Dėl dingusio projekto - savivaldybės administracijai nekompetencijos šešėlis

voveriu tvenkinysGiedrė PLEČKAITYTĖ
 
Be tarybos narių pritarimo iš savivaldybės 2011-2017 metų plėtros strateginio plano išbrauktas Voverių tvenkinio vandens būklės gerinimo projektas privertė susimąstyti, ar visuomet Šakių rajono savivaldybės administracija tinkamai atstovauja kraštiečių interesams. Tokia kritika vicemerei, administracijos direktoriui, jo pavaduotojui buvo išsakyta praėjusio tarybos posėdžio metu. Kol kas valdininkai nelinkę komentuoti išsakytos kritikos, o pasiaiškinimą visuomenei žada pateikti greitu metu spaudoje.
 
Nuotr. Anot K. Gudelevičiaus, dėl savivaldybės administracijos darbuotojų veiksmų buvo neteisėtai atsisakyta įgyvendinti projektą „Voverių tvenkinio vandens būklės gerinimas“.
 
Netikėtai pasikeitė planai
 
Paskutiniajame Šakių rajono tarybos posėdyje Kęstutis Gudelevičius nemalonų akibrokštą pateikė aukščiausias pareigas užimantiems savivaldybės administracijos darbuotojams. Tarybos narys, atstovaudamas didžiajai daliai Voverių kaimo gyventojų, priminė, kad 2011 metų birželio 30 dienos priimtame sprendime dėl rajono savivaldybės 2011 – 2017 metų plėtros strateginio plano papildymo buvo įtrauktas beveik 2,5 mln. litų vertės projektas „Voverių tvenkinio būklės gerinimas“. Įgyvendinant projektą, būtų siekta prisidėti prie paviršinių vandens telkinių ekologinės būklės gerinimo Šakių rajone. Iki šių metų lapkričio mėnesio turėjo būti atlikti tvenkinio valymo darbai, sutvarkytos jo pakrantės. Dar tais pačiais metais rugpjūčio mėnesį savivaldybės administracija parengė projektinį pasiūlymą finansavimo gavimui iš ES fondų ir valstybės biudžeto.

Tačiau voveriškių viltis turėti švarų vandens telkinį, tinkantį turizmo plėtrai, pakoregavo kiek netikėtai pakeisti planai. Dalyvaujant vicemerei Rimai Rauktienei, kovo 26 dieną vykusiame Marijampolės regiono plėtros tarybos posėdyje svarstyti Marijampolės regiono projektai, tarp kurių aptartas ir Voverių tvenkinio projektas. Posėdyje, vadovaujantis Šakių rajono administracijos 2012 gruodžio 3 dienos raštu, minėtas projektas buvo išbrauktas ir nutarta nebeskirti finansavimo tvenkinio išvalymui. „Posėdyje dalyvavusi vicemerė R. Rauktinė tokiems sprendimams neprieštaravo ir tinkamai neatstovavo visuomenės interesams“,- teigė K. Gudelevičius.
 
Suabejojo valdininkų kompetencija

Aptarti pasikeitusius planus su Voverių kaimo žmonėmis kovo mėnesį vyko savivaldybės  administracijos direktorius Juozas Puodžiukaitis ir jo pavaduotojas Algimantas Damijonaitis. Pasak tarybos nario K. Gudelevičiaus, gyventojams buvo meluojama, išsisukinėjama nuo tiesos, kad dar pernai gruodį buvo atsisakyta projekto ir finansavimo dėl Voverių tvenkinio išvalymo. „Toks pareigūnų elgesys parodo jų teisinį neišprusimą, tarybos narių priimtų sprendimų ignoravimą ir neteisėtais veiksmais daromą žalą visuomenei. Visiškai neginamas viešasis interesas“, - pareiškė K. Gudelevičius, pridurdamas, jog rajono strateginis planas gali būti pakeistas tik teisiškai išrinktos tarybos sprendimu. „Visi pateikti šio klausimo duomenys ir Marijampolės regioninės plėtros priimtas sprendimas išbraukti Voverių tvenkinio būklės gerinimo projektą iš sąrašo yra neteisėti, nes iš neteisės gimti teisė negali“, - rėžė K. Gudelevičius.

