Kai kaimai tampa nepatrauklūs kultūros darbuotojams

bosieneGiedrė PLEČKAITYTĖ
 
Šiandien pripažįstama, kad, esant reikalui, vis sunkiau surasti darbuotoją, galintį uždegti kultūrinį gyvenimą kaimiškoje vietovėje. Su tokia problema susidūrė ir Kiduliai, kai po daugelio metų iš darbo išėjo ilgametė kultūros darbuotoja Birutė Bosienė. Vietiniai gyventojai sunerimę, kodėl per pusmetį seniūnijoje neatsirado už kultūrinį gyvenimą atsakingo žmogaus.
 
Nuotr. Buvusi ilgametė Kidulių kultūros darbuotoja B. Bosienė tikino, jog dirbant šį darbą būtinas seniūnijos palaikymas.    
 
Nėra iš ko rinktis
 
Pernai birželio mėnesį B. Bosienės pasitraukimas iš kultūros darbuotojos pareigų atskleidė nemenką problemą. Čia jau kuris laikas šventes organizuoja vietos bendruomenės nariai ir pavieniai aktyvesni žmonės. Apie kultūrinį gyvenimą žiemos metu kiduliečiams belieka tik pasvajoti. Šioje seniūnijoje kultūros darbuotojo etatas laisvas jau kiek daugiau nei pusmetį. Seniūnas Algirdas Stankevičius patikino, kad surasti žmogų, norintį ateiti į Kidulius dirbti, nėra taip paprasta. „Žmonių šnekinau ir iš Jurbarko, ir iš kitur“, - tvirtino seniūnas.  

Tuo pačiu Šakių rajono savivaldybės Kultūros ir turizmo skyriaus vedėja Augenija Kasparevičienė pripažino, kad apskritai nelabai yra iš ko rinktis. „Nelabai yra norinčiųjų ateiti dirbti už aštuonis ar devynis šimtus litų. Be to, reikia, kad žmogus dirbtų. Na ir reikalavimai šiokie tokie yra, kad  mokėtų groti, dainuoti ir vadovauti kolektyvui. Bet ką šiaip sau nesinori priimti. Jeigu būtų atsiradęs žmogus,  tai, žinoma, jau būtų įdarbintas“, - teigė vedėja.

Pasak A. Kasparevičienės, šiais laikais problema surasti dirbantį gerą žmogų, kuris norėtų ir jam būtų įdomu tą darbą dirbti, sunku „Specialistai, kurie baigia kultūros mokyklą, neina į kaimą“, - teigė A. Kasparevičienė. Ir Sudarge nuo naujųjų metų liko laisvas kultūros darbuotojo etatas.

Būtinas palaikymas

Pasirodo, dirbti kultūros srityje dažnai nevilioja ne tik mažas atlygis, bet ir susikalbėjimo stoka. Buvusi ilgametė Kidulių seniūnijos kultūros darbuotoja B. Bosienė, remdamasi asmenine patirtimi, kalbėjo, jog dirbant kaime kultūros srityje būtinas seniūno ir žmonių palaikymas. „Jeigu seniūnas nesupranta šito žmogaus, tenka pakelti rankas ir bėgti“, - trumpai drūtai sakė B. Bosienė.

Kaip pripažino seniūnas A. Stankevičius ir vedėja A. Kasparevičienė, Kiduliuose surasti kultūros darbuotoją koją kiša ir normalių patalpų nebuvimas. „Didžiausia problema tame, kad mes neturime kultūros namų, bet netrukus mes juos turėsime. Tada galėsime  ieškoti ir rimtesnių žmonių“, - teigė seniūnas, pridurdamas, jog dabar kultūros namus atstoja salelė seniūnijos administracijos pastate.

Ir A. Kasparevičienė pripažino, jog žmogus, norintis organizuoti kultūrinę veiklą, tokiomis sąlygomis nelabai noriai dirbs. „Labai laukiame dvaro rekonstravimo užbaigimo. Dvaras bus užbaigtas jau šiemet. Jame įsikurs kultūros įstaiga. Aš seniūnui patariau nelaukti ir ieškoti visų variantų, kad žmogus pradėtų dirbti jau dabar“, - teigė vedėja, pridurdama, jog seniūnas daug padarė ieškodamas žmogaus.

