Savanorystės akcija – iš mokesčių mokėtojų kišenės

stankunas2Giedrė PLEČKAITYTĖ

Dar pavasarį šakiečio, tarybos nario Valdo Stankūno vadovaujama VšĮ „Motorsport“ ragino kraštiečius aukomis ir darbais prisidėti prie senųjų Šakių miesto civilinių kapinių infrastruktūros sukūrimo. Buvo žadėta iki mirusiųjų pagerbimo dienos kapinėse nutiesti naujus takelius. Tačiau gerus norus sužlugdė žmonių abejingumas. Norint pasiekti užsibrėžtų tikslų, iniciatoriams beliko tikėtis savivaldybės paramos.

Nuotr. Pasak savanoriškos akcijos vieno iniciatorių, tarybos nario V. Stankūno, suplanuotų darbų kapinėse įgyvendinti nepavyks be savivaldybės paramos.  

Prašo paramos

Šią savaitę komitetų posėdžiuose buvo svarstytas papildomas klausimas dėl paramos skyrimo VšĮ „Motorsport“. Kaip žinia, įstaiga pasiskelbė šiemet įgyvendinanti labdaringą akciją – senosiose Šakių miesto civilinėse kapinėse nutiesti trinkelių takelius. Įstaigos vadovas V. Stankūnas, bendramintis Nerijus Naujokaitis pavasarį per spaudą kreipėsi į šakiečius su prašymu aukomis ir darbais prisidėti prie jų iniciatyvos. Buvo žadama, kad naujais takeliais kapinėse mirusiųjų artimųjų atėję lankyti žmonės galės vaikščioti jau šį rudenį. Tačiau takelių nėra ir dabar.
 
Antradienį Ūkio komitete savivaldybės Biudžeto ir turto skyriaus vedėja Egidija Grigaitienė pristatė V. Stankūno prašymą iš savivaldybės biudžeto skirti papildomų pinigų numatytiems planams įgyvendinti. Tarybos prašoma rasti trūkstamus - 14 tūkst. 270 litų.

Pats V. Stankūnas pripažino, kad į jų savanoriškos veiklos iniciatyvą buvo pažiūrėta atsainiai. Žmonės aukojo labai vangiai. „Matyt, žmonėms tai visiškai neįdomu. Jie ir toliau, kaip anksčiau, nori po dumblą braidyti“, - teigė V. Stankūnas. Bene labiausiai viešosios įstaigos iniciatyvą palaikė verslo atstovai. Kaip teigė pašnekovas, juridiniai ir fiziniai asmenys kartu suaukojo apie 11 tūkst. litų. „Už tuos pinigus įsigytas smėlis pagrindams ruošti, visi reikalingi borteliai. Esame atsivežę dalį trinkelių“, - teigė vienas savanorystės iniciatorių.

Prašymas vertinamas atsargiai

Biudžeto ir turto skyriaus vedėja E. Grigaitienė priminė, kad dar pavasarį, kuomet buvo paskelbta savanorystės akcija, tarybos sprendimu, iš savivaldybės biudžeto buvo skirti penki tūkst. litų smėlio ir žvyro parvežimui. Todėl prašymas - dar šiemet papildomai skirti nemažą pinigų sumą, vertinamas itin atsargiai. Be to, šioje veikloje pasigendama išsamios darbų vykdymo apskaitos. Kaip pabrėžė E. Grigaitienė, įgyvendinant savanorystės akcijas, ypač kruopščiai turi būti vedama apskaita ir už kiekvieną litą atsiskaitoma žmonėms. „Sudėtinga spręsti, kadangi nėra nei darbų sąmatos. Už suaukotus ir savivaldybės skirtus pinigus reikia atsiskaityti už kiekvieną litą. Pagal sudaromą sutartį pinigai yra pervedami į jų sąskaitą ir jie turi atsiskaityti už tuos pinigus“, - teigė E. Grigaitienė.

Suabejota pinigų įsisavinimu

Pasikonsultavus su specialistais, anot V. Stankūno, rinkos kainomis numatytų apie 1200 kvadratinių metrų trinkelių nutiesimas galėtų kainuoti apie 168 tūkst. litų. VšĮ „Motorsport“ suplanuotus darbus numatę įgyvendinti už žymiai mažesnę pinigų sumą – 35 tūkst. litus. „Dirba žmonės be atlygio, aukoja savo laiką. Mes tuos darbus su medžiagų pirkimu, transportavimu užsibrėžę atlikti už 35 tūkst. litų“, - patvirtino V. Stankūnas.

Taupyti siekiama ir kur kas žemesnėmis kainomis medžiagas perkant kaimyninėje Lenkijoje. Tai kritiškai vertina Ūkio komiteto nariai, kurie nesutinka, kad mokesčių mokėtojų pinigai nukeliautų į Lenkiją. Tuo tarpu paklaustas V. Stankūnas, kodėl trinkeles numatyta pirkti Lenkijoje, vienareikšmiškai atsakė, jog tik dėl kainos. Ar pagalvota apie tai, kad reikėtų remti vietinius verslininkus? „Ką gali remti, jeigu kaina dvigubai didesnė. Derėjausi su viena įmone iš Šakių. Po didelių derybų trinkeles pasiūlė įsigyti po 22 litus už kvadratą, o mes Lenkijoje perkame už 16 zlotų“, - sakė V. Stankūnas, įsitikinęs, jog suaukoti pinigai privalo būti panaudoti kaip galima tikslingiau.

Šiandien V. Stankūnas sunkiai įsivaizduoja, kad numatytus darbus būtų galima įgyvendinti be savivaldybės paramos. „Sunkiai tai pavyktų padaryti“, - patikino V. Stankūnas, pridurdamas, jog ir meras buvo žadėjęs savivaldybės pagalbą.

Ar nesigailite ėmęsis tokios veiklos? „Jeigu atvirai, antrą kartą būtent tokios veiklos nesiimčiau. Mes tikėjomės, kad labiau gyventojai prisidės po 10 ar 20 litų. Pamatėme, kad žmonėms tai visiškai neįdomu“, - sakė V. Stankūnas.

Tuo tarpu E. Grigaitienė pridūrė, kad savanorystė turėjo būti įgyvendinama ne biudžeto lėšomis. Kęstučio Gudelevičiaus pastebėjimu, šiuo atveju tamsiau ir būti negali. „Dabar matau, kad vienintelė labdara - mokesčių mokėtojų pinigai“, - apibendrino jis.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar pakanka sporto infrastruktūros rajone?

klausimelis 04 19Arūnė iš Griškabūdžio:

Ne. Griškabūdyje nieko nėra. Mokyklos stadionui reikėtų labai didelio remonto. Ten yra krepšinio aikštelė, bet aš krepšinio nežaidžiu. Atvykdavau pasportuoti į Šakius. Lankiausi baseine ir treniruoklių salėje. Šakiuose reikėtų daugiau dviračių takų, nes nelabai yra kur važiuoti. 

klausimelis 04 19 2

Milda iš Šakių:

Nepakanka. G alėtų būti daugiau. Labai trūksta dviračių takų. Daug metų laukiam dviračių tako Šakiai–Lukšiai. Girdėjau apie Šakių „Varpo“ mokyklos stadiono rekonstrukciją. Tikrai reikalingas ir futbolo aikštynas, ir lengvosios atletikos treniruotės, nes kuo daugiau sportuosim, tuo bus geriau.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.