Kokybiškas geriamasis vanduo Būblelių kaimo gyventojus pasieks tik kitąmet

bubleliai_vanduoGiedrė PLEČKAITYTĖ

Būblelių kaimo gyventojai su nekantrumu laukia, kuomet į jų namus bus tiekiamas kokybiškas geriamasis vanduo. Kaip skelbia Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba, kaimo gyventojams dar šiais metais planuojama atnaujinti centralizuotai tiekiamo geriamojo vandens tiekimą. Tačiau UAB „Šakių vandenys“ direktoriaus Vaido Litinsko teigimu, to geriausiu atveju galima tikėtis tik sauso mėnesį.

Nuotr. Būblelių kaimo vandenvietėje bus įrengti nauji vandens kokybės gerinimo įrenginiai. Kokybišką geriamąjį vandenį vietos gyventojams žadama tiekti tik nuo kitų metų pirmosios savaitės.  

Netinkamas vartoti vanduo
 
Nuo spalio mėnesio minėto Būblelių kaimo gyventojams kokybiškas geriamasis vanduo tiekiamas autocisternomis ar išpilstytas į 20 l talpos tarą. Kaip informuoja Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba, toks sprendimas buvo priimtas po to, kai atlikus Būblelių vandenvietės tiekiamo geriamojo vandens mikrobiologinius ir cheminius mėginių tyrimus, nustatyta, kad vandenyje amonio kiekis nustatytas specifikuotas vertes viršijo septynis kartus, o bendrasis geležies kiekis - net 36 kartus. Šakių valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba, atsižvelgusi į tyrimų rezultatus, įpareigojo „Šakių vandenis“ nedelsiant imtis priemonių ir užtikrinti, kad gyventojams būtų tiekiamas kokybiškas geriamasis vanduo. „Šakių valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos įpareigojimu, geriamojo vandens tiekėjas atliko vandens tinklų dezinfekciją, praplovimą ir kitus darbus, skirtus vandens kokybei pagerinti. Tačiau esant tokiai aukštai geležies koncentracijai požeminiame vandenyje ir norint iš esmės pagerinti geriamojo vandens kokybę šioje vandenvietėje buvo būtina įrengti naujus vandens nugeležinimo įrenginius”, - sakė Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos Maisto skyriaus vyriausioji specialistė Vilija Galdikienė.
 
To paties kaimo gyventojas, tarybos narys Kęstutis Gudelevičius pabrėžė, kad šiuo metu gyventojai gyvena tarsi po karo, juk nuolat reikia rūpintis geriamuoju vandeniu. „Padėtis baisi. Pradėjo tvarkyti, kai gerokai atšalo. Iki šiol mums vandenį vežė statinėms.  Mes atsidūrėme tokioje baisioje padėtyje“, - tikino K. Gudelevičius.

Per vėlai pradėti darbai?

Vandenvietėje vandens nugeležinimo darbai pradėti įgyvendinti tik tuomet, kai praėjusią savaitę buvo pasirašyta sutartis su savivaldybėje konkursą laimėjusia UAB „Eigesa“. Yra įsitikinusių, kad darbai buvo specialiai vilkinami. Ūkio komiteto posėdžio metu Ūkio skyriaus vedėją vaduojanti Irena Rudzkienė patikino, kad darbus atlieka silpnas rangovas. Konkursą laimėjusios bendrovės direktorius Eimantas Baravykas teigė, kad darbai pradėti tik po sutarties pasirašymo. Savivaldybė, atsižvelgdama į Šakių valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos rekomendacijas ir UAB „Šakių vandenys” kreipimąsi, skyrė skirti 71 tūkst. 390 litų numatytiems darbams atlikti. E. Baravykas patikino, kad kokybiškas vanduo  gyventojus pasieks tik kitų metų pirmąją savaitę. „Paprašyta daug daugiau darbų atlikti. Technologijos labai sudėtingos. Septyni žmonės dirba nuolatos. Dirbsime ir tarpušventy, bet  iki sausio pirmos tikrai nesuspėsime“, - sakė bendrovės direktorius, „Šakių vandenų“ direktorius V. Litinskas patikino, kad bendrovei rajone priklauso 70 vandentiekių ir iš jų 60-yje tiekiamas geriamasis vanduo mažiau ar daugiau neatitinka europinių standartų.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar pakanka sporto infrastruktūros rajone?

klausimelis 04 19Arūnė iš Griškabūdžio:

Ne. Griškabūdyje nieko nėra. Mokyklos stadionui reikėtų labai didelio remonto. Ten yra krepšinio aikštelė, bet aš krepšinio nežaidžiu. Atvykdavau pasportuoti į Šakius. Lankiausi baseine ir treniruoklių salėje. Šakiuose reikėtų daugiau dviračių takų, nes nelabai yra kur važiuoti. 

klausimelis 04 19 2

Milda iš Šakių:

Nepakanka. G alėtų būti daugiau. Labai trūksta dviračių takų. Daug metų laukiam dviračių tako Šakiai–Lukšiai. Girdėjau apie Šakių „Varpo“ mokyklos stadiono rekonstrukciją. Tikrai reikalingas ir futbolo aikštynas, ir lengvosios atletikos treniruotės, nes kuo daugiau sportuosim, tuo bus geriau.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.