Socialinio būsto komendantas: „Tol ant kulnų lipsiu, kol bus garantinis laikotarpis“

taujinskasGintarė MARTINAITIENĖ

Apie tik prieš dvejus metus duris atvėrusį socialinių butų daugiabutį namą su pelijančiomis, skilinėjančiomis sienomis rašėme vasaros pradžioje. Gyventojai viešai dėstė problemas ir ieškojo jų sprendimo variantų. Buvo sudaryta speciali komisija, kuri vertino situaciją, vėliau buvo taisomas darbo brokas, tačiau namo komendantas aiškina, kad iš esmės niekas nesikeitė. Pasak jo, problema veja problemą, o jis pats jaučiasi lyg kovotojas su vėjo malūnais.

Nuotr. Namo komendantas L. Taujinskas piktinosi, kad niekas nereaguoja į jo prašymus spręsti problemas ir kėlė klausimą, kodėl socialiniame būste nevykdomi darbai, jei garantinis laikotarpis nepasibaigęs.

Kęstučio gatvėje, Šakiuose, esančio socialinio būsto komendantas Laimas Taujinskas piktinasi, kad eilinį kartą jo prašymai ir kreipimaisi ignoruojami. „Niekas nekreipia dėmesio. Kiek visur kreipiausi ir žodžiu, ir raštu... Nesuprantu, kur jie deda tuos visus popierius“, - guodėsi vyriškis. Jis teigė, kad nors vasarą į tam tikras pastabas ir buvo sureaguota, tačiau iš esmės niekas nesikeitė.
 
Problemų neišsprendė

Namo komendantas rodė, kad jo bute, kaip ir keletoje kitų, po komisijos apžiūros buvo atliktas remontas, perdažytos sienos, tačiau problemos tai neišsprendė. „Tikrai dirbo, tvarkė, bet ne nuo to pradėti reikia“, - tikino L. Taujinskas. Jis aiškino, kad pirmiausiai reikia tvarkyti ventiliaciją, nes kas iš to, kad meistrai sutvarkė sienoje atsiradusius įtrūkimus, perdažė jas, jei ir vėl pilni kampai pelėsio. „O kaip kaimynystėje atrodo butas, tai baisu. Ten dabar sienos suskilusios dar labiau nei buvo pas mane“, - tikino komendantas, pridurdamas, kad yra tokių butų, kur dėl pelėsio ir rūbai spintose pelija. Vyriškis kėlė retorinį klausimą, kodėl gyventojai turėtų remontuoti patys, jei yra garantinis laikotarpis. „Mes realiai ir negalime kišti nagų, o be mūsų irgi niekam neįdomu“, - teigė L. Taujinskas. Be to, jį neramina ne tik pelijančios ir trūkinėjančios sienos, bet ir kiti tik prieš dvejus metus duris atvėrusio socialinio būsto trūkumai bei darbo brokas.

Kol garantinis – tol ant kulnų

Vyriškis be perstojo vardijo ir kitas problemas – netvarkomi langai, kiemo plytelės, sugedęs laiptinės durų užraktas, dėl ko dabar durys faktiškai ištisai atidarytos, laiptinėse išklypę turėklai, pėsčiųjų perėja įrengta ne tokia, apie kokią buvo kalbėta, ir pan. Pasak L. Taujinsko, jis, įvardindamas šias problemas, įvairius prašymus rašinėjo nuo rudens, bet niekas į tai iki šiol nesureagavo. Tiesa, langai reguliuoti buvo, bet koks sureguliavimas, jei plyšiai akivaizdūs, o pašalus klaiposi rėmai, net sniego, pasak komendanto, įpustydavo. „Dėl visko jau tiek kartų kreiptasi, kad nežinau... Kieme plytelių įdubimą, dar kai dirbo K. Kuncaitis (Ūkio skyriaus vedėjas, dabar nušalintas nuo pareigų dėl Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) atliekamo tyrimo – red.), gal spalio mėnesį, žadėjo sutvarkyti per savaitę, tai iki šiol nieko“, - aiškino namo komendantas. Jis teiravosi, kiek galima eiti, prašyti, klausti ir nieko nesulaukti. Dėl to, kad problemos iš esmės nesprendžiamos, jis sulaukia ir kitų namo gyventojų priekaištų, tačiau kaip jiems paaiškinti, mūsų klausė pašnekovas, kad kaltas ne jis, nes į jo raštus ir kreipimusis tiesiog nereaguojama. „Mane spaudžia žmonės, tai aš turiu spaust valdžią. Tol ant kulnų lipsiu, kol bus garantinis laikotarpis. Jei reikės, ir į Vilnių kreipsiuosi. STT korespondentė jau domėjosi, spauda klausė, bet vis sakau palaukim, gal čia vietoj susitvarkysim“, - mintimis dalijosi vyriškis.

Yra pernuomotų butų?

