Socialines paslaugas šeimai teikė nepilnai

teismas3Asta GVILDIENĖ
 
Vaiko teisių apsaugos kontrolieriaus įstaiga, gavusi Šakių rajono apylinkės teismo priimtą kaltinamąjį nuosprendį Griškabūdžio seniūnijos gyventojams, kurie dėl priklausomybės alkoholiui nesugebėjo pasirūpinti dviem savo mažamečiais vaikais, kreipėsi į Šakių rajono savivaldybės administracijos direktorių Juozą Puodžiukaitį, prašydama įvertinti paaiškėjusias aplinkybes dėl informacijos vaiko teisių apsaugos kontrolieriui nepateikimo.
 
Nuotr. Šakių rajono apylinkės teismas prašė įvertinti, ar institucijos, atsakingos už vaiko teisių apsaugą, tinkamai atliko savo pareigas.
 
Tinkamai neprižiūrėjo savo vaikų
 
Apie precedento neturinčią apleistų vaikų istoriją rašėme straipsnyje „Išsekusi mažametė – pirmasis ir pavėluotas atvejis rajone“ (2011 m. spalio 28 d.). 2011 metų rugpjūčio mėnesį į Kauno klinikų medikų rankas pateko išsekusi, nei trejų metukų neturėjusi mergytė, kuri svėrė vos šešis kilogramus. Po gauto Kauno klinikų medikų rašto, kuriame nurodoma atkreipti dėmesį į šeimą, iš kurios atvežta išsekusi ir neprižiūrėta mergaitė, savivaldybės Vaiko teisių apsaugos darbuotojai apsilankė Griškabūdžio seniūnijos gyventojų namuose. Radę pagiringus tėvus ir nuolat gulintį mažylį, kuris  neropoja, nevaikšto, nieko nekalba ir nereaguoja į aplinką, specialistai suprato, kad tėvai nepajėgūs rūpintis ir kitu savo vaiku. Metais jaunesnio, su vystymosi raidos sutrikimais berniuko laikinoji globa iš karto buvo patikėta Šakių vaikų globos namų darbuotojams.

Išgirdo teismo nuosprendį

Šakių rajono apylinkės teismas nustatė, kad tėvai, auginę du mažamečius vaikus, piktnaudžiavo savo teisėmis ir pareigomis, nepakankamai maitindami, tinkamai neprižiūrėdami, palikdami vienus be priežiūros, nesirūpindami vaikų švara, neužtikrindami reikalingo gydymo, girtaudami ir nesudarydami savo vaikams sveikos ir saugios aplinkos. Apie tai rašėme straipsnyje „Nubausti mažamečiais vaikais nesirūpinę tėvai“ (2013 m. kovo 8 d.). Kaltinamieji tvirtino, kad nenorėjo pakenkti savo vaikams, tačiau ir nieko nedarė, kad tokių pasekmių nebūtų, taigi sąmoningai leido joms atsirasti. Teismo sprendimu abu tėvai pripažinti kaltais ir jiems paskirtas trejų metų laisvės atėmimas, bausmės vykdymą atidedant dvejiems metams, įpareigojant per bausmės vykdymo atidėjimo laikotarpį pradėti dirbti ar užsiregistruoti darbo biržoje, gydytis priklausomybės ligas bei teikti pagalbą nukentėjusiems vaikams. Nustatant neturtinės žalos dydį - po 10 tūkst. litų abiejų vaikų neturtinės žalos atlyginimui, šias lėšas tvarkyti paskiriant vaikų globėjus - buvo atsižvelgta į tai, kad tiek vaikų fizinei, tiek psichinei būklei buvo padaryta didžiulė žala. Tėvai – patys artimiausi žmonės nevykdė savo prigimtinės teisės rūpintis vaikais ir užtikrinti jų saugumą.

Kreipėsi dėl aplinkybių įvertinimo

Lygių galimybių kontrolierė Aušrinė Burneikienė, pavaduojanti vaiko teisių apsaugos kontrolierių, kreipėsi į savivaldybės administraciją, prašydama išsiaiškinti, kodėl vaiko teisių kontrolieriui nebuvo pateikta informacija apie sunkią situaciją šeimoje, netinkamą vaikų priežiūrą, šeimos gydytojos bei ambulatorijos vaikų slaugytojos pranešimus, į kuriuos nebuvo tinkamai sureaguota, ir spręsti už tai atsakingų valstybės tarnautojų ir darbuotojų teisinės atsakomybės klausimą. A.Burneikienės manymu, disponavimas nepateiktais dokumentais būtų turėjęs esminės įtakos atliekamo tyrimo eigai.

