Ir kokybiški maisto produktai gali tapti nekokybiškais

suriaiVioleta SEREDŽIUVIENĖ
 
Šiltuoju metų laiku padažnėja atvejų, kuomet maisto produktai greičiau gali prarasti prekinę išvaizdą, tapti nekokybiškais dėl netinkamo jų transportavimo, prekybininkų aplaidaus darbo ar kitų priežasčių. Nepaisant to, jog Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos inspektoriai vykdo kontrolę tiek maisto produktų gamybos įmonėse, tiek prekybos taškuose, nekokybiškų maisto produktų yra tekę nusipirkti, ko gero, dažnam iš mūsų. Galiojimas nepasibaigęs, bet produktas jau nekokybiškas.
 
Nuotr. Neretai pieno ir mėsos produktai, net ir nepasibaigus jų galiojimo terminams, šiltuoju metų laiku tampa nekokybiškais.

Reta šakietė, po darbo grįžusi į namus ir pamačiusi, kad parduotuvėje nusipirktas maisto produktas nekokybiškas, ryžtasi gaišti brangų laiką ir keliauti tiesiai į Valstybinę maisto ir veterinarijos tarnybą rašyti skundą. Paprastai nekokybiškas produktas keliauja į šiukšlių dėžę, jei jis kainavo brangiau, teisybės bandoma ieškoti sugrįžus į parduotuvę. Ne vienas kalbintas šakietis ar šakietė pripažino, kad yra tekę parduotuvėse nusipirkti maisto produktų, kurių galiojimo terminas jau buvo pasibaigęs. Būna ir taip, kad nusipirkto maisto produkto galiojimo laikas nepraėjęs, tačiau pats gaminys dėl neaiškių priežasčių jau nekokybiškas. „Nusipirkau juodos duonos, kuri po dienos, dar nepasibaigus galiojimo terminui, apipelijo. Neišmečiau, atidaviau augintiniui“,- pasakojo pavardės skelbti nepanoręs šakietis. Plokštietė moteris, auginanti dukrelę, sakė, jog yra ne kartą nusipirkusi viename ar kitame Šakių prekybos centre nekokybiškų pieno produktų,- vieną kartą teko išmesti pakelį kefyro, kitą kartą sviestas buvo „su kvapeliu“. Produktų galiojimo terminai taip pat nebuvo pasibaigę. „Kur dėsi tokias prekes, - išmečiau ir tiek. Žinoma, pikta, kad teko kitą dieną ir vėl pirkti. Niekur nesikreipiau, nes žinau, kad nieko kitaip nebus“,- sakė moteris. „Nusipirkau vištienos šlaunelių vakuuminiame įpakavime. Galiojimas buvo geras. Kai parsinešusi atsidariau pakuotę, tvokstelėjo toks baisus kvapas, kad net bloga pasidarė. Kuo greičiau išmečiau visas tris pakuotes,“- skundėsi kita šakietė. Moteris niekur nesikreipė, nes nebuvo pasiėmusi prekių pirkimo čekio. Nusiskundimų sąrašą būtų galima ilgai tęsti.
 
Pagal skundus atlikti du patikrinimai

Plačiau pakomentuoti esamą situaciją rajone maisto produktų kokybės klausimais kontrolę vykdanti Šakių valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos vyriausioji specialistė - maisto produktų inspektorė Birutė Bacevičienė atsisakė ir pateikė tik „sausą“ oficialią informaciją. Kaip joje teigiama, per šiuos 2013 metus gauti ir ištirti tik 2 vartotojų pranešimai (skundai), susiję su maisto sauga ir kokybe. Pasitvirtino vienas pranešimas. Tad peršasi mintis, kad oficiali statistika tikrai  neatspindi realios situacijos rajone.
Kokios gi prevencinės priemonės vykdomos, siekiant užtikrinti, kad vartotojus pasiektų tik kokybiški maisto produktai? „Visi ūkio subjektai yra suskirstyti į rizikos grupes. Įmones skirstant į rizikos grupes atsižvelgiama į visą eilę jų veiklos faktorių, pavyzdžiui, į gamybos apimtis, į rinką tiekiamų produktų potencialią riziką, dėl ūkio subjektų veiklos gaunamų skundų skaičių bei savikontrolės sistemos funkcionavimą, ir į valstybinės kontrolės rezultatus. Priklausomai nuo rizikos grupės, sprendžiama, kokiu dažnumu atliekami planiniai patikrinimai. Jei nustatyti pažeidimai nėra savalaikiai pašalinami, trūksta geranoriško bendradarbiavimo, tuomet atliekami pakartotiniai neplaniniai patikrinimai ir gali būti taikomos administracinės nuobaudos, netgi laikinai stabdoma ūkio subjekto veikla. Gavus skundą dėl ūkio subjekto veiklos, patikrinimai atliekami nedelsiant,“- tokią informaciją pateikė maisto produktų inspektorė B.Bacevičienė.
 
