Šakių kapinės vėlines pasitinka atsinaujinusios

kapiniu takaiSima KAZARIAN
 
Artėja viena svarbiausių dienų lietuvių gyvenime – Vėlinės, per kurias visa Lietuva, vaizdžiai kalbant, „atsiduria kapinėse“. Šakių kapinių lankytojai šiemet džiaugsis padidėjusiu komfortu.
 
Nuotr. Atrodo, kad Šakių kapinių takų istorija baigta: jie iškloti. Savivaldybei belieka sumokėti pinigus, o visiems kitiems laukti, kaip takai atlaikys žiemos išbandymą.
 
Kadangi vėlinės sutampa su lietingojo sezono pradžia, aktualiausia naujiena Šakių kapinių lankytojams yra ta, kad atvykus aplankyti savo artimųjų kapus šiemet nereikės braidyti po purvą ir balas – kapinės pasitinka trinkelėmis išklotais takais. Kapus prižiūrinčiųjų patogumui įrengti ir penki kranai. Praėjusią savaitę kapines apžiūrėjo delegacija iš savivaldybės: administracijos direktorius Juozas Puodžiukaitis, vicemerė Rima Rauktienė, architektūros ir urbanistikos skyriaus vedėja Vita Valaitienė. Visi patvirtino, kad atliktas visuomenei naudingas darbas.

Svarbiausia – yra padaryta

„Rajono gyventojų yra labai daug, visi gali mąstyti įvairiai. Aš galiu sakyti vienaip, kiti kitaip, bet manau, kad svarbiausia tai, jog jau yra padaryta. Atvykstantiems svečiams, lankytojams čia tiesiog nuostabu – kur eiti trinkelėmis, kur paprastai taku“,- sėkmingai pasibaigusia akcija džiaugėsi Šakių  miesto seniūnas Alfonsas Jakas. Šakių miesto kapinių atnaujinimas buvo pradėtas tarybos nario Valdo Stankūno, vadovaujančio VšĮ „Motorsport“ iniciatyva, tačiau kurį laiką buvo sustingęs neužbaigtumo stadijoje.

Apie tai, kaip pavyko surinkti lėšas šiems takams, seniūnas kol kas nedetalizavo: „O iš tų mirusiųjų, žinokit. Kiekvienas miręs nusineša po kapšelį.“ Kiek kas kainavo, kol kas negalėjo pasakyti ir pats V. Stankūnas. „Aš dar visų sąskaitų neišsirašiau. Iki lapkričio pirmos išsirašysiu visas sąskaitas, tada jau žinosiu. Aukojo ir pavieniai žmonės, ir organizacijos, kas darbais, kas pinigais. Ir savivaldybė žada dar prisidėti. Suaukota apie dešimt tūkstančių, čia pernykščiai pinigai, šiemet jau labai nedaug kas aukojo. Kol kas visi darbai yra padaryti į skolą“,- pasakojo V. Stankūnas. Pasak administracijos direktoriaus, taryba skirs lėšas lapkričio mėnesį, kiek skirs, kol kas neaišku.

Norėtume priminti, kad Šakių miesto kapinėse naujus takus nutiesti buvo planuota dar iki praėjusių metų mirusiųjų pagerbimo dienos. Tačiau norai sužlugo, nes paskelbus labdaringą akciją žmonės aukojo vangiai ir V. Stankūnas pagalbos kreipėsi į savivaldybę, kuri jau anksčiau buvo skyrusi 5 tūkst. litų, prašydamas pridėti trūkstamus 14 tūkst. 270 litų.