Situacijos nedramatizuoja

Kol kas aiškinama, jog Voverių tvenkinio valymo projekto atsisakyta dėl kaimo gyventojų susiskaldymo, mat dalis jų nenori, kad būtų valomas tvenkinys. „Deja, tai melas.  Pats asmeniškai susitikau  su 80 proc. visų Voverių kaimo gyventojų ir tik du žmonės dėl asmeninių priežasčių tam priešinosi“,- tikino K. Gudelevičius.

Tarybos nario išsakytas pastabas paprašytas pakomentuoti savivaldybės administracijos direktorius Juozas Puodžiukaitis tikino, kad K. Gudelevičius yra neteisus. Apskritai „nenorėdamas prisišnekėti“ direktorius daugiau nieko nekomentavo, bet pažadėjo, kad pasiaiškinimas netrukus bus paviešintas rajono spaudoje. Daugiausiai kritikos sulaukusi vicemerė R. Rauktienė taip pat atsiribojo nuo komentarų. „Šiuo metu renku visą medžiagą nuo pradžių. Jokia paslaptis, kad aš į šį procesą įsijungiau, kai meras buvo nušalintas nuo pareigų. Jo pareigas turėjau vykdyti aš. Tad iki to laiko tikrai nebuvau gilinusis į šį projektą. Gavosi taip, kad aš padariau taip, kaip iš tikrųjų padariau. Noriu pasakyti, kad sprendimas apskrityje buvo priimtas Regioninės plėtros taryboje toks, koks buvo priimtas“, - sakė vicemerė. Į išsakytą kritiką posėdyje replikavęs meras Juozas Bertašius patikino, kad projektas sustabdytas dėl pinigų stokos. „Kęstuti, noriu jus nuraminti - bus lėšos ir bus galima prie to sugrįžti. Manau nereikia dramatizuoti šio reikalo, o galvoti, kaip tenkinti bendruomenės poreikius. Jeigu buvo padaryta kokia klaida, bus ištaisyta, niekas nedraudžia grįžti prie darbų“, - pridūrė meras.

Tuo tarpu ištaisyti klaidas K. Gudelevičius ragino imtis vicemerę R. Rauktienę. Jos paprašyta pateikti Šakių rajono savivaldybės administracijos 2012 metų gruodžio 3 dienos rašto, adresuoto Marijampolės regiono plėtros tarybai, kopiją, ir kreiptis į atitinkamas institucijas, kad būtų panaikinti priimti neteisėti sprendimai. Taip pat tarybos narys vicemerę prašė įtikinti Regioninės plėtros tarybą, kad buvo pasielgta neapgalvotai, nemotyvuotai. „Man kyla šiokia tokia baimė, kad vis tik mūsų administracija blogai dirba. Balandžio 20 dieną susitikime sužinome, kad jau kitais metais šakiečiams bus numatoma skirti 12 mln. litų, bet tarybos nariai to nežino“,- pareiškė K. Gudelevičius.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar pakanka sporto infrastruktūros rajone?

klausimelis 04 19Arūnė iš Griškabūdžio:

Ne. Griškabūdyje nieko nėra. Mokyklos stadionui reikėtų labai didelio remonto. Ten yra krepšinio aikštelė, bet aš krepšinio nežaidžiu. Atvykdavau pasportuoti į Šakius. Lankiausi baseine ir treniruoklių salėje. Šakiuose reikėtų daugiau dviračių takų, nes nelabai yra kur važiuoti. 

klausimelis 04 19 2

Milda iš Šakių:

Nepakanka. G alėtų būti daugiau. Labai trūksta dviračių takų. Daug metų laukiam dviračių tako Šakiai–Lukšiai. Girdėjau apie Šakių „Varpo“ mokyklos stadiono rekonstrukciją. Tikrai reikalingas ir futbolo aikštynas, ir lengvosios atletikos treniruotės, nes kuo daugiau sportuosim, tuo bus geriau.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.