Šakiuose kuriama nauja asociacija

sasaukaSima KAZARIAN
 
Šakių rajone iki šių metų pabaigos ruošiamasi įkurti dar vieną asociaciją, kurios pagrindinis tikslas – gerinti gyvenamąją aplinką rajone. Į asociaciją gali burtis visi norintys, jos programa turėtų būti parengta artimiausiu metu.
 
Nuotr. Mažėjantis gimstamumas, darbo vietų stoka privertė sunerimti visuomenę. Buvo sušaukta Zanavykų sąšauka, kuri duos pradžią naujai asociacijai.
 
Zanavykų asociacijos iniciatyva kilo iš Šakių verslo informavimo centro. Kaip teigia Šakių verslo informacijos centro direktorė Daiva Palukaitienė, į asociaciją gali burtis neabejingi šiam kraštui asmenys: tiek gyvenantys čia, tiek jau išvykę svetur. Pagrindiniai naujosios asociacijos tikslai yra ugdyti lojalumą Šakių kraštui, kurti (formuoti) savitą krašto įvaizdį bei patrauklią aplinką, skatinti verslumą, investicijas, viešą ir privačią partnerystę, pilietiškumą.
 
Ieško charizmatiško vadovo

Šiuo metu mąstome apie žmogų, kuris galėtų tapti asociacijos prezidentu. „Kad šis žmogus ne tik eitų po vėliava, bet pats būtų ta vėliava, kad juo tikėtų visi kiti. Nors sakoma, kad charizma nedirba, bet, manau, kad reikėtų charizmatiškesnio asmens. Aš tikrai nemanau, kad verslo centro direktorė turėtų būti asociacijos prezidente, nes mes esame tik bazinė institucija“,- teigė D. Palukaitienė.

Koks turėtų būti naujosios asociacijos santykis su savivalda? „Mes manome, kad savivaldybės administracijoje yra žmonių, kuriems tikrai labai rūpi rajono ateitis ir asociacijos reikalai. Savivaldybės administracija taps vienu iš steigėjų. Tačiau vienu iš daugeliu steigėjų – tarp bendruomenių centrų asociacijos ir kitų“,- teigė D. Palukaitienė. Prie asociacijos ketina prisijungti „Dailiaus“ bendrija, Šeimos centras, Žemdirbių asociacija, Sporto klubų sąjunga, numatytas net keliolikos įvairių organizacijų dalyvavimas.

Naujoji asociacija dar neturi pavadinimo, kol kas svarstomas „Zanavykų aruodo“ variantas. Planuojama, kad asociacijos nariai dirbtų neatlygintinai, visuomeniniais pagrindais, visas administracinis darbas, dokumentų rengimas, protokolavimas būtų verslo centro funkcija.

D. Palukaitienės tvirtinimu, naujosios asociacijos steigėjais gali būti visi norintys: tiek nevyriausybinės organizacijos, tiek fiziniai, tiek juridiniai asmenys, tiek valdžios atstovai. Visi, kurie nori priklausyti asociacijai, turėtų kreiptis į Šakių verslo informavimo centrą arba atvykti į steigiamąjį susirinkimą, apie kurį bus paskelbta.

Šiuo metu yra rengiami asociacijos įstatai, nuostatai, išgryninami jos tikslai. Kokia realią galią turės asociacija? Pasak verslo centro vadovės, bus siekiama, kad asociacija nebūtų tuščias darinys, kad į jos priimtus nutarimus būtų atsižvelgiama, kad jie būtų įtraukiami į savivaldybės strateginį planą.

Problemas iškėlė Zanavykų sąšaukoje

„Norėjome, kad asociacija nebūtų sukurta trijų žmonių: „Mes sukūrėme, o dabar jūs ateikite, ir dalyvaukite.“ Norime, kad tai būtų visų kūrinys,- kalbėjo D. Palukaitienė. – Tam, kad būtų geriau suvokiama, kuria linkme asociacija turėtų dirbti, buvo suorganizuota Zanavykų sąšauka, kurioje kvietėme dalyvauti visus kraštiečius. Sąšaukos metu buvo dirbama ekonomikos, švietimo, sveikatos, kultūros grupėse, kurių kiekviena pateiks tam tikras išvadas, kurias padarė darbo metu. Labai puikiai matome gaires, kuriomis reikėtų dirbti.“
 
Rajoną lygino su Kirgizija

Intensyviai dirbo ekonomikos darbo grupė, kurios veiklą koordinavo Edmundas Rinkevičius, o profesionaliai moderavo KTU docentė Jurgita Šiugždinienė. Grupė gana greitai susitarė dėl tikslo – po trejų metų pasiekti ženklų įmonių ir darbo vietų padidėjimąrajone.

