„Savęs pažinimo studija“ padės pažvelgti į save kitomis akimis

saves pazinimoAsta GVILDIENĖ
 
Praėjusią savaitę Šakiuose pagaliau įkurta pirmoji ir kol kas  vienintelė „Savęs pažinimo studija“. Ši seniai puoselėta Daivos Piečaitytės, Jūratės Arštikaitienės ir Aušros Štrimaitienės idėja – sukurti tokią vietą, kur galėtų ir pačios tobulėti, ir bendraminčius pasikviesti, pagaliau tapo realybe. Juo labiau, kad iki šiol mūsų krašte nebuvo galimybių, neišvažiuojant į didmiesčius, lankytis kvėpavimo ar gongų praktiniuose užsiėmimuose.
 
Nuotr. Kiekvieną ketvirtadienį nuo 16 valandos į „Savęs pažinimo studiją“ kviečiami senjorai.
 
„Turbūt viskas vyko taip, kaip turėjo vykti, -  atviravo Daiva. – Kiekviena turime sukaupusios daug energijos, idėjų ir patirties.

Atėjo diena, kai supratome, kad tuo, ką sukaupėme, turime pasidalinti su kitais. Aišku, nesitikėjome, kad taip greitai susiburs mūsų bendraminčių grupė, bet pasirodo Šakiuose yra žmonių, kuriems reikia to, ko ir mums. Šiuo metu užsiėmimus lanko apie dvidešimt žmonių. Labai noriu jiems parodyti, kad joga – tai nėra tik atskiri mankštos pratimai. Tai gyvenimo būdas, susijęs su mityba, dienos režimu, santykiais su aplinkiniais žmonėmis.“  

„Ilgą laiką pačios važinėjome į visokius mokymus ir įvairias praktikas Vilniuje, Kaune ir kituose miestuose, kol supratome, kad viską galime turėti čia, vietoje. Kas yra vien tik sportas ar vien tik meditacija? Kas esame mes po vieną atskirai? – klausė Jūratė. – Tik susijungusios kartu sukuriame vientisą organizmą. Ne veltui sakoma, kad smagiausias darbas tas, kuris yra prie dūšios. Kadangi mums tai, ką darome – prie dūšios, tai visas dvasines praktikas ir įgytą patirtį panaudojame ir namuose, ir darbe.“

Pasak Daivos,  savo užsiėmimuose, kurie vyksta viešbutyje „Jundula“, jos stengiasi susieti ir sportą, ir dvasinius užsiėmimus. Žmonės čia gali ne tik pasimankštinti ir sustiprinti savo organizmą, bet ir įvairiose praktikose susitikti su savuoju AŠ. Antradieniais ir ketvirtadieniais jau vyksta jogos užsiėmimai, kuriuose pritaikoma ir juoko joga, paskutinį mėnesio trečiadienį -  įvairios dvasinės praktikos. Be to, kiekvieną ketvirtadienį į „Savęs pažinimo studiją“ kviečiami ir senjorai. „Kol kas jų čia susirenka tik apie dešimt. Gal nedrįsta, gal nepasitiki savimi, - svarstė Daiva. – Čia galima ateiti tik vieną kartą pasižiūrėti – niekas prievarta nelaikys.“ Senjorams nuo 16 val. vyksta atskiri jogos, juoko jogos, meditacijų užsiėmimai. Vasarą veiklios moterys planuoja organizuoti užsiėmimus gamtoje ir stovyklas, o artimiausiu metu suburti ir vaikų grupę. Savo veiklos dar niekur neviešinusios moterys teigė, kad geriausia reklama - iš lūpų į lūpas. Žmonės patys vieni kitus pritraukia. „Kadangi studija nuomoja patalpas, reikalingas užsiėmimams, tačiau pačios dirbame daugiau visuomeniniais pagrindais, įvedėme labai simbolinį mėnesinį mokestį, kuris, palyginus su didžiųjų miestų abonentais, tikrai yra nedidelis:  suaugusiems – 50 litų, moksleiviams - 40 litų, senjorams - 30 litų, - vardijo Jūratė. – Vienas Dalios Beatos Kasmauskaitės kvėpavimo užsiėmimas kainuoja 75 litus, „Maudynės gonge“ – 40 litų. Kas lankosi seminaruose didmiesčiuose žino, kad kai kurie užsiėmimai kainuoja tokius pinigus, apie kuriuos garsiai nenorima kalbėti, nes juos palaikytų bepročiais. Beje, jei ateitų žmogus ir sakytų, kad labai nori pas mus lankytis, bet visai neturi pinigų, o mes matytume, kad jis kalba nuoširdžiai, nemeluoja, leistume, jam dalyvauti užsiėmimuose veltui.“

