Susikūrusi nauja bendruomenė dėlioja ateities planus

berzvinskieneAsta GVILDIENĖ
 
Šakių rajono bendruomenių centrų asociacija, vienijanti 36 bendruomenes, neoficialiais duomenimis, dar šių metų pradžioje turėtų pasipildyti net trimis naujais centrais. Vasario 3 dieną Bunikiuose vykusi Žiemos šventė, į kurią susirinko maždaug pusantro šimto vietinių ir aplinkinių kaimų gyventojų, buvo tik dar vienas įrodymas,  kad čia reikia įkurti bendruomenės centrą. Noras gyventi geriau ir gražiau buvo ta priežastis, kuri ir paskatino bunikiškius jau kitą dieną  įregistruoti savo bendruomenę, kurią pavadino „Kregždantės“ vardu.
 
Nuotr. Pasak J.Beržvinskienės, įkurti savo gimtajame kaime bendruomenės centrą paskatino noras gyventi geriau ir gražiau.
 
Svajoja gyventi geriau
 
Pasak naujosios bendruomenės pirmininkės Jolitos Beržvinskienės, įkurti savo gimtajame kaime bendruomenės centrą paskatino noras gyventi geriau ir gražiau. „Daug važinėjame po visą šalį, o į namus grįžtame vis tuo pačiu duobėtu žvyrkeliu, kuriuo vaikščiojo dar mano mamos mama. Gaila vaikų, aplipusių Jotijos upelio tiltelį. Jie neturi kur leisti laisvalaikį, - kalbėjo moteris, kurios giminė giliai į Bunikių žemę įleidusi  savo šaknis. - Tos žaidimų aikštelės, kuriose čia augdami žaidėme mes, seniai dilgėlėmis apžėlė. Nė ženklo nebeliko. Todėl norisi saviems vaikams įrengti poilsio vietas, pastatyti sūpynes, kad jie turėtų kur žaisti. Be bendrų kaimo gyventojų pastangų, be europinių projektų tai būtų sunkiai įgyvendinama svajonė.“  Ji pastebėjo, kad į bendruomenes susibūrę kaimo žmonės gyvena geriau, nes turi daugiau galimybių dalyvauti įvairiose projektinėse veiklose, kurių dėka gali sau ir savo vaikams sukurti gražią ir jaukią aplinką. Projektų pagalba galima daugelį svajonių paversti tikrove. „Pažiūrėkit, kaip gyvena Sudargo, Slabadų, Baltrušių ir aplinkinių vietovių bendruomenės, o mes nors pakeles apsišienautume, - svajojo J.Beržvinskienė. – Vasarą planuojame rinkti gražiausią kaimo sodybą.“ Tai turėtų paskatinti bunikiškius dar labiau pasistengti ir savo kiemus pasigražinti.

Pavadino Kregždantės vardu

Pasidomėjus, kodėl Bunikių kaimo žmonės savo bendruomenę pavadino Kregždantės vardu, bendruomenės pirmininkė pajuokavo, kad kito pavadinimo jiems nebeliko - Jotijos vardą panaudojo Voverių bendruomenės centras, o Vinkšnupį – Kiduliai. Kadangi netoliese teka Kregždantės upelis, tai vienbalsiai buvo nuspręsta ir bendruomenę „pakrikštyti“  Kregždantės vardu. Taigi, tas vardas nesusijęs nei su kregždutėmis, nei su dantimis, kaip galėtų pagalvoti daugelis nevietinių rajono gyventojų. „Bunikių bendruomenė apjungė visus aplinkinius kaimus, - teigė J.Beržvinskienė. – Išvažiavus iš  Švarcgirio, ji apima visą pamiškės teritoriją - ir Kriaušaičius, ir Sutkius, ir kitus kaimus iki pat Slavikų girios.“
 
Šventei ir dobilienos nepagailėjo

Savo iniciatyva surengusi Žiemos šventę, naujoji pirmininkė nesitikėjo, kad į ją susirinks tiek daug žmonių. „Suskaičiavome iki 130 ir skaičių pametėme, - juokavo ji. – Maždaug pusantro šimto tikrai buvo.“ Gal todėl ir savo dobilienos, iš kurios po automobilių varžybų nieko neliko, nepagailėjo. Ji virto automobilių slalomu, kuriame jėgos ir rankų miklumo rungtyse dalyvavo patys ištvermingiausieji. Čia geriausiai pasirodė Donatas Ūsas, kuriam šventės metu buvo įteikta ir slalomo nugalėtojo taurė. Neliko neapdovanoti ir kitų varžybų laimėtojai: net 25 kartus gyrą iškėlęs Algirdas Bauža, „bealkoholinius” hantelius ilgiausiai išlaikęs Vytas Lėveris, vandens pernešimo rungtyje nepralenkiama buvo Jolanta Ližaitienė, saldumynų vėrime greičiausia - Vida Basevičienė.

Pavasarį kels inkiliukus

Planų daug, bet vienas to nepadarysi. Tai supranta ir J.Beržvinskienė. Smagu, kad žmonės randa laiko susirinkti ir kartu linksmai praleisti laiką. „Ir Užgavėnes galėtume prie laužo švęsti, ir Aitvarų leidimo šventę surengti, per Jonines galime kaimyninėse bendruomenėse apsilankyti, Sudarge vasarą gražios šventės vyksta. Kovo 2 dieną planuojame renginį „Sukurkime paukščiams namus“, - pasakojo bendruomenės pirmininkė. – Visus kaimelio gyventojus kviesime bent po vieną inkilėlį pakabinti, kad į gimtas vietas sugrįžę paukščiai rastų naujus namus, perėtų jauniklius ir savo balsais džiugintų apylinkes. Keičiasi laikai, atėjo laikas keistis ir mums.“ J. Beržvinskienė tiki, kad įkurtas bendruomenės centras padės suburti ne tik kaimelyje gyvenančius žmones, bet ir iš šios vietos kilusius bunikiškius. Bendruomenė jau susikūrė savo internetinę svetainę www.bunikiai.lt, užsiregistravo socialiniuose tinklapiuose „Facebook“ ir „Twitter“, per kurias teiks aktualią šių dienų informaciją savo bendruomenės nariams, džiaugsis kartu nuveiktais darbais.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip atsikratote žaliosiomis atliekomis?

klausimelis 04 16Dalė iš Griškabūdžio:

Lapus, daržovių atliekas kompostuojame. Po to kompostą naudojam ant daržo. Nugenėtas medžių šakas patys susismulkinam ir naudojam kaip kurą. Žinau, kad žaliąsias atliekas galima vežti į tam skirtas aikšteles. Bet kai kaime gyveni, tai nereikia niekur vežti. Be to, tokių atliekų nedaug ir susidaro. Nupjauta žolę dedu apie medelius, krūmus. 

klausimelis 04 16 2

Ilma iš Šakių:

Šiuo metu gyvenu bute. Tad dėl žaliųjų atliekų tvarkymo ir rūpesčių neturiu. Jeigu tvarkomės, pasigrėbiam apie daugiabutį, tai sukraunam į krūvas, kurias po to išveža seniūnija. Be abejo, žinom, kad reikia atsakingai ir gamtoje elgtis poilsiaujant, todėl ir laužą tik tam skirtose vietose kūrenam, dar ir šiukšles, kitų paliktas, surenkam.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.