Projektų pradžios startas vagia laiką, skirtą jų įgyvendinimui

snirpuniene3Asta GVILDIENĖ
 
Pagaliau paaiškėjo, kurios kaimo bendruomenės šiemet gavo Valstybės paramą projektų įgyvendinimui, nes, pasak Šakių bendruomenių centrų asociacijos (BCA) pirmininkės Grinutės Šnirpūnienės, jau darėsi neramu, kad projektų įvykdymui kasdien lieka vis mažiau laiko. Paraiškas paramai gauti pateikė net šešiolika mūsų rajono bendruomenių centrų, dešimt iš jų buvo įvertintos teigiamai, daugiausiai, palyginus su kitais šalies rajonais.
 
Nuotr. Kai parama skiriama, kaimo bendruomenių ir kaimo bendruomenių asociacijų materialinei techninei bazei stiprinti ir (arba) sukurti, projektas turi būti įgyvendintas ir mokėjimo prašymas pateiktas iki šių metų lapkričio 15 dienos, - informavo BCA pirmininkė.
 
Kaimo bendruomenių projektams remti 2013 metais buvo numatyta skirti daugiau nei 2,5 mln. litų.  Finansavimas teikiamas pagal tris veiklos sritis: kaimo vietovėje esančioms viešosioms erdvėms sutvarkyti ir prižiūrėti, pritaikant kaimo gyventojų poreikiams; kaimo bendruomenės verslumo projektams įgyvendinti kaimo bendruomenei priklausančiose patalpose bei kaimo bendruomenių ir kaimo bendruomenių asociacijų materialinei techninei bazei stiprinti ir (arba) sukurti.

G.Šnirpūnienės teigimu, šiemet, kaip niekad, kaimo bendruomenės ir kaimo bendruomenių asociacijos buvo ypač aktyvios – iš viso pateiktos 305 paraiškos. Dalis kaimo bendruomenių projektų (59) pripažinti netinkamais finansuoti, dar 104 - nepakako lėšų. Daugiausiai projektų, net dešimt, bus finansuojama mūsų rajone. Atrankos nepraėjo Plokščių, Išdagų ir Paluobių bendruomenių centrų parengti projektai. Dar trys – Griškabūdžio, Slavikų ir Mikytų bendruomenių centrų projektai bus finansuojami vėliau, jei iš valstybės biudžeto bus skiriama papildomų lėšų kaimo bendruomenių iniciatyvoms paremti. Iš viso parama skirta 45 šalies savivaldybių kaimo bendruomenėms ir kaimo bendruomenių asociacijoms.

„Kai parama skiriama, kaimo bendruomenių ir kaimo bendruomenių asociacijų materialinei techninei bazei stiprinti ir (arba) sukurti, projektas turi būti įgyvendintas ir mokėjimo prašymas pateiktas iki šių metų lapkričio 15 dienos, - informavo BCA pirmininkė. - Kai parama skiriama kaimo vietovėje esančioms viešosioms erdvėms sutvarkyti ir prižiūrėti, pritaikant kaimo gyventojų poreikiams ar kaimo bendruomenės verslumo projektams įgyvendinti kaimo bendruomenei priklausančiose patalpose, projektas turi būti įgyvendintas per šešis mėnesius nuo paramos sutarties pasirašymo dienos. Tad projektų vykdytojams laiko lieka tikrai nedaug.“

Nacionalinė mokėjimo agentūra prie Žemės ūkio ministerijos artimiausiu laiku pažadėjo parengti paramos sutartis kiekvienam paramos gavėjui ir išsiųsti paštu jas pasirašyti. Taisyklėse numatyta, kad, kaimo bendruomenei ar kaimo bendruomenių asociacijai pasirašius paramos sutartį, Agentūra išmokės avansą, kurio dydis sieks 70 proc. sutartyje numatytos paramos sumos. Tuomet jau bus galima kibti į darbus.

Pasak BCA atstovės viešiesiems ryšiams Aldonos Narkūnienės, projektų pradžios startas dėl įvairiausių biurokratinių trukdymų, vagia laiką, skirtą projektų įgyvendinimui. „Laikas nusikelia į tokią astronominę būseną, kai visus darbus vis labiau reguliuoja ankstėjančios sutemos ar rudens darganos bei metų pabaigos ir pradžios sumaištis, - teigė ji. - Todėl suprantamas bendruomenių centrų vadovų rūpestis, kai reikia per labai trumpą laiką ir fizinius darbus atlikti, ir dokumentaciją susitvarkyti, ir atsiskaitymus laiku pateikti.“

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar pakanka sporto infrastruktūros rajone?

klausimelis 04 19Arūnė iš Griškabūdžio:

Ne. Griškabūdyje nieko nėra. Mokyklos stadionui reikėtų labai didelio remonto. Ten yra krepšinio aikštelė, bet aš krepšinio nežaidžiu. Atvykdavau pasportuoti į Šakius. Lankiausi baseine ir treniruoklių salėje. Šakiuose reikėtų daugiau dviračių takų, nes nelabai yra kur važiuoti. 

klausimelis 04 19 2

Milda iš Šakių:

Nepakanka. G alėtų būti daugiau. Labai trūksta dviračių takų. Daug metų laukiam dviračių tako Šakiai–Lukšiai. Girdėjau apie Šakių „Varpo“ mokyklos stadiono rekonstrukciją. Tikrai reikalingas ir futbolo aikštynas, ir lengvosios atletikos treniruotės, nes kuo daugiau sportuosim, tuo bus geriau.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.