Ypač didelio dėmesio sulaukė VšĮ „Kvėpavimo terapijos centras“ steigėjos, sertifikuotos kvėpavimo terapijos, rebefingo ir dvasinio kvėpavimo specialistės Dalios Beatos Kasmauskaitės kvėpavimo terapijos mokymai, kuriuos ji veda ne tik Lietuvoje, bet ir Estijoje, Rusijoje, Ukrainoje, Indijoje, Vokietijoje. Kuo yra ypatingas kvėpavimas? Iš tiesų apie tai dažnas net nesusimątome. Mes kvėpuojame visą savo gyvenimą ir galbūt todėl  kvėpavimas kartais tampa beveik nepastebimu, galbūt todėl taip sunku suvokti jo jėgą ir energiją. Pasak kvėpavimo specialistės, sąmoningas kvėpavimas, arba kvėpavimas energija - tai tarsi tyras vanduo žmogaus fiziniam ir energetiniam kūnui, kuris savo srautu plauna, švarina, gydo, atpalaiduoja ir atgaivina jį. Kvėpavimas žmogui atveria duris į pasitikėjimą savimi, unikalumą ir netgi į įgimtų talentų atsiskleidimą. Juos turime kiekvienas, bet dažnai jie negali harmoningai ir pilnai reikštis dėl mūsų pačių vidinių apribojimų, kuriuos sukūrė mumyse sukauptos negatyvios emocijos, meilės ir palaikymo iš aplinkos ar tėvų trūkumas. Kvėpuojant sąmoningai, šis skausmingas sluoksnis tarsi nuplaunamas įkvepiamos energijos srautu.  Šakiečiai, pajutę šį poveikį, bene gausiausiai šiandien lanko Dalios Beatos užsiėmimus, vykstančius kartą per mėnesį.

Visai neseniai „Savęs pažinimo studija“ pirmą kartą į Šakius pakvietė garso terapijos „Maudynės gonge“ specialistą Raimondą Binkauską. Ja susidomėjo net apie trisdešimt mūsų rajono gyventojų. Šamaninės, būgnais ir balsu atliekamos gydomosios praktikos siekia daugiau kaip 25 000 metų. Bet tai - ne riba. Nėra žinoma garso panaudojimo istorija išnykusiose senovės civilizacijose, tokiose kaip Atlantų, Lemūrijos ar dar ankstesnėse. Tačiau daugelyje pasaulio sukūrimo legendų garsas minimas kaip vienas pagrindinių veiksnių. Pradžioje girdi minkštą, kosminį gongo garsą ir, kai įsiklausai įdėmiai, pradedi suvokti, kad šis skambesys slepia savyje daugelį tonų ir garsų... Garsai tampa stipresni ir stipresni, išvalo viską aplink tave ir tavyje... Garsas nėra kažkas išoriška. Kiekvienas atomas, kiekviena, mažiausia dalelytė yra vibracinėje būsenoje. Garsas kaip vibracija yra visur, girdime mes jį ar negirdime. Mes esame garsas, mes esame muzika. Kokia ji? Kas gyvena mūsų erdvėje? Baimė, nekantrumas, įtarumas, abejingumas, manipuliavimas?  Ar meilė, atjauta, ramybė, kantrybė, tolerancija? Tai priklauso nuo kiekvieno iš mūsų.

„Mes darome, tai kas mums patinka ir matome, kad tai ne tik mums, bet ir daugeliui aplinkinių patinka, - teigė Jūratė. – Visa, ko mes nepažįstame, mus baugina, tačiau kai pabūni toje aplinkoje, kai pats pabandai kažką daryti, supranti, kad kitaip ir negali gyventi. Pasiuntėme savo mintis ir idėjas į Visatą, o ji dabar dirba savo darbą.“ Pasak Daivos, tai ką jos daro „Savęs pažinimo studijoje“ yra smagu pirmiausiai pačioms - gal todėl negaila ir viso čia praleidžiamo laisvo laiko. „Mes dar tik pradedame savo veiklą, - sako jogos meistrė. – Kiekvienas žmogus turi pats atrasti tai, ko jam reikia, kas jam tinka. Žinios nieko vertos, jei tu jomis nesidalini su kitais, jei tu jų nepritaikai savo gyvenime. „Savęs pažinimo studija“ kviečia kiekvieną pradėti nuo savęs. Kai pasikeisi pats, pasikeis ir tave supantys žmonės.“

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar pakanka sporto infrastruktūros rajone?

klausimelis 04 19Arūnė iš Griškabūdžio:

Ne. Griškabūdyje nieko nėra. Mokyklos stadionui reikėtų labai didelio remonto. Ten yra krepšinio aikštelė, bet aš krepšinio nežaidžiu. Atvykdavau pasportuoti į Šakius. Lankiausi baseine ir treniruoklių salėje. Šakiuose reikėtų daugiau dviračių takų, nes nelabai yra kur važiuoti. 

klausimelis 04 19 2

Milda iš Šakių:

Nepakanka. G alėtų būti daugiau. Labai trūksta dviračių takų. Daug metų laukiam dviračių tako Šakiai–Lukšiai. Girdėjau apie Šakių „Varpo“ mokyklos stadiono rekonstrukciją. Tikrai reikalingas ir futbolo aikštynas, ir lengvosios atletikos treniruotės, nes kuo daugiau sportuosim, tuo bus geriau.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.