Naumiestiečiai pirmieji šoka į renovacijos traukinį

renovacijaGintarė MARTINAITIENĖ
 
Nors daugelis šakiečių daugiabučių renovaciją tebelaiko baubu, tikėtina, kad jau šią vasarą turėsime pirmąjį renovuotą daugiabutį namą rajone. Tam ryžosi Vytauto gatvės 23-jame name gyvenantys naumiestiečiai. Projekte bendrasavininkio teisėmis dalyvaus ir rajono savivaldybė, nes 11 iš 18 butų yra savivaldybės nuosavybė.
 
Nuotr. Projekte kartu su gyventojais bendrasavininkio teisėmis dalyvaus ir savivaldybė. Tikimasi, kad jau vasarą Kudirkos Naumiestyje bus renovuotas pirmasis daugiabutis rajone.
 
Pritarė ir gyventojai, ir taryba
 
Dalyvauti daugiabučių gyvenamųjų namų atnaujinimo programoje Kudirkos Naumiesčio Vytauto gatvės 23 namo bendrija „Linas“ sprendimą priėmė dar praėjusių metų birželio mėnesį.

Ketvirtadienį rajono taryba pritarė ir savivaldybės administracijos dalyvavimui projekte, nes 614 kvadratinių metrų užimančiame blokiniame name 11 iš 18 butų yra socialiniai būstai ir priklauso būtent jai. Taigi savivaldybė dalyvaus projekte bendrasavininkio teisėmis ir finansuos su namo atnaujinimo projekto įvykdymu susijusias išlaidas, proporcingai tenkančias savivaldybės turimų butų patalpų naudingam plotui. Pasak Ūkio skyriaus laikinosios vedėjos Irenos Rudzkienės, šiam tikslui savivaldybė turėtų skirti 243 tūkst. litų. Bendra projekto vertė, kuri dar gali šiek tiek keistis, siekia apie 400 tūkst. litų. Pritarus savivaldybei, administracija skirs atstovą savo butams, o namo bendrija jau galės kreiptis dėl techninio projekto, kredito į banką. Savivaldybei priklausančiuose būstuose gyvena trys neįgalios, trys dirbančios, trys pensininkų, viena bedarbių ir viena šeima išvykusi. Nuosavuose būstuose, savivaldybės žiniomis, gyvena darbingi žmonės, tarp kurių viena pensininkė, o keturių butų gyventojai gauna kompensacijas kietam kurui.

Susitarti nebuvo sunku

Namo bendrijos „Linas“ pirmininkas Aurelijus Bacevičius pripažįsta, kad apie namo renovaciją mąstė net kelerius metus, tačiau vis nesiryždavo. Galiausiai, palaikomas seniūnijos, ir suprasdamas, kad prastos būklės namui kitos išeities nelabai yra, susirinkimo su gyventojais metu ir priėmė tokį sprendimą. „Susitarti nebuvo labai sunku, nes yra septyni savininkai, o aštuntas – savivaldybė“, - tikino pirmininkas. Jis mano, kad į renovaciją žmonės žiūri skeptiškai todėl, kad trūksta informacijos ir nežino, nėra išsiaiškinę, kaip tai turėtų vykti, kiek reikėtų mokėti ir pan. „Išsiaiškinome, kad nebus labai didelio vargo, bet žmonės bijo, nesiryžta, nes trūksta informacijos“, - teigė A. Bacevičius. Pasak jo, pavyzdžiu reikėtų laikyti individualius namus, kur žmonės kaip savaime suprantamą dalyką laiko namo stogo pakeitimą, fasado perdažymą, aplinkos tvarkymą ir pan. Deja, gyvenantys daugiabučiuose kartais to nesupranta ir jiems tai reikia įrodinėti.

