Posėdžiavo ekstremalių situacijų komisija

ekstremaliAsta GVILDIENĖ

Prieš didžiąsias šventes rajono savivaldybės administracijos direktoriaus Juozo Puodžiukaičio kabinete vyko ekstremalių situacijų komisijos susirinkimas. Jo metu buvo aptartas informacijos gyventojams pateikimo ir socialinės paramos, esant ypatingai padėčiai ar, kaip buvo pranašauta, stipriai atšalus orams, planas.

Nuotr. Ekstremalių situacijų komisija, kaip ir kasmet, aptarė informacijos pateikimo ir socialinės paramos galimybes rajono gyventojams.

Speigo nebuvo, tačiau žiema dar nesibaigė

Nors speigo, kurį didžiosioms šventėms pranašavo sinoptikai, ir nebuvo, šalies gyventojai braidė po balas, tačiau žiema dar tik prasidėjo ir ji dar gali parodyti savo galybę. Pasak J.Puodžiukaičio, labai svarbu nepamiršti ir, orams atšalus, nepalikti be dėmesio asmenų, turinčių socialinių problemų: vienišų, pagyvenusių, neįgalių, benamių, neblaivių, socialinių problemų turinčių šeimų, auginančių nepilnamečius vaikus, rizikos grupių asmenų, ypač tų, kurie gyvena vienkiemiuose. Staiga nukritus oro temperatūrai, padaugėja žmonių, nukentėjusių dėl nušalimų, bendro kūno atšalimo. Šalčio aukomis dažnai tampa pagyvenę žmonės, naujagimiai, keliautojai, medžiotojai, žvejai, benamiai, daug alkoholio ar narkotinių medžiagų vartojantys asmenys. Specialistų teigimu, vidutinio stiprumo šaltis ar vėjas gali pakenkti labiau, nei stiprus šaltis be vėjo. „Dėl staigių orų permainų gali sutrikti kelininkų, energetikų, avarinių ir pagalbos tarnybų darbas, paslaugų teikimas gyventojams. Galimi automobilių kelių, elektros energijos tiekimo ir komunalinių sistemų sutrikimai“, - kalbėjo administracijos direktorius, prašydamas visų tarnybų atstovų pateikti informaciją, kaip jos pasirengusios galimoms ekstremalioms situacijoms.  
 
Rajono tarnybos pasirengusios priimti iššūkius

Sudėtingos oro sąlygos dažnai apsunkina įvairių tarnybų darbą, gyvybiškai svarbių paslaugų teikimą gyventojams, todėl jie raginami prisiminti patarimus, kaip apsaugoti savo bei artimųjų sveikatą sustiprėjus šalčiams ar patekus į pūgą. Nors rajono tarnybų atsakingi atstovai teigė, kad ekstremalioms situacijoms jie pasiruošę, tačiau reikia pripažinti, jog šilumos tinklų ir vandenų įmonių atsakingi darbuotojai konstatavo, kad šilumos ir vandens tiekimas ar nuotekų surinkimas - visiškai  priklausomi nuo elektros. Jei dingsta elektra, tai gyventojų nepasiekia nei šiluma, nei vanduo. Esant reikalui, bendrovė „Šakių vandenys“ geriamą vandenį gali tiekti atskirose talpose, o visą parą budintys LESTO operatyvinės brigados darbuotojai su kilnojamu 80 kW generatoriumi elektros tiekimą atstatytų gyvybiškai svarbiausiuose objektuose. LESTO bendrovės atstovas patikino, kad daug prisnigus ar siaučiant pūgai atstatyti elektros tiekimą sunkiausia kaimo vietovėse ir atokesniuose vienkiemiuose. Kad jie galėtų privažiuoti prie nutrauktų elektros laidų ar sudegusių pastočių, pirmiausiai tenka ieškoti technikos, bendradarbiavimo su ūkininkais, kurie, reikalui esant, ištiesia pagalbos ranką ir padeda nuvalyti privažiavimus. Greitosios medicinos pagalbos paslaugas teikiančios įstaigos ir įmonės turi būti pasiruošusios imtis priemonių, kad jų paslaugos, kilus ekstremaliesiems įvykiams, būtų suteikiamos laiku, o ambulatorinės ir stacionarinės asmens sveikatos priežiūros įstaigos pasirengusios teikti būtinąją medicinos pagalbą nukentėjusiesiems nuo galimų ekstremaliųjų įvykių padarinių.

