Vėjo jėgainių plėtrai rajone pagalius kiša valdžia?

stonkus3Giedrė PLEČKAITYTĖ

Rajone nemenką vėjo jėgainių parką užsimojusi sukurti UAB „Žvirgždaičių energija“ atstovai įsitikę, kad Šakių rajono savivaldybė neigiamai žiūri į atsinaujinančių išteklių plėtrą bei Lietuvos energetinės nepriklausomybės nuo iškastinio kuro užtikrinimą. L. Stonkuvienės agroserviso įmonės valdytojas Aleksandras Stonkus praėjusią savaitę oficialiai kreipėsi į šiuo metu merą vaduojančią Rimą Rauktienę, su prašymu pateikti argumentuotus atsakymus į klausimą, kodėl trukdoma vystyti atsinaujinančią energetiką ir tokiu būdu į rajoną pritraukti ne vieną milijoną litų investicijų.

Nuotr. A. Stonkus įsitikinęs, kad rajone trukdoma atsinaujinančios energetikos plėtrai. UAB „Žvirgždaičių energija“ užsimojo statyti 27 vėjo jėgainių parką, tačiau savivaldybėje pusantrų metų nesulaukia parko detaliojo plano organizatoriaus teisių ir pareigų perleidimo.

Energetikos monopolijos valdomoje Lietuvoje vis garsiau kalbama apie atsinaujinančios energetikos plėtrą. Saulės kolektorių, vėjų jėgainių tenka išvysti ir mūsų rajone. Beje, L. Stonkuvienės agroserviso įmonės 50 proc. akcijų valdoma UAB „Žvirgždaičių energija“ rajone užsimojo pastatyti net 27 vėjo jėgaines, kurių vienos nominali galia nuo 2 MW iki 3,6 MW. Taip mūsų krašte būtų pastatyta 60 MW suminės galios vėjo jėgainių parkas. Į vėjo jėgainių statybą planuojama investuoti daugiau nei du šimtus milijonų litų.
 
Ambicingų užmojų įgyvendinimui – trukdžiai

Pasirodo, pradėti realius darbus neįmanoma dėl biurokratinių trukdžių. A. Stonkus tvirtina, kad Šakių rajono savivaldybėje pusantrų metų vilkinami bendrovės „Žvirgždaičių energija“ teisėti ir pagrįsti prašymai dėl vėjo jėgainių parko detaliojo plano organizatoriaus teisių ir pareigų perleidimo ir pažeidžia LR įstatymų,Vyriausybės nutarimų, kitų galiojančių įstatyminių aktų numatytus terminus ir tvarką. Pasak A. Stonkaus, savivaldybė nepagrįstai reikalauja pateikti papildomus dokumentus, tuo sudarydama dirbtines kliūtis prašymo teikimui. Prašymą dėl vėjo jėgainių parko detaliojo plano organizatoriaus teisių ir pareigų perleidimo savivaldybė žadėjo tenkinti patvirtinusi rajono Aukštybinių statinių išdėstymo Šakių rajono teritorijoje specialųjį planą, su kuriuo galima susipažinti savivaldybės internetinėje svetainėje. Anot A. Stonkaus, joks įstatymas nedraudžia lygiagrečiai užsakovo atsakomybe vykdyti detalųjį planavimą, tuo siekiant paspartinti projekto įgyvendinimą ir investicijas. „Deja, ir  2011 metų rugpjūčio 26 dieną sulaukus informacijos, kad Specialusis planas yra parengtas ir suderintas bei patvirtinus Specialiojo plano koncepciją ir joje numačius VE teritorijas, UAB „Žvirgždaičių energija“  prašymai ir toliau ignoruojami“, - tvirtinama kreipimosi rašte.

Paprašyta pakomentuoti savivaldybei pareikštas pretenzijas vicemerė R. Rauktienė atsiribojo nuo išsamesnių komentarų ir patikino, kad šiuo metu situacija aiškinamasi. Tuo tarpu Architektūros ir urbanistikos skyriaus vedėja Vita Valaitienė patvirtino, organizatoriaus teisės pareigų perdavimas - skyriaus darbas. „Mes jo negalime perduoti, kol nėra patvirtintas specialusis planas“, - tikino V. Valaitienė. Pasak savivaldybės administracijos direktoriaus Juozo Puodžiukaičio, specialusis planas turėjo būti patvirtintas dar šių metų pradžioje, tačiau didžiausi trukdžiai kilo Marijampolės teritorijų planavimo ir statybos valstybinės priežiūros specialistams atmetus planą. Šį projektą koordinuojančios Regioninės plėtros skyriaus vedėjas Vitas Girdauskas akcentavo, jog tvirtinimo procedūros ilgai trunka. „Tokios procedūros labai ilgai trunka. Kai vyksta svarstymai, projekto atstovų paprastai nebūna. Paskui atsiranda krūva klausimų, nes, pasirodo, visi pražiopsojo. Yra rajono bendrasis planas. Specialiojo šitų vėjo jėgainių plano nėra patvirtinta. Todėl, kad užkliuvo statybos inspekcijai, dabar iš naujo vertinam ir dar kartą Marijampolėje peržiūrės pagal savo procedūrą. Kiekvienas sukrebždėjimas trunka mažiausiai 20 dienų ir čia yra problema“, - sakė V. Girdauskas ir pridūrė, kad kitoje taryboje planas bus patvirtintas.