„Itin vertingi buvo LLRI eksperto Lauryno Rekašiaus  ir VšĮ „Investuok Lietuvoje“ projektų vadovo  Luko Savicko  pastebėjimai. Pastarasis teigė, kad Šakiuose yra žmonių, su kuriais galima dirbti. Jis ir kiti svečiai kalbėjo, kad negalima kviesti ir traukti visas iš eilės investicijas. Ar mums reikia gamybinių įmonių ar turizmo? Kas, konkrečiai, mus domina? Taip pat, kas turi teisę nuspręsti apie investicijų tinkamumą? Jie mes restauravome dvarą, ar šalia gali įsikurti paukštynas? Ar šios dvi investicijos derės tarpusavyje? Nebus investicijų, nebus ir darbo vietų, nebus mokyklų, darželių, o gyventojų tankumas dar labiau mažės. „Jau dabar pagal jį mūsų rajonas būtų lyginamas su Kirgizijos pusdykumėmis. Lietuvos gyventojų tankumas yra 50, Šakių – 20 žmonių kv. km“,- pasakojo D. Palukaitienė.

Buvo iškelta mintis apie socialinių paslaugų ekonomizavimą. Projektų ekspertas Žydrūnas Šipka daug kalbėjo apie socialinio verslo modelius, kad neduotume socialiai pažeidžiamiems asmenims grynų pinigų, o suteiktume paslaugas, galimybę užsidirbti, skatintume jų verslumą.

Svečiai pastebėjo, kad užsienio investuotojams mūsų rajonas yra neprieinamas, nėra nei vienos internetinės svetainės, kuri anglų kalba reprezentuotų Šakių rajoną.

Gelgaudiškietis Arvydas Rimas, dirbantis TV3, pasiūlė suteikti lojalumo kortelės, kurios garantuotų tam tikras lengvatas į kaimą atvykusiems gyventi ir dirbti jauniems žmonėms.

Viena iš paliestų problemų – būsto įsigijimas, kuris jaunoms šeimoms dažnai yra problemiškas. „Galvojome, ar nebūtų galimybės savivaldybei pasiūlyti tam tikrų lengvatų, kad jaunos šeimos galėtų lengviau įsikurti rajone. Tai negali atsirasti per pirmą mėnesį, turi viskas įsivažiuoti“,- svarstė prie renginio organizavimo intensyviai dirbusi verslo centro projektų koordinatorė Aistė Bakaitė.

Tėvai nenuspręs

„Džiugu tai, kad kongresu viskas taip ir nepasibaigs, kad išanalizuota viskas, ko mums reikia, ir visa tai pasibaigs padėties gerinimu“,- šypsojosi A. Bakaitė.

 „Šakiuose apstu kultūrinių renginių, yra sporto centras, daug būrelių, yra kur dainuoti, šokti ir kitų veiklų. Taip, kad tikrai negalime skųstis: daug kas priklauso ne tik nuo galimybių, bet ir nuo mūsų savimonės. Džiugu, kad asociacijoje susirinkę žmonės mąstė, ką daryti, kad mums, jaunimui, čia būtų geriau. Norėtųsi, kad kuo daugiau jaunų žmonių prisijungtų, juk negali vieni tėvai susėsti ir sugalvoti, ką daryti. Tėvai už mus nenuspręs, turime stengtis ir patys“,- kalbėjo A. Bakaitė, kuri pati, baigusi studijas ,grįžo gyventi į gimtąjį Šakių rajoną.

Zanavykų sąšauka sutraukė apie 300 dalyvių, buvo ir jaunų, ir vyresnio amžiaus dalyvių, taip pat zanavykų iš Vilniaus, Kauno, Panevėžio, kitų vietovių. Daugelis jų atvyko kaip lojalumo programos dalis, buvo ir tokių, kurie atsiliepė į kvietimą per spaudą ar socialinį tinklą.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar prisiimti atsakomybę atsistatydinant yra tinkamas sprendimas?

klausimelis 04 12Danutė iš Paluobių:

Atsistatydinti – lengviausias kelias. Nemanau, kad toks požiūris yra teisingas. Geriau, kad ministrai patys išspręstų susidariusias problemas, nes iki jų kadencijos pabaigos liko labai mažai laiko. 

klausimelis 04 12 2

Vytautas iš Lepšių:

Nelabai. Jei prisidirbi, tai turi pats ir ištaisyt, išsisrėbt tą košę, o ne trauktis. Nors kas žino, kodėl taip nutinka. Gal ministrai nesusikalba su Vyriausybe.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.