Palaimino dar penkiolika rajono kaimo bendruomenių projektų

projektaiAsta GVILDIENĖ

Lapkričio 8 dieną vyko Šakių krašto vietos veiklos grupės (VVG) valdybos posėdis. Jame kartu su vertintojais - Kauno rajono VVG pirmininku Vytautu Zubu bei projekto koordinatore Jolanta Marija Malinauskaite, dalyvaujant  ir Nacionalinės mokėjimo agentūros Kaimo vystymo programų skyriaus vyriausiajam specialistui Karoliui Klinavičiui, buvo sprendžiamas trečiojo kvietimo paraiškų tinkamumas ES paramai gauti. Visi mūsų rajono bendruomenių pateikti projektai buvo palaiminti be didelių svarstymų.

Nuotr. Kaimo bendruomenių paraiškų vertintojai V. Zubas ir J. M. Malinauskaitė neslėpė, kad mūsų rajono kaimo bendruomenių projektai labai aukšto lygio ir tuo skiriasi nuo kitų rajonų.

J.M.Malinauskaitė gyrė mūsų rajono kaimo bendruomenių pateiktas paraiškas, kurios, pasak jos, labai skiriasi ne tik nuo pateiktųjų pirmajame ar antrajame Šakių krašto VVG kvietimuose, bet ir nuo kitų rajonų kaimo bendruomenių projektų. Vertintoja neslėpė, kad mūsų rajono kaimo bendruomenių projektai labai aukšto lygio, nebuvo prie ko prikibti. Jei ir rado, tai tik keletą nežymių techninių klaidelių. Posėdžio metu visos vertinimui pateiktos paraiškos pripažintos tinkamomis ES paramai gauti.
 
Net septynios paraiškos buvo pateiktos pagal Kaimų atnaujinimo ir plėtros priemonės sritį „Visuomeninės paskirties patalpų atnaujinimas ir patalpų renovacija bei remontas, kaimo vietovei svarbių statinių statyba“, siekiant susitvarkyti bendruomenės patalpas. Tai Barzdų bendruomenės projektas „Barzdų seniūnijos bendruomenės centro patalpų remontas ir pritaikymas jaunimo ir bendruomenės reikmėms“, kurio vertė 166 tūkst. 330 litų. Paramos suma 150 tūkst. litų. Degutinės kaimo gyventojų projektas „Degutinės kaimo bendruomenės centro patalpų remontas ir pritaikymas bendruomenės reikmėms. I etapas“, kurio vertė 166 tūkst. 666 litai. Paramos suma 150 tūkst. litų. Briedžių bendruomenės projektas „Briedžių bendruomenės centro patalpų remontas“, kurio bendra vertė 166 tūkst. 667 litai. Paramos suma 150 tūkst. litų. Rajono savivaldybės administracijos projektas „Girėnų bendruomenės pastato statyba“, kurio vertė 604 tūkst. 990  litų. Paramos suma 449 tūkst. 992 litai. Ritinių bendruomenės projektas „Ritinių bendruomenės centro patalpų remontas ir pritaikymas bendruomenės tikslams“, kurio vertė 155 tūkst. 544  litai. Paramos suma 139 tūkst. 990 litų. Tarpučių bendruomenės projektas „Kuriame jaukius ir šiltus Tarpučių bendruomenės namus“, kurio vertė 155 tūkst. 555  litai. Paramos suma 140 tūkst. litų. Sudargo bendruomenės projektas „Sudargo bendruomenės centro patalpų plėtra ir pritaikymas veikloms“, kurio vertė 99 tūkst. 976  litai. Paramos suma 89 tūkst. 979 litai.

