Kur svarbi bendra žmogaus vidinė kultūra, ten ugdomas ir saugumas

gel saugumasLiepos 27-osios popietę Gelgaudiškio bendruomenės centro „Atgaiva“ eismo saugumo projekto dalyviai   apsilankė paplūdimyje prie Nemuno. Čia buvo vykdomas reidas - tikrinamas į paplūdimį atvykstančių transporto priemonių savininkų sąmoningumas – kaip laikomasi saugumo ir elgesio kultūros paplūdimyje.
 
Nuotr. Gelgaudiškiečiai tikrino, kaip laikomasi saugumo ir elgesio kultūros paplūdimyje.
 
Pasak projekto vadovės Genutės Žilinskienės, buvo kalbamasi su poilsiaujančiais žmonėmis, kaip pagerinti eismo dalyvių elgesio kultūrą. Deja, išgirdome liūdnus atsakymus -  pas mus dar labai gaji buvusio laikmečio ideologija ir keisti mąstymą yra labai sunku. Belieka tikėtis, kad ateinančios kartos bus sąmoningesnės.

Reido metu buvo užfiksuoti  pro šalį  nesaugiu greičiu pralekiantys keturračiai, netinkamu atstumu prie vandens laikomi automobiliai, prišiukšlintos poilsiavietės. Be abejonės, buvo ir labai teisingai besielgiančių žmonių. Pasak G.Žilinskienės, gerą įspūdį paliko vandens transporto – katerių ir motorinių valčių eismas Nemuno upe bei jų kultūra. Dauguma plaukia laikydamiesi saugos ir gamtosaugos reikalavimų. „Pakalbinti poilsiautojai siūlė problemas spręsti didinant baudas, - teigė projekto vadovė. - Kitaip žmonių neišauklėsime. Labai gaila, kad vis dar daug poilsiautojų sėda už automobilio vairo išgėrę alkoholinių gėrimų. Atrodo, skaudžios avarijos turėtų pamokyti aplinkinius, tačiau, matyt, ne visus ...“

Kitų poilsiautojų manymu, vasarą, kai  Nemuno paplūdimyje toks didelis judėjimas, turėtų dažniau lankytis policijos pareigūnai, gamtosaugininkai, seniūnas. Jie sakė, kad iš karto nebūtina bausti, bet įspėjimais, nuoširdžiu pokalbiu apie saugų eismą ir gamtosaugą taip pat galima kelti poilsiautojų elgesio kultūrą.  Dažnai nuoširdumas yra daug veiksmingesnis nei baudos. Daugelis sutiktų žmonių mano, kad poilsiavietėse galėtų atsirasti įspėjamieji užrašai, primenantys, kad kiekvienas po iškylos turėtų susitvarkyti teritoriją ir nepalikti šiukšlių. Taip pat nepakenktų ir priminimas,  kokiu atstumu nuo vandens galima statyti automobilius.

G.Žilinskienės teigimu, daugelis poilsiautojų pasisakė už keturračių, motociklų ir automobilių vairuotojų, lakstančių pašėlusiu greičiu, drausminimą. Jie ne tik kelia pavojų sau ir kitiems, bet ir trukdo ramiai pailsėti, atsipalaiduoti, keldami paskui save dulkių debesis. „Kur svarbi bendra žmogaus vidinė kultūra, ten ugdomas ir saugumas“, - tvirtino saugaus eismo projekto organizatoriai.
 
„Draugo“ inf.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip atsikratote žaliosiomis atliekomis?

klausimelis 04 16Dalė iš Griškabūdžio:

Lapus, daržovių atliekas kompostuojame. Po to kompostą naudojam ant daržo. Nugenėtas medžių šakas patys susismulkinam ir naudojam kaip kurą. Žinau, kad žaliąsias atliekas galima vežti į tam skirtas aikšteles. Bet kai kaime gyveni, tai nereikia niekur vežti. Be to, tokių atliekų nedaug ir susidaro. Nupjauta žolę dedu apie medelius, krūmus. 

klausimelis 04 16 2

Ilma iš Šakių:

Šiuo metu gyvenu bute. Tad dėl žaliųjų atliekų tvarkymo ir rūpesčių neturiu. Jeigu tvarkomės, pasigrėbiam apie daugiabutį, tai sukraunam į krūvas, kurias po to išveža seniūnija. Be abejo, žinom, kad reikia atsakingai ir gamtoje elgtis poilsiaujant, todėl ir laužą tik tam skirtose vietose kūrenam, dar ir šiukšles, kitų paliktas, surenkam.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.