Šv. Kalėdų stebuklai pildosi – žiedinės sankryžos perduotos eksploatacijai

ziedasAsta GVILDIENĖ

Gruodžio 20 dieną Lietuvos automobilių kelių direkcijos ir VĮ „Marijampolės regiono keliai“ kompetentinga komisija apžiūrėjo naujai įrengtas žiedines sankryžas Pilviškiuose, Griškabūdyje ir Šakiuose, kuriomis jau turėjome važinėti dar praėjusiais metais. Vis tik Šv.Kalėdų stebuklai pildosi. Nebaigtų UAB „Klaipėdos keliai“ darbų atlikimo konkursą laimėjusi UAB „Alkesta“ įsipareigojimus įvykdė laiku. Patikrinusi atliktų darbų kokybę ir sankryžų ženklinimą komisija trūkumų nerado.

Nuotr. Motyvuojant tuo, kad žiedinės sankryžos yra itin saugios, Lietuvoje jų įrengiama vis daugiau.

UAB „Klaipėdos keliai“ įsipareigojimų neįvykdė

Darbai Jurbarkas – Šakiai – Pilviškiai ir Šakiai – Kaunas kelių sankryžoje buvo pradėti praėjusių metų birželio mėnesį. Šiek tiek vėliau imta rekonstruoti ir Griškabūdyje esančią sankryžą. Ir vienur, ir kitur dėl gana didelio avaringumo buvo nuspręsta įrengti žiedines sankryžas. Tačiau šio sprendimo vykdymas užsitęsė mažų mažiausiai metus. Pavasarį konkursą laimėjusi UAB „Klaipėdos keliai“ darbus pradėjo vasarą ir, nors žarstėsi pažadais, tačiau numatyti sankryžų įrengimo darbai strigo kaip niekad - laiku jų pabaigti bendrovė taip ir neįstengė. Deja, kaip ne kartą tenka įsitikinti, dažnai konkursus laimi mažiausią kainą pasiūliusios įmonės, kurių darbuose nėra nei kokybės, nei spartos. Galiausiai, Lietuvos automobilių kelių direkcija su įsipareigojimų neįvykdžiusiu rangovu sutartį nutraukė, o rajono gyventojai dar beveik metus važinėjo išgriauta sankryža.
 
UAB „Alkesta“ visus darbus baigė laiku

Po tokio fiasko ne vienas kritikavo viešuosius pirkimus, kai pasirenkamas mažiausią kainą pasiūlęs konkurso dalyvis, bet nežiūrima, kokius darbus jis atliko anksčiau, kokie yra kvalifikaciniai gebėjimai, galimybės ir pan. Kovo pabaigoje buvo surengtas naujas konkursas Šakių, Griškabūdžio ir Pilviškių sankryžoms pabaigti. Iš pradžių dviejų bendrovių pasiūlymai buvo atmesti, tačiau gavus Viešųjų pirkimų tarnybos sutikimą, į derybas buvo pakviesti abi atviram konkursui pasiūlymus pateikusios ir minimalius kvalifikacinius reikalavimus tenkinusios bendrovės – AB „Panevėžio keliai“ ir UAB „Alkesta“. Neskelbiamų derybų procedūra įvyko birželio 29 dieną. Viešųjų pirkimų komisija nustatė, kad derybas laimėjo viena didžiausių kelių tiesimo ir tiltų statybos bendrovių Lietuvoje - UAB „Alkesta“, sėkmingai tęsianti ilgametę Kelių statybos valdybos veiklą ne tik Lietuvoje, bet ir už jos ribų. Liepos 31 dieną Lietuvos automobilių kelių direkcija su UAB „Alkesta“ pasirašė rangos sutartį, o rudeniop ši jau baigė minėtų rajono sankryžų rekonstrukcijos darbus. Pasak Lietuvos automobilių kelių direkcijos Projektų įgyvendinimo skyriaus vedėjo Sauliaus Rulio, dėl užsitęsusio projekto direkcija finansinių nuostolių nepatyrė, nes susigrąžino draudimus. „Aišku, nesklandumų užkonservuojant atliktus darbus buvo, - teigė jis. - Tai palikti nepabaigti kai kurie darbai, tai keletas sulūžusių bortelių, tačiau tai – tik smulkmenos.“  UAB „Alkesta“ Marijampolės filialo direktorius Danutis Jakulis teigė, kad darbai buvo tęsiami sklandžiai, UAB „Klaipėdos keliai“ pradėtų darbų nereikėjo perdaryti, nes jie buvo gerai užkonservuoti. Sankryžos buvo pabaigtos už likusius 6 mln. litų.  Apie 80 proc. sutarties vertės buvo finansuojama Europos Sąjungos regioninės plėtros fondo lėšomis.

Trūkumų nerado – perims direkcijos žinion

Lietuvos automobilių kelių direkcijos Projektų įgyvendinimo skyriaus vedėjas Saulius Rulys teigė, kad sankryžų kokybė buvo įvertinta, kai  jose dar buvo vykdomi darbai, o šiuo vizitu norėta pažiūrėti, kaip jos atrodo vizualiai, nes dažnai brėžinyje atrodo vienaip, o realybėje kitaip. „Patikrinome, ar visi ženklai sustatyti, apžiūrėjome. Trūkumų neradome nei vienoje sankryžoje, - patikino S.Rulys. – Jas perimame Lietuvos automobilių kelių direkcijos žinion ir perduodame regioninei eksploatacijai, tačiau tai  negalutinis sankryžų pridavimas. Manau, kad galutinis pridavimas įvyks ateinančių metų pavasarį.“

Siekdami sumažinti nelaimių skaičių keliuose, kelininkai imasi įvairiausių priemonių. Vienos iš jų, tokios kaip greičio ribojimai – senos ir patikrintos laiko, kitos – kur kas inovatyvesnės. Vakarų Europoje jau senai projektuojamos ir įrengiamos žiedinės sankryžos. Dabar jau kalbama apie tai, kad ateitis priklauso greitosioms žiedinėms sankryžoms. Jos yra itin saugios ir pritaikytos intensyviam eismui. Todėl, pasak S.Rulio, Lietuvoje žiedinių sankryžų įrengiama vis daugiau. Naująsias žiedines rajono sankryžas, kaip ir visas likusias, prižiūrės Šakių kelių tarnybos darbuotojai.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip atsikratote žaliosiomis atliekomis?

klausimelis 04 16Dalė iš Griškabūdžio:

Lapus, daržovių atliekas kompostuojame. Po to kompostą naudojam ant daržo. Nugenėtas medžių šakas patys susismulkinam ir naudojam kaip kurą. Žinau, kad žaliąsias atliekas galima vežti į tam skirtas aikšteles. Bet kai kaime gyveni, tai nereikia niekur vežti. Be to, tokių atliekų nedaug ir susidaro. Nupjauta žolę dedu apie medelius, krūmus. 

klausimelis 04 16 2

Ilma iš Šakių:

Šiuo metu gyvenu bute. Tad dėl žaliųjų atliekų tvarkymo ir rūpesčių neturiu. Jeigu tvarkomės, pasigrėbiam apie daugiabutį, tai sukraunam į krūvas, kurias po to išveža seniūnija. Be abejo, žinom, kad reikia atsakingai ir gamtoje elgtis poilsiaujant, todėl ir laužą tik tam skirtose vietose kūrenam, dar ir šiukšles, kitų paliktas, surenkam.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.