Šakių rajono savivaldybė pateikė keturis vandens kokybės gerinimo ir vieną nuotekų sutvarkymo projektą pagal „Viešosios infrastruktūros plėtros ir inžinerinių komunikacijų gerinimo“ sritį. Tai „Vandens kokybės gerinimo sistemų įrengimas Mikytų ir Pavilkijo kaimų vandenvietėse“, kurio vertė 235 tūkst. 390 litų. Paramos suma 175 tūkst. 83 litai ir iš spec. asignavimų kompensuojama PVM suma 40 tūkst. 852 litų. „Vandens kokybės gerinimo sistemų  įrengimas Plokščių vandenvietėje“, kurio vertė  203 tūkst. 833 litai. Paramos suma 154 tūkst. 289 litai ir iš spec. asignavimų kompensuojama PVM suma 32 tūkst. 400 litų. „Vandens kokybės gerinimo sistemų įrengimas Šlamų kaimo vandenvietėje“, kurio vertė 186 tūkst. 690 litų. Paramos suma 138 tūkst. 860 litų ir iš spec. asignavimų kompensuojama PVM suma 29 tūkst. 160 litų. „Vandens kokybės gerinimo sistemų įrengimas Užpjaunių kaimo vandenvietėje“, kurio vertė 203 tūkst. 833 litai. Paramos suma 154 tūkst. 289 litai ir iš spec. asignavimų kompensuojama PVM suma 32 tūkst. 400 litų. „Nuotekų tvarkymo sistemų įrengimas Valiulių kaime“, kurio vertė 307 tūkst. 990 litų. Paramos suma 229 tūkst. 83 litai ir iš spec. asignavimų kompensuojama PVM suma 48 tūkst.107 litai.

Dvi paraiškos pateiktos pagal „Kraštovaizdžio ir kultūros paveldo saugojimo bei rekreacijos zonų įrengimo ir sutvarkymo“ sritį. Tai Kidulių bendruomenės centro projektas „Poilsio zonos sukūrimas Kiduliuose“, kurio vertė 144 tūkst. 440 litų. Paramos suma 129 tūkst. 996 litai. Kudirkos Naumiesčio bendruomenės centro „Santaka“ projektas „Poilsio ir vandens turizmo zonos įrengimas bei infrastruktūros plėtra prie Šešupės Kudirkos Naumiestyje“, kurio vertė 166 tūkst. 666 litai. Paramos suma 150 tūkst. litų.

Viena paraiška pateikta pagal „Bendruomeninio verslumo skatinimo ir tradicinių amatų puoselėjimo“ sritį. Tai Panovių bendruomenės centro projetas „Panovių bendruomenės namų pritaikymas amatų centrui. I etapas“, kurio vertė 166 tūkst. 666 litai. Paramos suma 149 tūkst. 999 litai. Prie visų projektų įgyvendinimo 10 proc. nekilnojamu turtu arba piniginėmis lėšomis prisideda ir mūsų rajono savivaldybė.  

Pasak Šakių rajono bendruomenių centrų asociacijos pirmininkės Grinutės Šnirpūnienės, nors šiuo metu rūpesčių kelia bendruomenių namų pastatų eksploatacijos išlaidos šilumai, elektrai, patalpų ir aplinkos priežiūrai, tačiau 2014 – 2020 metų strategija nuteikia optimistiškai, nes bendruomenės bus orientuojamos į verslumo skatinimo veiklas bei amatų vystymą.  „Ateitis negąsdina, - patikino G.Šnirpūnienė. – bendruomenių vadovai pakankamai išradingi, rajono vadovai nusiteikę geranoriškai, o, vykdant verslumo projektus, gautas pajamas bus galima skirti anksčiau minėtų problemų sprendimui“.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip atsikratote žaliosiomis atliekomis?

klausimelis 04 16Dalė iš Griškabūdžio:

Lapus, daržovių atliekas kompostuojame. Po to kompostą naudojam ant daržo. Nugenėtas medžių šakas patys susismulkinam ir naudojam kaip kurą. Žinau, kad žaliąsias atliekas galima vežti į tam skirtas aikšteles. Bet kai kaime gyveni, tai nereikia niekur vežti. Be to, tokių atliekų nedaug ir susidaro. Nupjauta žolę dedu apie medelius, krūmus. 

klausimelis 04 16 2

Ilma iš Šakių:

Šiuo metu gyvenu bute. Tad dėl žaliųjų atliekų tvarkymo ir rūpesčių neturiu. Jeigu tvarkomės, pasigrėbiam apie daugiabutį, tai sukraunam į krūvas, kurias po to išveža seniūnija. Be abejo, žinom, kad reikia atsakingai ir gamtoje elgtis poilsiaujant, todėl ir laužą tik tam skirtose vietose kūrenam, dar ir šiukšles, kitų paliktas, surenkam.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.