Rajone ignoruojamas verslas?

Vicemerei skirtame kreipimesi A. Stonkus pareiškė, jog yra pagrindo manyti, kad toks elgesys susijęs su atskirų pareigūnų piktnaudžiavimu savo tarnybine padėtimi, pareigų neatlikimu, Lietuvos respublikos įstatymų ignoravimu ir verslo plėtros Šakių rajone netoleravimu. Pasak administracijos direktoriaus, tokie pamąstymai nepagrįsti. „Norisi geriau, bet gaunasi kaip visada“, - teigė J. Puodžiukaitis.   

A. Stonkaus įsitikinimu, toks valdžios požiūris stabdo užsienio investicijų atėjimą į rajoną, kurios duotų didelę finansinę naudą ne tik Šakių rajonui, bet ir visai Lietuvos energetikai. Be to,  kaip tvirtino A. Stonkus, dėl procedūrų vilkinimo ir jų įmonė patiria nuostolių. „Kai milžiniškos politikų, vyriausybės pastangos nukreiptos Lietuvos energetinės nepriklausomybės siekimui, natūraliai kyla klausimas, kam toks Šakių rajono pareigūnų elgesys, žlugdant atsinaujinančių išteklių energetikos projektus, naudingas?“, - kreipimesi vicemerei dėstė A. Stonkus.

Kokia savivaldybės pozicija dėl atsinaujinančios energetikos plėtros rajone? „Kai mes visiškai išsiaiškinsime, kas čia yra nutikę, į šitą klausimą bandysime atsakyti pilnai. Šio klausimo nesu sprendusi, todėl visa tai man truputėlį yra naujiena“, - teigė R. Rauktienė. Tuo tarpu J. Puodžiukaitis pridūrė, jog savivaldybės požiūris į atsinaujinančią energetiką vienareikšmiškai tik teigiamas.

Atsiriboja nuo diskusijų

Praėjusį penktadienį Šakiuose vyko verslo konferencija „Šakių verslas šiandien ir naujos galimybės rytoj“. Į jos organizatorius – direktorės Daivos Palukaitienės vadovaujamą Šakių verslo informavimo centrą kreipėsi A. Stonkus, raginęs atkreipti dėmesį į surinktus faktus apie verslo plėtros trukdžius. Deja, šia tema konferencijoje neužsiminta nė puse žodžio. „Į tai reikėtų labai gilintis. Išvardyta begalės įstatymų straipsnių. Man reikėtų pasikelti visus įstatymo straipsnius ir įsitikinti, ar tai, kas parašyta, tiesa. Manau, šis klausimas turi būti sprendžiamas savivaldybėje. Verslo centras jokių galių neturi. Mes nelinkę nei diskutuoti, nei komentuoti“, - teigė D. Palukaitienė.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar pakanka sporto infrastruktūros rajone?

klausimelis 04 19Arūnė iš Griškabūdžio:

Ne. Griškabūdyje nieko nėra. Mokyklos stadionui reikėtų labai didelio remonto. Ten yra krepšinio aikštelė, bet aš krepšinio nežaidžiu. Atvykdavau pasportuoti į Šakius. Lankiausi baseine ir treniruoklių salėje. Šakiuose reikėtų daugiau dviračių takų, nes nelabai yra kur važiuoti. 

klausimelis 04 19 2

Milda iš Šakių:

Nepakanka. G alėtų būti daugiau. Labai trūksta dviračių takų. Daug metų laukiam dviračių tako Šakiai–Lukšiai. Girdėjau apie Šakių „Varpo“ mokyklos stadiono rekonstrukciją. Tikrai reikalingas ir futbolo aikštynas, ir lengvosios atletikos treniruotės, nes kuo daugiau sportuosim, tuo bus geriau.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.