Sulaukė ir nepagrįstų skundų dėl kelininkų darbo

Pirmieji su žiemos kaprizais praėjusiais metais susidūrė kelininkai. Net keletą parų siautėjusi pūga nedavė atsikvėpti. „Kelius teko valyti nuo ankstyvo ryto iki vėlyvo vakaro, - teigė Šakių kelių tarnybos vadovas Antanas Pauliukevičius. – Technika nepavedė. Su problemomis susitvarkėme. Manau, sėkmingai su pūgomis kovosime ir ateityje.“ Šakių seniūnas Alfonsas Jakas dėkojo kelininkams už operatyvią pagalbą ir teigė, kad be jų technikos būtų neišsivertę. Jis paminėjo, kad buvo sulaukta skundų dėl nenuvalytų kelių, tačiau dauguma jų buvo nepagrįsti. „Nusiuntėm techniką ir žmones į iškvietimą, tačiau neradome ten problemos - viskas tvarkoj, - tvirtino seniūnas. – Čia tas pats, kaip su skundu, adresuotu vicemerei Rimai Rauktienei. Plikšalos mieste dar nebuvo, o jau skundžiamasi... Yra tokių žmonių, kurie penkis metrus prireikus nusikasti, patys į rankas kastuvo nepaims, eina prašyti, kad kažkas nukastų...“ Pasak J.Puodžiukaičio, nėra ko niurzgėti, nes pūga siautė ne tik Šakių rajone, bet ir visoje Lietuvoje, visose Baltijos šalyse – tiesiog reikia išlaukti.

Seniūnijoms skyrė papildomų lėšų

Iš administracijos direktoriaus rezervinio fondo seniūnijoms papildomai paskirstyta 50 tūkst. litų. Rajono seniūnijose sukaupta apie 90 kubinių metrų smėlio – druskos mišinio. Seniūnų žinioje - septyni traktoriai. Be to, sudarytos sutartys su 14 ūkininkų ir šešiomis kitomis ragovinėmis organizacijomis. Esant ekstremaliai situacijai, niekas neatsisako padėti, tačiau vis tiek daugiausiai sunkumų kyla vadinamuose vidiniuose keliuose, užpustomi privažiavimai prie atokesnių sodybų, kuriuose gyvena ligoti ir senyvo amžiaus žmonės. Pasak savivaldybės Socialinės paramos skyriaus vedėjos Leonoros Pocevičiūtės, dingus šildymui ar elektrai, ar atsitikus kitai nelaimei, visi rajono senelių globos namai pasirengę priglausti nukentėjusius žmones. Iki šiol niekada problemų dėl to, kur apgyvendinti, nekilo.  Priešgaisrinės gelbėjimo tarnybos vadovas Virginijus Rekešius patikino, kad rajono gelbėtojai bet kokioje situacijoje pasirengę padėti, tik paprašė, kad, valydami vietinius kelius, seniūnai nepamirštų padaryti privažiavimų prie užpustytų vandens telkinių, kad gaisrinės turėtų kur pasipildyti vandens atsargas.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Miškasodis: kiek tai prasminga ir reikalinga?

klausimelis 04 23Rimas iš Gelgaudiškio:

Nemažai esu medžių per gyvenimą pasodinęs, nors ne miškininkystėje dirbu. Esu gelgaudiškietis, todėl rūpi Gelgaudiškio miško likimas. Mačiau, kaip žūsta miškas. Bet toks gyvenimas. Mums gal ir atrodė, kad reikėjo anksčiau sergančius medžius pjauti. Faktas, kad yra išnykę didžiuliai miško plotai, bet tam yra specialistai. Nuomonės gelgaudiškiečių išsiskyrė: vieni šaukia, kodėl mišką išpjovė, bet jau miškas buvo miręs. 

klausimelis 04 23 2

Danutė iš Gelgaudiškio:

Džiaugiuosi, kad vyko miškasodžio akcija. Nesu anksčiau dalyvavusi ir medžių ne itin daug pasodinusi. Dėl miškų kirtimo išties daug nuomonių, yra prieštaraujančių plyniems miško kirtimams. Manau, jeigu jau medžius kokios kirvarpos graužia, būtina šalinti, bet po to reikia ir atsodinti. Dalyvavau, nes man rūpi, kad vaikai ir proanūkiai turėtų kur žemuogių ar grybų pasirinkti, augtų kuo sveikesnėje aplinkoje.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.