„Matyt, žmonėms tai visiškai neįdomu. Jie ir toliau, kaip anksčiau, nori po dumblą braidyti“, - pernai kalbėjo V. Stankūnas. Kaip teigė pašnekovas, labiausiai iniciatyvą palaikė verslo atstovai. VšĮ „Motorsport“ suplanuotus darbus numatė įgyvendinti už keliskart mažesnę pinigų sumą nei rinkoje – 35 tūkst. litus. „Dirba žmonės be atlygio, aukoja savo laiką“, - kalbėjo V. Stankūnas. Taupyti siekiama buvo ir medžiagas perkant pigiau kaimyninėje Lenkijoje. Tai tuo metu nepatiko Ūkio komiteto nariams, kurie nesutiko, kad mokesčių mokėtojų pinigai nukeliautų į Lenkiją, o ne būtų remiami vietos verslininkai. „Ką gali remti, jeigu kaina dvigubai didesnė? Po didelių derybų viena Šakių įmonė trinkeles pasiūlė įsigyti po 22 litus už kvadratą, o mes Lenkijoje perkame už 16 zlotų“, - sakė V. Stankūnas, kuris teigė, kad prieš antrąkart imdamasis tokios labdaringos veiklos dar gerai pamąstytų.

Anksčiau kapinėse buvo trinkelėmis išklotas tik vienas pagrindinis takas. Tai inicijavo tuometis meras J. Puodžiukaitis, o finansavo verslininkas Žilvinas Marcinkevičius.

 „Su mašina - tik per mano lavoną“

Kita naujovė, susijusi su Šakių miesto kapinėmis – daugiau į jas nebus galima įvažiuoti su sunkvežimiais ir lengvaisiais automobiliais. Kaip žinoma, įvažiavimas su transportu į kapines yra nemaža problema ne vien tik Šakių mieste. Važiuojama ne tik norint atsivežti paminklus, žemes, bet kai kam tampa per sunku artimojo kapą pasiekti ir su gėlėmis. Tai dilema tarp techninių galimybių ir visuomenės patogumo: takai neskirti važinėti ir gadinasi neatlaikę tokių apkrovų, tačiau nemaža dalis kapinių lankytojų yra senyvo amžiaus ir, būdami prastos sveikatos, sunkiai paeina. Važinėjimas po kapines tradiciškai daugelio laikomas tiesiog nepagarbos mirusiesiems ženklu.

„Dabar užkabinom baisines spynas, nukabinsime ženklus ir viskas – užmirš žmonės, kad čia buvo galima kažkada važiuoti. Čia įvažiavimas, viskas, užsibaigė.  Paminklus nešte turės nešti, medžius pjaus – ir juos turės išnešti, viskas, jokio transporto, tik per mano lavoną. Kai mane ten paguldys, tada galės važiuoti“,- tikino seniūnas. Mintį, kad įvažiuoti į kapines būtų draudžiama, palaikė ir susirinkę savivaldybės atstovai.

Ateities vizijose – kolumbariumas

Apžiūros metu buvo aptarta ir daugiau dalykų – buvo pasiūlyta teritorija, kurioje būtų galima įrengti kolumbariumą – urnų su mirusiųjų palaikais laikymo vietą. Šis poreikis atsirado tuomet, kai į Lietuvą atėjo mirusiųjų kremavimo tradicija. Kolumbariumai yra visų didžiųjų Lietuvos miestų kapinėse.

Šakių kapinėse tokią vietą seniūnas numatė žaliojoje zonoje už kapinių tvoros, po dešinei už įėjimo. „Mano požiūriu tai yra pati nuostabiausia, puikiausia, šauniausia vieta“,- rodė A. Jakas. Pasak jo, jau ir dabar yra žmonių, kurie pageidauja, kad Šakių kapinėse atsirastų kolumbariumas.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar pakanka sporto infrastruktūros rajone?

klausimelis 04 19Arūnė iš Griškabūdžio:

Ne. Griškabūdyje nieko nėra. Mokyklos stadionui reikėtų labai didelio remonto. Ten yra krepšinio aikštelė, bet aš krepšinio nežaidžiu. Atvykdavau pasportuoti į Šakius. Lankiausi baseine ir treniruoklių salėje. Šakiuose reikėtų daugiau dviračių takų, nes nelabai yra kur važiuoti. 

klausimelis 04 19 2

Milda iš Šakių:

Nepakanka. G alėtų būti daugiau. Labai trūksta dviračių takų. Daug metų laukiam dviračių tako Šakiai–Lukšiai. Girdėjau apie Šakių „Varpo“ mokyklos stadiono rekonstrukciją. Tikrai reikalingas ir futbolo aikštynas, ir lengvosios atletikos treniruotės, nes kuo daugiau sportuosim, tuo bus geriau.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.