Perdavė visą prašomą medžiagą

Sudaryta komisija, susidedanti iš pirmininko – savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotojo Algimanto Damijonaičio, Centralizuoto savivaldybės vidaus audito skyriaus vedėjos Irenos Kasparaitienės ir Bendrojo skyriaus vyriausiosios specialistės Jūratės Šneideraitienės, aiškinosi situaciją dėl informacijos vaiko teisių apsaugos kontrolieriui nepateikimo. Ji nustatė, kad Vaiko teisių apsaugos skyriaus vedėja Rūta Lebedžinskienė, atsakydama Vaiko teisių apsaugos kontrolieriui, pateikė visą prašomą medžiagą, o situacijos, esančios šeimoje, ar pokalbių su asmeniu aprašymai nėra oficialūs dokumentai, o tik pagalbinė priemonė, kuria disponuoja socialinis darbuotojas, kaip sau svarbia informacija, kuri buvo pridėta tik kaip papildoma medžiaga.

Teigiamų rezultatų nedavė

Kadangi Vaikų globos namai neturi sąlygų prižiūrėti vaikų, sergančių cerebriniu paralyžiumi, dėl mergaitės globos buvo susitarta su šalia Kauno klinikų esančia Vaikų reabilitacijos ligonine „Lopšelis“. Metais jaunesnis jos broliukas auga Šakių vaikų globos namuose. Griškabūdžio seniūnijos komisijai pateiktoje informacijoje nurodyta, kad tėvai, Šakių rajono apylinkės teismo pripažinti kaltais dėl vaikų nepriežiūros, buvo skatinami gydytis nuo priklausomybės alkoholiui, tačiau, neilgai trukus, patys nutraukė paskirtą gydymą. Minėti asmenys dirba atsitiktinai pasitaikančius darbus.  Šeima yra įtraukta į Kauno miesto savivaldybės eilę socialiniam būstui gauti, tačiau apžiūrėjusi siūlomus būstus, jų atsisako. Jiems sutvarkyti dokumentai maisto produktų gavimui, padaryta riboto rėmimo socialinė kortelė, kad negalėtų įsigyti alkoholio ir tabako gaminių. Komisijos išvadose teigiama, kad šiuo metu yra rengiami dokumentai dėl tėvų valdžios apribojimo, kadangi teiktos socialinės paslaugos jokių teigiamų rezultatų nedavė.
 
Socialinės paslaugos buvo teikiamos nepilnai

Komisija nagrinėjo Šakių rajono apylinkės teismo raštą, kuriame buvo prašoma įvertinti, ar institucijos, atsakingos už vaiko teisių apsaugą tinkamai atliko savo pareigas. Vaiko teisių apsaugos kontrolierė taip pat prašė informuoti, kokie veiksmai buvo atlikti, reaguojant į anksčiau paminėtą raštą. Tyrimo išvadose nurodyta, kad su šeima dirbo Griškabūdžio seniūnijos socialinės darbuotojos Liucija Maksvytienė ir Kristina Juodviršienė. „Surinkti duomenys leidžia daryti prielaidą, kad teikiamų socialinių paslaugų poreikis buvo neadekvatus šeimoje esančioms problemoms spręsti, - rašoma komisijos pateiktame rašte. - Socialinės paslaugos buvo teikiamos, tik nepilnai pagal nustatytą tvarką.“

Vaiko teisių apsaugos kontrolieriaus tarnybai išsiųstos šios komisijos išvados, informuojančios apie tyrimo rezultatus.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar pakanka sporto infrastruktūros rajone?

klausimelis 04 19Arūnė iš Griškabūdžio:

Ne. Griškabūdyje nieko nėra. Mokyklos stadionui reikėtų labai didelio remonto. Ten yra krepšinio aikštelė, bet aš krepšinio nežaidžiu. Atvykdavau pasportuoti į Šakius. Lankiausi baseine ir treniruoklių salėje. Šakiuose reikėtų daugiau dviračių takų, nes nelabai yra kur važiuoti. 

klausimelis 04 19 2

Milda iš Šakių:

Nepakanka. G alėtų būti daugiau. Labai trūksta dviračių takų. Daug metų laukiam dviračių tako Šakiai–Lukšiai. Girdėjau apie Šakių „Varpo“ mokyklos stadiono rekonstrukciją. Tikrai reikalingas ir futbolo aikštynas, ir lengvosios atletikos treniruotės, nes kuo daugiau sportuosim, tuo bus geriau.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.