Reprezentacines lėšas kontroliuoti neskubama

reprezentacijaGiedrė PLEČKAITYTĖ
 
Iš Šakių rajono savivaldybės biudžeto reprezentacijai kasmet skiriama apie 50 tūkst. litų. Pasiteiravus, kaip ši pinigų suma panaudojama ir ar jos pakanka metams rajono reprezentacijai, kalbintos savivaldybės atstovės tikino nesuprantančios tokių klausimų. Pasirodo, savivaldybės biudžeto mastu reprezentacinės lėšos nėra labai reikšmingos, todėl jų kontroliuoti neskubama.
 
Nuotr. Kasmet iš savivaldybės biudžeto rajono reprezentacijai skiriama apie 50 tūkst. litų. Dažniausiai šiomis lėšomis disponuoja aukščiausi savivaldybės valdžios atstovai. Nuotraukoje - vicemerė R. Rauktienė ir administracijos direktorius J. Puodžiukaitis.   
 
Susirūpino reprezentacinėmis lėšomis
 
Artėjančios biudžeto dalybos bene jautriausiai paliečia rajono seniūnijas, kurios metai iš metų turi išgyventi kur kas skurdesnėmis sąnaudomis nei daugelis biudžetinių įstaigų. O lėšų reikia ir ūkiniams reikalams, ir problemoms išspręsti bei šventėms rengti. Ne viename seniūnų susirinkime Lukšių seniūnas kėlė klausimą apie galimybę visuomeniškiau panaudoti savivaldybės reprezentacines lėšas. Pasak seniūno, pavyzdžiui, Lietuvos valstybės atkūrimo dienos paminėjimo šventė daugelį metų rengiama iš privačių ir iš rėmėjų surinktų lėšų. „Nejaugi mes, seniūnai, tiek politiškai nustumti nuo šios šventės, kad tam neskiriama reprezentacinių lėšų. Kodėl formuojant savivaldybės biudžetą seniūnijoms nėra išskiriama lėšų reprezentacijai? Nejaugi rajone tik du trys asmenys gali disponuoti reprezentacinėmis lėšomis?“, - seniūnų susirinkime klausė V. Cikana.

Kaip patikino savivaldybės Biudžeto ir turto skyriaus vedėja Egidija Grigaitienė tokie seniūno būgštavimai nepagrįsti. Mat seniūnija savarankiška įstaiga, kuri kasmet skiriamas lėšas tvarkosi savarankiškai. „Kaip jie sąmatoje sudėlioja lėšas, tai yra jų reikalas. Žinoma, seniūnijoms lėšų skiriame per mažai. Kada jų per mažai, atsiranda kitų poreikių ir, ko gero, reprezentacijai neskiria lėšų“, - kalbėjo vedėja.

Nereikšminga pinigų suma

Biudžeto ir turto skyriaus vedėja E. Grigaitienė informavo, kad rajono reprezentacijai iš biudžeto kasmet skiriama apie 50 tūkst. litų. 2007 metais patvirtinta Savivaldybės lėšų, skirtų rajono savivaldybės reprezentacijai, naudojimo tvarka numato, kad šios lėšos skiriamos valstybinių, savivaldybės ir kitų rajono įmonių, įstaigų, organizacijų šventėms vykdyti. Pinigai skiriami svečių priėmimo išlaidoms padengti, suvenyrams su savivaldybės atributika, šventiniams atvirukams, vizitinėms kortelėms ir kitoms savivaldybės biudžete nenumatytoms reikmėms.

Savivaldybės reprezentacijai skirtų lėšų naudojimą turinti kontroliuoti savivaldybės kontrolierė Asta Domeikienė paklausta, ar visos skiriamos lėšos išnaudojamos, tikino nesupranta tokio klausimo ir ne jos reikia to klausti. „Aš pati nereprezentuoju rajono. Aš tik matau, kaip lėšos panaudojamos. Gal jie norėtų ir gražesnes dovanas įteikti. Iš tų pinigėlių ir svečius priimame“, - teigė A. Domeikienė.

