusį mėnesį, tačiau tuomet buvo kalbama, jog tai tik priešrinkiminis pasisakymas. Visgi Vaidas Balčiūnas bandė paaiškinti, kad šiuo raštu siekiama, jog taryba tik pareikštų savo poziciją minėtu klausimu. Meras teigė, kad klausimas bus svarstomas ir sprendimas priimamas kitą mėnesį.

„Draugo“ inf.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Miškasodis: kiek tai prasminga ir reikalinga?

klausimelis 04 23Rimas iš Gelgaudiškio:

Nemažai esu medžių per gyvenimą pasodinęs, nors ne miškininkystėje dirbu. Esu gelgaudiškietis, todėl rūpi Gelgaudiškio miško likimas. Mačiau, kaip žūsta miškas. Bet toks gyvenimas. Mums gal ir atrodė, kad reikėjo anksčiau sergančius medžius pjauti. Faktas, kad yra išnykę didžiuliai miško plotai, bet tam yra specialistai. Nuomonės gelgaudiškiečių išsiskyrė: vieni šaukia, kodėl mišką išpjovė, bet jau miškas buvo miręs. 

klausimelis 04 23 2

Danutė iš Gelgaudiškio:

Džiaugiuosi, kad vyko miškasodžio akcija. Nesu anksčiau dalyvavusi ir medžių ne itin daug pasodinusi. Dėl miškų kirtimo išties daug nuomonių, yra prieštaraujančių plyniems miško kirtimams. Manau, jeigu jau medžius kokios kirvarpos graužia, būtina šalinti, bet po to reikia ir atsodinti. Dalyvavau, nes man rūpi, kad vaikai ir proanūkiai turėtų kur žemuogių ar grybų pasirinkti, augtų kuo sveikesnėje aplinkoje.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.