Rajono šeimynos gali ramiai atsikvėpti

seimynosAsta GVILDIENĖ
 
Praėjusiais metais rajono šeimynas apskriejo  ir daug nerimo į jų gyvenimą įnešė žinia apie naują socialinės globos įstaigų licencijavimo tvarką.  Šiandien jų steigėjos gali ramiai atsikvėpti. Iš susitikimo su Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos atstovais, kurį sausio pabaigoje inicijavo Seimo narys Mindaugas Bastys, jos grįžo įkvėptos optimizmo ir vilties, ramios, kad įstatymai bus palankūs vaikų gyvenimui šeimynose.
 
Nuotr. Rajono šeimynų mamos dėl globojamų vaikų ateities ramios – gyvenimo sąlygos atitinka visus reikalavimus, todėl licencijuotis gali nors ir šiandien.
 
Su nerimu laukė rytojaus
 
Nuo 2015 metų sausio 1 dienos šeimynos, kaip ir visos kitos įstaigos, norinčios teikti socialinę globą, privalės turėti  licencijas. Nerimą rajono šeimynų steigėjoms sukėlė nuo 2010 metų įsigaliojusių naujų higienos normų reikalavimai, kurių, pasak Vaikų globėjų klubo prezidentės Ilonos Leleivienės, neatitinka tikriausiai nei vieni Lietuvos, taigi ir rajono šeimynų namai. „Ar daugiavaikės šeimos skaičiuoja savo vaikams apibrėžtą patalpos kvadratų skaičių? Kuriuose namuose įrengta po keletą kriauklių ir tualetų, atskiras lyginimo kambarys, o virtuvės kvapai nepasklinda po visus kambarius?“ – klausė ji.  Iš tiesų, tikriausiai ne vienas prisimename, kokius jausmus vaikystėje sukeldavo po namus pasklidęs bebaigiančio kepti obuolių pyrago kvapas. Ir šiandien ne vienas jį prisimename su nostalgija praeičiai. „Labiausiai jaudino nežinia, kas bus rytoj, jei įstatymas nebus pakeistas ar bent sušvelnintas, - kalbėjo vaikus globojanti I.Leleivienė. – Kadangi negalime per projektus pretenduoti į paramos lėšas, nusprendėme nieko nelaukus kreiptis į  Seimo narį Mindaugą Bastį, ieškoti atsakymų į rūpimus klausimus Socialinės apsaugos ir darbo ministerijoje.“

Šeimynos gali licencijuotis nors šiandien

Rajono šeimynų steigėjos I.Leleivienė, Genovaitė Dobilevičiūtė ir Romualda Burdulienė džiaugėsi, kad jų balsas buvo išgirstas ir ministerijos atstovai pakvietė jas akis į akį aptarti visų su nauja licencijavimo tvarka kilusių problemų. Be mūsų rajono šeimynų steigėjų  į susitikimą atvyko ir Lietuvos bei Žemaitijos krašto asociacijų atstovai. „Nors pati socialinės apsaugos ir darbo ministrė Algimanta Pabedinskienė pokalbyje nedalyvavo, tačiau kompetentingi specialistai atsakė į visus rūpimus klausimus ir iš Vilniaus visos sugrįžome nuramintos, - patikino Vaikų globėjų klubo prezidentė. – Ministerijos atstovai sutiko, kad nauji higienos reikalavimai kertasi su Šeimynų įstatymu ir socialinės globos normomis, todėl bus daroma viskas, kad vaikams dar kartą netektų išgyventi namų  netekties kartėlio.“ Pasak G.Dobilevičiūtės, po poros metų visos šeimynos privalės turėti licenciją teikti globos paslaugas, tačiau jos yra ramios, nes Socialinės apsaugos ir darbo ministerijoje paaiškėjo, kad šeimynos atitinka visus reikalavimus, todėl gali licencijuotis nors ir šiandien. Aišku, vaikus globojančios moterys supranta, kad šeimynas tikrins specialios komisijos, tačiau, jų teigimu, jokių neįvykdomų reikalavimų jau neliko. Naujoji valdžia prioritetu laiko vaiko augimą globėjų šeimoje ir  šeimynoje, jei  jis negali augti kartu su savo biologiniais tėvais.

Vaiku turi rūpintis visa komanda

Mamomis ir mamytėmis vaikų vadinamos šeimynų steigėjos, atviravo, kad vaikai jų namuose suradę savo namus, net sulaukę pilnametystės ir išėję mokytis profesijos savaitgaliais ir atostogų metu vis tiek čia sugrįžta. Įstatyme nurodyta, kad, kol jie mokysis, t.y. baigs bendrojo lavinimo, profesinę ar specialiąją mokyklą, gaus ir socialinę paramą. „Tačiau ką daryti, jei globojamas vaikas įstojo mokytis į aukštąją mokyklą? Juk jam reikalinga ne mažesnė parama nei kitiems,– rūpėjo I.Leleivienei, kurios globotinė mokosi Vytauto Didžiojo universitete. -  Socialinės apsaugos ir darbo ministerijoje man paaiškino, kad tai ir yra tas išimtinis atvejis, nurodomas įstatyme – tokiam vaikui globos išlaikymą privalo mokėti rajono savivaldybė.“ Ministerijoje, G.Dobilevičiūtės teigimu, buvo pabrėžta, kad vaiko ugdymas ir auginimas šeimynoje yra ne vien tik šeimynos rūpestis, tam turi būti suburta komanda iš Vaiko  teisių bei Socialinės apsaugos skyrių darbuotojų, kad būtų suteiktas reikalingas saugumas, galimybė sveikai augti, vystytis ir mokytis.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar pakanka sporto infrastruktūros rajone?

klausimelis 04 19Arūnė iš Griškabūdžio:

Ne. Griškabūdyje nieko nėra. Mokyklos stadionui reikėtų labai didelio remonto. Ten yra krepšinio aikštelė, bet aš krepšinio nežaidžiu. Atvykdavau pasportuoti į Šakius. Lankiausi baseine ir treniruoklių salėje. Šakiuose reikėtų daugiau dviračių takų, nes nelabai yra kur važiuoti. 

klausimelis 04 19 2

Milda iš Šakių:

Nepakanka. G alėtų būti daugiau. Labai trūksta dviračių takų. Daug metų laukiam dviračių tako Šakiai–Lukšiai. Girdėjau apie Šakių „Varpo“ mokyklos stadiono rekonstrukciją. Tikrai reikalingas ir futbolo aikštynas, ir lengvosios atletikos treniruotės, nes kuo daugiau sportuosim, tuo bus geriau.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.