Be to, pasak kontrolierės, savivaldybės biudžeto atžvilgiu reprezentacijai skiriami 50 tūkst. litų nėra reikšminga pinigų sumą. „Savivaldybės biudžete, kontrolierės požiūriu, tie pinigėliai kiekybiniu atžvilgiu - nereikšminga suma. Bet kokybiniu atžvilgiu – tai šie pinigai svarbūs žmonėms“, - teigė A. Domeikienė. Nors ir nereikšminga pinigų suma, tačiau skiriami pinigai išnaudojami iki paskutinio cento. Todėl metų eigoje reprezentacijos krepšelis papildomas.

Kam buvo panaudota didžioji šių lėšų dalis pernai, kontrolierė negalėjo atsakyti. Pasirodo, savivaldybėje tokia apskaita nevedama, nes to nereikalauja savivaldybės tarybos nustatyta tvarka. „Minėtų lėšų panaudojimo tikrinimas už 2012 metus nebuvo atliktas. Ankstesnių tikrinimų metu nebuvome nustatę neteisėto lėšų naudojimo ar pasisavinimo asmeniniams tikslams. Administracijos direktoriaus įsakymu sudaryta trijų asmenų komisija savivaldybės reprezentacijai naudojamų lėšų pagrįstumui įrodyti“, - sakė A. Domeikienė.

Verčiasi iš turimų lėšų

Pasak kontrolierės, reprezentacines lėšas naudoja asmenys, kuriuos įstaigos ir organizacijos oficialiai kviečia į renginius - tai  savivaldybės meras, mero pavaduotoja,  administracijos direktorius, jo pavaduotojas, skyrių vedėjai.

Bene geriausiai įvairiuose renginiuose matoma rajoną reprezentuojanti vicemerė Rima Rauktienė. Politikė, paklausta, ar užtenka pinigų reprezentacijai, tikino nesuprantanti tokio klausimo. „Jų gali niekada neužtekti. Kolektyvai labai nori visokias progas minėti, visur kviečia dalyvauti. Ir gimtadieniai, ir įstaigų sukaktys minimos. Ta proga įstaigą praturtiname reikiamais dalykais. Aš nešneku apie gėles. Kažkam nuperkame radijo centriuką, fotoaparatą ar vazą. Tad kiek turime pinigų, tiek privalo jų mums užtekti“, - teigė vicemerė.

Ji taip pat pabrėžė, kad rajono biudžeto mastu reprezentacijos pinigai - nedidelė suma, o rajone kolektyvų yra labai daug ir jie visi  nori, kad šventės būtų gražesnės. Todėl dažnai, pagerbiant šventės dalyvius, dovanojamą grožį, šventinę nuotaiką tenka derinti su galima nauda švenčiančiai organizacijai.  

Beje, pasinaudoti reprezentacinėmis lėšomis teisę turi ir kultūros bei švietimo įstaigų atstovai, savivaldybei atstovaujantys zoniniuose, respublikiniuose, ir tarptautiniuose renginiuose, kelionės išlaidoms iš dalies atlyginti, komandiruotės, nakvynės, maitinimo išlaidoms atlyginti. Pasak kontrolierės, pernai šiam tikslui panaudota apie 10 tūkst. litų.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar prisiimti atsakomybę atsistatydinant yra tinkamas sprendimas?

klausimelis 04 12Danutė iš Paluobių:

Atsistatydinti – lengviausias kelias. Nemanau, kad toks požiūris yra teisingas. Geriau, kad ministrai patys išspręstų susidariusias problemas, nes iki jų kadencijos pabaigos liko labai mažai laiko. 

klausimelis 04 12 2

Vytautas iš Lepšių:

Nelabai. Jei prisidirbi, tai turi pats ir ištaisyt, išsisrėbt tą košę, o ne trauktis. Nors kas žino, kodėl taip nutinka. Gal ministrai nesusikalba su Vyriausybe.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.