Kas dirbs kultūrinį darbą Kiduliuose, tikima, paaiškės jau vasarį. Manoma, jog po dvaro rekonstrukcijos, Kiduliuose bus labai geros sąlygos kultūrinei veiklai vystyti. „Viskas Kiduliuose labai gerai. Tik reikia, kad atsirastų dirbantis žmogus“, - kalbėjo vedėja A. Kasparevičienė.
 
Puoselėjami atsidavę kultūrininkai

Pripažįstant tai, kad nėra lengva rasti norinčiųjų dirbti kultūros srityje ir, žinoma, gerai tą darbą atlikti, pasak vedėjos, geri darbuotojai rajone yra vertinami. „Žmones, kurie dirba ir normaliai dirba, norisi labai saugoti. Išėjus žmogui, surasti į jo vietą naują nėra lengva“, - teigė A. Kasparevičienė.

Tai įrodė ir šią savaitę savivaldybės vicemerės Rimos Rauktienės tarybai teiktas siūlymas priedais paskatinti jau ne kartą skatintus Gelgaudiškio ir Kudirkos Naumiesčio kultūros centrų direktorius. Gelgaudiškio kultūros centro direktoriui Edgarui Pilypaičiui nuo šių metų sausio pirmos dienos, patvirtinus tarybai, prie tarnybinio atlyginimo nutarta pridėti 4,5 BMA koeficiento priedą už vadovavimą mažajam vokaliniam, chorui „Gauda“, folkloro ansambliui „Šilupė“ bei už pasiektus kolektyvų rezultatus. Dar 30 proc. priedą jam nutarta skirti už papildomą darbą, viršijantį įprastą darbo krūvį, susijusį su Gelgaudiškio dvaro sodybos kultūrine ir ūkine veikla. „E. Pilypaitis gaudavo priemoką už atsakomybę, už vadovavimą projektui, kai dvaras buvo restauruojamas, tačiau projektas baigėsi. Nuo praėjusiųjų metų rudens davėme procentą už rūpinimąsi dvaru. Kol bus reglamentuotas dvaro statusas ir kol jis gaus dvaro šeimininką, šiuo metu pats tikriausias dvaro šeimininkas yra Edgaras“, - teigė vicemerė.

Taip pat 3 BMA koeficiento priedą už veiklumą, vadovavimą mėgėjų teatrui „Savi“, humoro grupei „Kanapa“ ir už pasiektus kolektyvų rezultatus, nutarta skirti Kudirkos Naumiesčio kultūros centro direktorei Laimai Mockevičienei. „Ką jie privalo gauti, tą ir privalome duoti“, - tikino vicemerė.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip atsikratote žaliosiomis atliekomis?

klausimelis 04 16Dalė iš Griškabūdžio:

Lapus, daržovių atliekas kompostuojame. Po to kompostą naudojam ant daržo. Nugenėtas medžių šakas patys susismulkinam ir naudojam kaip kurą. Žinau, kad žaliąsias atliekas galima vežti į tam skirtas aikšteles. Bet kai kaime gyveni, tai nereikia niekur vežti. Be to, tokių atliekų nedaug ir susidaro. Nupjauta žolę dedu apie medelius, krūmus. 

klausimelis 04 16 2

Ilma iš Šakių:

Šiuo metu gyvenu bute. Tad dėl žaliųjų atliekų tvarkymo ir rūpesčių neturiu. Jeigu tvarkomės, pasigrėbiam apie daugiabutį, tai sukraunam į krūvas, kurias po to išveža seniūnija. Be abejo, žinom, kad reikia atsakingai ir gamtoje elgtis poilsiaujant, todėl ir laužą tik tam skirtose vietose kūrenam, dar ir šiukšles, kitų paliktas, surenkam.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.