Bendruomenės užkasė karo kirvius

s pAsta GVILDIENĖ
 
Spalio 24 dieną Šakių krašto vietos veiklos grupės (VVG) valdybos nariai pagaliau atsakingai susirinko į posėdį, kuriame turėjo būti sprendžiamas ketvirtojo kvietimo projektų likimas.  Nepavykus susitarti rugpjūčio 29 dieną, kai paaiškėjo, kad vietoj vienos paraiškos teks svarstyti keturias, o spalio 3 dienos posėdį atidėjus dėl kvorumo nebuvimo, trečias kartas nemelavo. Buvo nuspręsta po trečiojo kvietimo likusius pinigus padalyti dviems, daugiausiai balų surinkusiems Voverių bendruomenės centro „Jotija“ ir Šakių rajono bendruomenių centrų asociacijos projektams.
 
Nuotr. G. Šnirpūnienė (kairėje) ir E. Pocevičienė sutiko sumažinti savo projektų sąmatas ir draugiškai pasidalyti likusius 136 tūkst. 636 litus.
 
Jau informavome savo skaitytojus, kad po trečiojo kvietimo likę  nepanaudoti 136 tūkst. 636 litai VVG valdyboje sukėlė daug emocijų. Dauguma bendruomenių buvo pasinaudojusios Europos Sąjungos lėšomis ir įgyvendinusios po vieną ar net keletą projektų, tačiau buvo keletas tokių, kurios neturėjo nei gebėjimų, nei žmogiškųjų išteklių dalyvauti projektinėje veikloje. Todėl Šakių krašto VVG pirmininkas Algimantas Damijonaitis pats asmeniškai pasiūlė rajono bendruomenių centrų asociacijos (BCA) pirmininkei Grinai Šnirpūnienei parengti paraišką, kurios dėka naudos turėtų visos rajono bendruomenės, net ir tos, kurios neparuošė jokio projekto ir nepasinaudojo ES finansavimo galimybėmis pagerinti kaimo žmonių gyvenimą.

Šiai minčiai pritarė ir kiti valdybos nariai. Pasiūlymas buvo pateiktas net keliuose bendruomenių pirmininkų susirinkimuose. Nepritariančiųjų nebuvo. Visi lyg ir sutiko. Niekam jokių klausimų nekilo. Tačiau besibaigiant kvietimo laikotarpiui buvo gautos dar trys paraiškos, kurias pateikė Voverių bendruomenės centras „Jotija“ (pirmininkė Elena Pocevičienė), Gerdžiūnų bendruomenės centras (pirmininkė Jolanta Puidokienė)  ir Senovės baltų atkuriamosios istorijos klubas „Sūduvos tauras“ (vadovas Darius Požaitis). „Buvo labai nemalonu, kad keletas bendruomenių nesilaikė bendro susitarimo ir pateikė savo projektus, - taip situaciją tuo metu komentavo A.Damijonaitis – Nors, kita vertus, pagal taisykles visos bendruomenės gali pretenduoti į likusius pinigus.“

Sukilus emocijoms, buvo išsakyta daug kritikos žodžių abiem Voverių ir Gerdžiūnų bendruomenių centrų pirmininkėms. Vieni smerkė, kiti stebėjosi, treti kalbėjo, kad tai nebendruomeniška, tai negražu, jog dvi bendruomenės nepaisė susitarimo ir norėjo būti aukščiau už kitas. Juk bendruomeniškumas - tai ne lyderystė, o gebėjimas veikti kartu. Todėl buvo nuspręsta likti prie bendro bendruomenių susitarimo ir leisti pataisyti projektą iki rugsėjo 20 dienos, nepaisant to, jog  Voverių bendruomenės centro „Jotija“ projektas buvo įvertintas 98 balais, o BCA ir Gerdžiūnų bendruomenės centro projektai įvertinti vienodai – po 90 balų. Po pataisymo BCA projektui buvo pridėti dar trys balai, tad jis pakilo į antrąją vietą. Kadangi spalio 3 dieną VVG valdybos posėdį netikėtai teko atidėti,  mat į jį iš vienuolikos narių atvyko tik septyni, o pradėjus balsuoti, paaiškėjo, kad balso teisę turi tik penki, todėl nesusidarė kvorumas ir jokių sprendimų valdyba negalėjo priimti.

Spalio 24 dienos posėdyje, į kurį atvyko visi 11 valdybos narių bei Žemės ūkio ministerijos Kaimo plėtros departamento alternatyviosios veiklos skyriaus vyriausioji specialistė Jolanta Vaičiūnienė ir Nacionalinės mokėjimo agentūros  Kaimo vystymo skyriaus vyriausioji specialistė bei mūsų krašto VVG kuratorė Edita Jogėlienė, iškilo klausimų dėl 2009 metais VVG pasitvirtintų vertinimo taisyklių, kurių griežtai privaloma laikytis.  „Jei anksčiau jokių kabliukų dėl projektų vertinimo nebuvo, tai, dalijantis paskutiniuosius pinigus, jų iškilo nemažai, - kalbėjo VVG pirmininkas. – To ir tikėjomės, tačiau patikinu, kad  vertinimas vyko objektyviai, pagal pasitvirtintas taisykles.“

Posėdžio metu VVG valdyba nusprendė svarstyti tik Šakių rajono BCA projektą, kurį pristatė G.Šnirpūnienė. „Tiesa, projektas susilaukė nemažai Žemės ūkio ministerijos atstovės kritikos, kadangi ši rado jame labai daug priemonių ir mažokai veiklų, tačiau projekto vadovė apsigynė, - pasakojo A.Damijonaitis. – Kadangi nusprendėme Gerdžiūnų bendruomenės centro projektą pasilikti rezerve, o pinigų abiem, daugiausiai balų surinkusiems projektams neužtenka, klausėme, ar sutinka E.Pocevičienė ir G.Šnirpūnienė sumažinti savo projektų sąmatas ir įvykdyti visas numatytas veiklas. Abiem pareiškėjoms sutikus pasidalyti 136 tūkst. 636 litus, Voverių bendruomenės centro projekto įgyvendinimui bus skirti 33 tūkst. litų, o Šakių rajono BCA – 103 tūkst. 636 litai. Joms duotos dvi savaitės projektų sąmatų pataisymui, kurios bus persiųstos Nacionalinei mokėjimo agentūrai. Visos emocijos išblėso, o karo kirviai - užkasti. Manau, daugiau stabdžių nebus ir paskutiniai projektai bus įgyvendinti sėkmingai.“

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip atsikratote žaliosiomis atliekomis?

klausimelis 04 16Dalė iš Griškabūdžio:

Lapus, daržovių atliekas kompostuojame. Po to kompostą naudojam ant daržo. Nugenėtas medžių šakas patys susismulkinam ir naudojam kaip kurą. Žinau, kad žaliąsias atliekas galima vežti į tam skirtas aikšteles. Bet kai kaime gyveni, tai nereikia niekur vežti. Be to, tokių atliekų nedaug ir susidaro. Nupjauta žolę dedu apie medelius, krūmus. 

klausimelis 04 16 2

Ilma iš Šakių:

Šiuo metu gyvenu bute. Tad dėl žaliųjų atliekų tvarkymo ir rūpesčių neturiu. Jeigu tvarkomės, pasigrėbiam apie daugiabutį, tai sukraunam į krūvas, kurias po to išveža seniūnija. Be abejo, žinom, kad reikia atsakingai ir gamtoje elgtis poilsiaujant, todėl ir laužą tik tam skirtose vietose kūrenam, dar ir šiukšles, kitų paliktas, surenkam.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.