Ne pati blogiausia kategorija

Tačiau kas belieka, kaip svarsto A. Bacevičius, kad seno namo stogas jau ir taip tik „ant garbės žodžio“ laikosi, plytos byra, durys kiauros ir pan. Atliekant renovaciją planuojama pakeisti stogą, apšiltinti sienas ir sutvarkyti fasadą, šildymo sistemą, įdėti naujas duris. Padedant seniūnijai žadama sutvarkyti bei įforminti šalia namo esančią žemę, sutvarkyti aplinką. „Jau jei pradėjau, tai eisiu iki galo, o kas bus, nežinau, bet jaučiu, kad bus gerai“, - sakė naumiestietis. Jis mano, kad renovacijos darbai galėtų prasidėti pavasarį ir per vasarą būtų galutinai užbaigti. Ūkio skyriaus laikinoji vedėja I. Rudzkienė informavo, kad namas naudoja kietą kurą ir pagal energetinį įvertinimą atitinka visus rodiklius. Iš septynių naudingumo grupių šiuo metu jis yra E kategorijos, o po renovacijos planuojama pasiekti C kategoriją. „Tai nėra pati blogiausia kategorija, bet...“, - tikino specialistė. Pagal energetinio naudingumo grupes - A, B, C, D, E, F, G - A klasė nurodo energiškai labai efektyvų pastatą, G klasė – labai neefektyvų. Pagal galiojančius teisės aktus minimalūs energinio naudingumo reikalavimai naujiems pastatams – C klasė, pereinama prie reikalavimo taikyti B klasės reikalavimus. Iš esmės renovuojamiems pastatams (>1000 m2) – D klasė. „Jei iš tikrųjų, kaip planuojama, renovuotas namas taptų C kategorijos, Vyriausybė tikriausiai grąžintų dar 30 – 40 proc. Savivaldybė dalyvauja kaip lygiateisė dalyvė ir pretenduoja į tokias pačias lengvatas kaip gyventojai“, - Ūkio komiteto posėdžio metu kalbėjo laikinai Ūkio skyriaus vedėjos pareigas einanti I. Rudzkienė.

Nėra taip baisu

Tikimasi, kad renovacija atsipirks maždaug per devynerius metus, o išsimokėjimas, kaip aiškino bendrijos pirmininkas, bus skaičiuojamas dvidešimčiai metų. „Man išeitų mokėti po 120 litų per mėnesį, nors kitos skaičiuoklės duoda dar mažiau. Matysim. Be to, mokestis atsimeta, kas gauna kompensacijas už šildymą ir pan., tai nesusigaudo žmonės ir bijo. Nėra taip baisu, kaip atrodo“, - optimistiškai nusiteikęs kalbėjo A. Bacevičius. Be to, pasak seniūno Vinco Alfredo Puidos, namo gyventojai pernai gavo iš savivaldybės paramą, tad pasikeitė katilą, įsistatė 11 langų. „Po truputį judame, nors iš pradžių žmonės delsė, neapsisprendė. Manau, viskas bus gerai ir turėsime pirmą renovuotą namą rajone“, - džiaugėsi seniūnas. Pasak jo, apskritai Kudirkos Naumiestyje vyksta ir planuojamas ne vienas projektas, prisidėsiantis prie gražesnio ir modernesnio naumiestiečių gyvenimo. „Renovuojamas darželis, naujai akmenimis grįsime gatvę, bus valoma Šešupė, tvarkomi globos namai ir dar ne vienas projektas, bet kai kam vis mažai ir mažai“, - mintimis dalijosi V. A. Puida.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar pakanka sporto infrastruktūros rajone?

klausimelis 04 19Arūnė iš Griškabūdžio:

Ne. Griškabūdyje nieko nėra. Mokyklos stadionui reikėtų labai didelio remonto. Ten yra krepšinio aikštelė, bet aš krepšinio nežaidžiu. Atvykdavau pasportuoti į Šakius. Lankiausi baseine ir treniruoklių salėje. Šakiuose reikėtų daugiau dviračių takų, nes nelabai yra kur važiuoti. 

klausimelis 04 19 2

Milda iš Šakių:

Nepakanka. G alėtų būti daugiau. Labai trūksta dviračių takų. Daug metų laukiam dviračių tako Šakiai–Lukšiai. Girdėjau apie Šakių „Varpo“ mokyklos stadiono rekonstrukciją. Tikrai reikalingas ir futbolo aikštynas, ir lengvosios atletikos treniruotės, nes kuo daugiau sportuosim, tuo bus geriau.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.