L. Taujinską netgi savotiškai stebina vietinės valdžios pozicija, kai netaisomas ne tik darbo brokas ir niekas iš rangovo to neišreikalauja, bet ir nereaguojama į konkrečius pažeidimus. Pasak namo komendanto, yra ir faktiškai negyvenamų butų ir pernuomojamų, tačiau niekam tai neįdomu, nors prieš skiriant butus buvo konstatuota, kad tokie dalykai griežtai draudžiami. Ne tik apie šias problemas buvo kalbėta ir vykusių susirinkimų metu, kuriuose dalyvavo UAB „Šakių vandenys“, seniūnijos atstovai. „Kai į susirinkimus kviesdavau tik aš, tai ateidavo mano žmona ir dar pora kaimynių, nes niekam niekas neįdomu, nors paskui skundžiasi. Tai kai svetimi organizuoja, didesnio dėmesio sulaukia, nors tada situacija irgi pasikeitė tik laikinai“, - kalbėjo namo komendantas.

Planuoja apžiūrą

Ne vieną raštą iš L. Taujinsko gavusi tarybos narė Irena Haase tikino, kad kaip ir vasarą, taip ir dabar, artimiausiu metu su tarybos nariu Kęstučiu Gudelevičiumi organizuos butų apžiūrą, fiksuos pažeidimus. „Bandysime žiūrėti, atakuoti, judinti“, - tikino I. Haase. Ji teigė, kad iš Ūkio skyriaus buvo prašiusi pateikti po remonto atliktų darbų aktus, tačiau taip ir nesulaukė. L. Taujinskas aiškino, kad tokių aktų išvis akyse neregėjo, niekas neprašė pasirašyti, nors sako girdėjęs, kad taip turėjo būti padaryta. „Niekas nedavė pasirašyti, kad darbai tvarkingai atlikti, nors darbai tikrai ne iki galo padaryti“, - teigė vyriškis.

Daug priklauso nuo eksploatuotojo

Administracijos direktorius Juozas Puodžiukaitis komentavo, kad visus su namu susijusius darbų niuansus, derina Ūkio skyrius, tačiau jis neatmeta ir pačių gyventojų atsakomybės. „Reikia eiti ir žiūrėti vietoje. Aišku, langus turi reguliuoti tie, kas dėjo, ir žiūrėti, kokios ten tos problemos, bet ir patys gyventojai turi tvarkingai elgtis, tinkamai viską naudoti. Tikrai daug kas priklauso nuo eksploatuotojo“, - komentavo J. Puodžiukaitis. Išgirdęs nusiskundimą, kad pėsčiųjų perėja prie daugiabučio namo turėjo būti su pakilimu, administracijos direktorius tik gūžčiojo pečiais. „Ten tikrai tokios niekas nerengs, nes ne toks eismo intensyvumas“, - teigė valdininkas.

Susitarė, bet... pavedė

Laikinai Ūkio skyriaus vedėjos pareigas einanti specialistė Irena Rudzkienė stebėjosi namo komendanto L. Taujinsko noru problemas spręsti per spaudą. „Persiuntėme raštą rangovams, susiskambinome ir su langų firma, asmeniškai kalbėjau su komendantu ir susitarėme, kad jis mus informuos apie eigą, nes pats turėjo suderinti laiką dėl langų reguliavimo. Nieko neinformavo, juk galėjo pasakyti, kad nesulaukė meistrų, o dabar kreipėsi į spaudą. Visiškai ne žodžio žmogus“, - nusivylimo neslėpė I. Rudzkienė. Ji tikino, kad skyrius ir kiti specialistai pasirengę padėti, tačiau reikia abipusio supratimo. „Supraskite, darbas darbą veja. Mes ir komisiją buvome pasiryžę vėl sudaryti, bet komendantas kelia problemas, nueina į vietą, tai meistrai neįeina, tai namuose nieko nėra, tai irgi išvien nevaikščiosime“, - komentavo Ūkio skyriaus vedėjos pareigas einanti specialistė. Pasak jos, kartais L. Taujinsko raštuose ji pasigenda konkretumo, dėl ko sunku pasiūlyti problemos sprendimo variantą, ar pakomentuoti spaudai. „Kai ką reiktų sukonkretinti, kad ir jums galėčiau aiškiai pakomentuoti ir kvalifikuotai atsakyti tiek komendantui bei pažiūrėti, ką galime daryti“, - teigė I. Rudzkienė.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar pakanka sporto infrastruktūros rajone?

klausimelis 04 19Arūnė iš Griškabūdžio:

Ne. Griškabūdyje nieko nėra. Mokyklos stadionui reikėtų labai didelio remonto. Ten yra krepšinio aikštelė, bet aš krepšinio nežaidžiu. Atvykdavau pasportuoti į Šakius. Lankiausi baseine ir treniruoklių salėje. Šakiuose reikėtų daugiau dviračių takų, nes nelabai yra kur važiuoti. 

klausimelis 04 19 2

Milda iš Šakių:

Nepakanka. G alėtų būti daugiau. Labai trūksta dviračių takų. Daug metų laukiam dviračių tako Šakiai–Lukšiai. Girdėjau apie Šakių „Varpo“ mokyklos stadiono rekonstrukciją. Tikrai reikalingas ir futbolo aikštynas, ir lengvosios atletikos treniruotės, nes kuo daugiau sportuosim, tuo bus geriau.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.