Šakiečių verslininkų vizija – laisvalaikio zonų kūrimas Šakiuose

supynesAsta GVILDIENĖ
 
Sausio 31dienos rajono tarybos posėdyje buvo paviešinta graži iniciatyva. Gerai visiems žinomi šakiečiai verslininkai -brolis ir sesuo Algirdas ir Živilė Unguvaičiai savo asmeninėmis lėšomis J.Lingio parke nori įkurti vaikų žaidimų aikštelę ir lauko treniruoklių aikštyną. Tarybos nariai vienbalsiai pritarė tokiai vizijai, o laikinai mero pareigas einanti Rima Rauktienė pažadėjo suteikti visą reikiamą administracinę pagalbą.
 
Nuotr. Jau atgyvenusių parko sūpynių vietoje verslininkų A. ir Ž. Unguvaičių asmeninėmis lėšomis bus įrengta nauja vaikų žaidimų aikštelė.
 
Užsiima labdaringa veikla
 
Ne tik mūsų rajone ar visoje šalyje, bet ir tarptautinėje erdvėje jaunieji verslininkai gerai žinomi kaip UAB „Jumsoft“ ir UAB „Graphic node“ įkūrėjai bei puoselėtojai. Abi šios bendrovės registruotos Šakių rajone. Ne kartą laikraštyje garsinome gražią „Graphic node“ iniciatyvą – savo įmonėje įdarbinti kuo daugiau jaunų savo krašto žmonių. Kadangi abiejų bendrovių veikla tarptautinėje informacinių technologijų rinkoje pelninga, kasmet vyksta tiek pačių įmonių, tiek verslininkų veiklos plėtra. Tai sudaro sąlygas kaupti ne tik sau, bet ir duoti kitiems: kurti socialinę rajono gerovę, steigiant naujas darbo vietas, pritraukiant į provinciją naujas verslo formas, mažinti socialinę atskirtį, visame pasaulyje garsinti  mūsų rajoną, savanoriškai užsiimti labdaringa veikla. Tam ir buvo 2012 metų kovo 30 dieną sukurta nepelno siekianti viešoji įstaiga „Mano skveras“, apie kurios gerus darbus ir pagalbą labiausiai jos laukiantiems rajono gyventojams jau ne kartą rašėme savo laikraštyje.

Šakiai stokoja poilsio zonų

Įstaigos direktorės Ž.Unguvaitytės teigimu, viešojoje erdvėje formuojamas stereotipinis nepatrauklių ir neperspektyvių nei gyvenimui, nei veiklai provincijų įvaizdis, kuris ypač kenkia jaunajai kartai – vis daugiau jaunimo palieka gimtuosius kaimiškuosius rajonus, iškeliaudami  gyventi į didmiesčius ar užsienį. Vien iš mūsų rajono kasmet išvyksta po 200 – 300 mokyklinio amžiaus gyventojų. Pastebima tendencija, kad provincijoje pasilieka vis mažiau jaunų žmonių, likusi visuomenė sensta, nyksta mokyklos ir kita su socialiniu gyvenimu susijusi infrastruktūra.

Be gausaus labdaringų veiklų skaičiaus, „Mano skveras“ siūlo viziją, kaip iš esmės galima keisti rajone susiklosčiusią situaciją. Direktorė pabrėžė, kad itin svarbu, jog atsirastų kuo daugiau privačių ar valstybinių institucijų, kurios savo idėjomis ir valdomu kapitalu rodytų pavyzdį ir pasitarnautų laisvalaikio zonų kūrimui. Konkretus pavyzdys galėtų būti Šakių J.Lingio parko viešųjų erdvių rekonstravimas, paverčiant jas labiau patraukliomis visuomenei. Net neatlikus didelių analizių, galima drąsiai teigti - Šakiuose stinga vietų, kur mamos su mažais vaikais galėtų praleisti laiką, o aktyvų laisvalaikį gamtoje mėgstantys įvairaus amžiaus šakiečiai galėtų pasimankštinti ar pasportuoti.

Siūlo savanorišką iniciatyvą

VšĮ „Mano skveras“ siūlo Šakių J.Lingio parke įrengti vaikų žaidimų aikštelę ir lauko treniruoklių aikštyną. Tam įstaiga, pasak Ž.Unguvaitytės,  skiria keliasdešimt tūkstančių litų asmeninių lėšų ir siūlo treniruoklių aikštyną įrengti gerokai apleistos krepšinio aikštelės vietoje, o vaikų žaidimų aikštyną – sūpynių ir karuselės arba kitoje, tinkamiausioje tokiam dalykui,  J.Lingio parko vietoje. Nepelno siekianti organizacija kreipėsi į rajono savivaldybės administraciją ir tarybą, prašydama prisidėti prie laisvalaikio zonų infrastruktūros gerinimo, parenkant tokioms veikloms tinkamą vietą, parengiant jų naudojimo dokumentus ir suteikiant kitą administracinę pagalbą, galbūt prisidedant nors simboline pinigine parama.  Abejonių dėl tokios vizijos nė vienam tarybos nariui nekilo. R.Rauktienė pažadėjo, kad visa reikalinga administracinė pagalba, kurios prašo verslininkai, bus suteikta. Pasak savivaldybės Regioninės plėtros skyriaus vedėjo Vito Girdausko,  J.Lingio parkas planuojamas atnaujinti trečiajame projekto „Draugystės parkai“ etape. Jis patikino, kad iniciatyvos nesusikirs ir jaunųjų verslininkų iniciatyva labai sveikintina. Būtų džiugu, jei atsirastų daugiau tokių vizijų. Šis pavyzdys galėtų tapti dar vienos savanorystės akcijos pradžia, jei šią iniciatyvą palaikytų ir prie jos prisidėtų visi savo kraštui neabejingi šakiečiai: pavieniai žmonės, privačios ar valstybinės įmonės. Ne veltui sakoma, kad surėmus pečius ir kalnus galima nuversti.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar pakanka sporto infrastruktūros rajone?

klausimelis 04 19Arūnė iš Griškabūdžio:

Ne. Griškabūdyje nieko nėra. Mokyklos stadionui reikėtų labai didelio remonto. Ten yra krepšinio aikštelė, bet aš krepšinio nežaidžiu. Atvykdavau pasportuoti į Šakius. Lankiausi baseine ir treniruoklių salėje. Šakiuose reikėtų daugiau dviračių takų, nes nelabai yra kur važiuoti. 

klausimelis 04 19 2

Milda iš Šakių:

Nepakanka. G alėtų būti daugiau. Labai trūksta dviračių takų. Daug metų laukiam dviračių tako Šakiai–Lukšiai. Girdėjau apie Šakių „Varpo“ mokyklos stadiono rekonstrukciją. Tikrai reikalingas ir futbolo aikštynas, ir lengvosios atletikos treniruotės, nes kuo daugiau sportuosim, tuo bus geriau.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.