Skatinamas vietos bendruomenių savarankiškumas

pinigaiBalandžio 25 dienos posėdyje rajono savivaldybės taryba patvirtino vietos bendruomenių savivaldos 2013 - 2015 metų programos lėšų vietos bendruomenių sprendimams įgyvendinti rajono savivaldybėje skyrimo ir naudojimo tvarkos aprašą (toliau Aprašas). Programos įgyvendinimui šiais metais iš valstybės biudžeto yra skirta 8 mln. litų. Mūsų rajono bendruomenės pasidalins 66,5 tūkst. litų.
 
Programos paskirtis – skatinti vietos bendruomenių savivaldą ir savarankiškumą, sudarant galimybes vietos bendruomenėms spręsti joms aktualius klausimus ir tenkinti bendruomenių viešuosius poreikius. Pasak rajono savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotojo Algimanto Damijonaičio, šiais metais vietos bendruomenių savivaldai skirta 4,4 tūkst. litų daugiau nei pernai, t.y. 66,5 tūkst. litų. Be to, Vietos bendruomenių savivaldos programos lėšų vietos bendruomenių sprendimams įgyvendinti rajono savivaldybėje skyrimo ir naudojimo tvarkos aprašas šiemet patvirtintas ne vieneriems, o trejiems metams. Tai rodo, kad bendruomenės vaidina vis svarbesnį vaidmenį šalies gyvenime.

Rajono savivaldybės tarybos patvirtintame Apraše numatyta, kad Barzdų, Gelgaudiškio, Griškabūdžio, Kidulių, Kriūkų, Kudirkos Naumiesčio, Lekėčių, Lukšių, Plokščių, Sintautų, Slavikų, Sudargo, Šakių, Žvirgždaičių seniūnijose sudaroma po vieną vietos bendruomenės tarybą, kuriose dirba demokratiškais principais išrinkti 9 – 12 narių. Tinkamomis finansuoti laikomos veiklos, tenkinančios vietos bendruomenių viešuosius poreikius: pažeidžiamųjų bendruomenės narių ir grupių poreikių tenkinimas, vaikų ir jaunimo užimtumas, kultūriniai ir švietėjiški renginiai, viešųjų erdvių ir aplinkos kokybės gerinimas, sportas ir sveikatinimas, bendruomeninės veiklos organizavimas ir  kitos, vietos bendruomenės gyvenimo kokybę gerinančios, iniciatyvos.

Jiems  įgyvendinti rajono savivaldybės administracijos direktoriaus Juozo Puodžiukaičio įsakymu lėšos paskirstytos pagal šiuos kriterijus: bazinė / vienoda dalis visoms seniūnijoms po 2 tūkst. 500 litų ir likusi dalis - pagal seniūnijos gyventojų skaičių einamųjų metų sausio 1 dienos duomenimis. Daugiausiai lėšų – 12 tūkst. 750 litų bus skirta Šakių seniūnijai, mažiausiai – 3 tūkst. 163 litai atiteks Žvirgždaičiams. Vidutinė suma, kurią gaus kitos seniūnijos siekia nuo 3 iki 5 tūkst. litų. Vietos bendruomenių savivaldos programas ir šiemet koordinuos Šakių bendruomenių centrų asociacijos pirmininkė Grinutė Šnirpūnienė bei savivaldybės atstovas Algimantas Damijonaitis.

„Draugo“ inf.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Miškasodis: kiek tai prasminga ir reikalinga?

klausimelis 04 23Rimas iš Gelgaudiškio:

Nemažai esu medžių per gyvenimą pasodinęs, nors ne miškininkystėje dirbu. Esu gelgaudiškietis, todėl rūpi Gelgaudiškio miško likimas. Mačiau, kaip žūsta miškas. Bet toks gyvenimas. Mums gal ir atrodė, kad reikėjo anksčiau sergančius medžius pjauti. Faktas, kad yra išnykę didžiuliai miško plotai, bet tam yra specialistai. Nuomonės gelgaudiškiečių išsiskyrė: vieni šaukia, kodėl mišką išpjovė, bet jau miškas buvo miręs. 

klausimelis 04 23 2

Danutė iš Gelgaudiškio:

Džiaugiuosi, kad vyko miškasodžio akcija. Nesu anksčiau dalyvavusi ir medžių ne itin daug pasodinusi. Dėl miškų kirtimo išties daug nuomonių, yra prieštaraujančių plyniems miško kirtimams. Manau, jeigu jau medžius kokios kirvarpos graužia, būtina šalinti, bet po to reikia ir atsodinti. Dalyvavau, nes man rūpi, kad vaikai ir proanūkiai turėtų kur žemuogių ar grybų pasirinkti, augtų kuo sveikesnėje aplinkoje.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.