Patikrinimai – tik kartą per dvejus metus

Kaip informavo Šakių valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba, šiais metais buvo atlikti 85 patikrinimai. Negyvūninio maisto gamintojai tikrinti 5 kartus, viešojo maitinimo paslaugų tiekėjai - 34, didmeninės ir mažmeninės prekybos įmonės tikrintos 43, geriamojo vandens tiekėjai – 3 kartus. Patikrinimų metu daugiausia nustatyta mažareikšmių bendrų higienos pažeidimų. Anot tikrintojų, daugelis įmonių geranoriškai bendradarbiauja su inspektoriais ir reaguoja į teikiamas pastabas bei nurodymus, todėl administracinės nuobaudos nebuvo skirtos.

Mūsų rajone veikiančios konditerijos įmonės, kurių produkcija gana populiari šakiečių tarpe, tikrinamos atsižvelgiant į rizikos grupę, kuriai priskirta įmonė. Didelės rizikos įmonės tikrinamos du kartus per metus, vidutinės – vieną kartą, o mažos rizikos įmonės – kartą per dvejus metus.

Šakiuose įsikūrusi Birutės Drevininkaitienės įmonė „Rugelis“ priskirta vidutinės rizikos grupei. Šiemet patikrinimo metu nustatyti smulkūs higienos reikalavimų neatitikimai, kurie šalinami pagal įmonės plane numatytą grafiką. UAB „Gulbelė“ priklausanti „Gulbelės kepykla“ priskirta mažos rizikos grupei. „Šių metų kovo mėnesį atlikto patikrinimo metu pažeidimų, tiesiogiai turinčių įtakos gaminamos produkcijos saugai ir kokybei, nenustatyta, o pastabas dėl smulkių, mažareikšmių neatitikimų įmonė geranoriškai pašalino pagal sudarytą trūkumų šalinimo planą,“-  teigia vyriausioji specialistė - maisto produktų inspektorė B. Bacevičienė.

Gamybos procesas – be pažeidimų

Rajone veiklą vykdo mėsos perdirbimo įmonė „Samsonas“ bei pieno perdirbimo įmonės „Lukšių pieninė” ir UAB „Uriga“ (saldžių sūrelių ir keptų sūrių cechai). Kaip informavo vyriausioji veterinarijos gydytoja-inspektorė Daiva Rimaitytė, kiekvienais metais yra atliekami planiniai šių įmonių patikrinimai, įvertinama jų savikontrolė. Patalpos, kuriose yra įsikūrusios įmonės, yra nuolatos tvarkomos ir pagal savikontrolės programą šalinami bet kokie, net ir mažiausi neatitikimai. Tikrinimo metu randami menki higienos pažeidimai. Anot inspektorės, šie nukrypimai neturi jokios įtakos gaminamų produktų kokybei. Nors inspektorė patikino, kad „vartotoją pasiekia tik tinkamai paruošta ir griežtai kontroliuojama produkcija“, visgi, budrumo neturėtume prarasti,- juk inspektoriai parduotuvėse lankosi tikrai gerokai rečiau nei mes, eiliniai pirkėjai.

Vartotojų manymu, didesnę atsakomybę turėtų prisiimti ir prekybinių įmonių vadovai, privalantys nuolat kontroliuoti savo pavaldinių darbo kokybę. Neretai prekybos centruose pirkėjams dviem pirštais tenka vartyti dėžėse supuvusias morkas, vynuoges, mandarinus ar kitus vaisius bei daržoves, o atėjus prie kasos su krepšeliu išsirinktų pigesnių „akcijinių“ prekių netikėtai sužinoti, kad parduotuvės reklaminiuose stenduose tebeskelbiamos nuolaidos šiandien ...jau negalioja.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar pakanka sporto infrastruktūros rajone?

klausimelis 04 19Arūnė iš Griškabūdžio:

Ne. Griškabūdyje nieko nėra. Mokyklos stadionui reikėtų labai didelio remonto. Ten yra krepšinio aikštelė, bet aš krepšinio nežaidžiu. Atvykdavau pasportuoti į Šakius. Lankiausi baseine ir treniruoklių salėje. Šakiuose reikėtų daugiau dviračių takų, nes nelabai yra kur važiuoti. 

klausimelis 04 19 2

Milda iš Šakių:

Nepakanka. G alėtų būti daugiau. Labai trūksta dviračių takų. Daug metų laukiam dviračių tako Šakiai–Lukšiai. Girdėjau apie Šakių „Varpo“ mokyklos stadiono rekonstrukciją. Tikrai reikalingas ir futbolo aikštynas, ir lengvosios atletikos treniruotės, nes kuo daugiau sportuosim, tuo bus geriau.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.