Šakiuose to dar nebuvo!

sakiai classic
Nuotr. Pirmą kartą Šakiuose suorganizuotose plento lenktynėse „Šakiai Classic“ prie starto linijos stojo 324 dalyviai.


Gintarė MARTINAITIENĖ

Sekmadienį ne tik Šakių miestą, bet ir dalį rajono stebino dviratininkų gausa. Vienus stebino, kitus glumino, bet abejingų tikriausiai nepaliko. Čia pirmą kartą suorganizuotos plento lenktynės „Šakiai Classic“, kurioms ruoštasi, apie jas svajota kone metus laiko.

Organizaciniai rūpesčiai gulė ant Šakių jaunimo kūrybos ir sporto centro direktorės pavaduotojo Pauliaus Puskunigio bei sporto ir laisvalaikio klubo „Vėjas“ narių Dariaus Pavalkio ir Mariaus Pavalkio pečių. Dviračių sporto aistruoliai patikina, kad toks renginys seniai brandinta ir pagaliau realybe virtusi mintis. Pasak P. Puskunigio, šia linkme buvo dirbama apie metus laiko ir galiausiai kartu su partneriais, organizacija „Pro Cycling LT“, sekmadienį jų svajonė virto kūnu.

„Šakiams, manau, tai istorinis įvykis. Smagu, kad viskas pavyko sena svajonė išsipildė“, – džiaugėsi P. Puskunigis.

Iš viso plento lenktynėse dalyvavo 19 komandų, 324 dalyviai, tarp kurių ir gerai visoje šalyje žinomi dviratininkai Eimantas Gudiškis, Paulius Šiškevičius, Justas Klimavičius, Darijus Džervus. Visus lūkesčius pranokusiam renginiui neliko abejingi ir šakiečiai – varžybose jų dalyvavo apie 50.

Lenktynės vyko skirtingose amžiaus grupėse, dviratininkai galėjo rinktis vieną iš trijų distancijų: trumpoji distancija – 47 km (1 ratas), vidutinė distancija – 91,1 km (2 ratai), ilgoji distancija – 135,3 km (3 ratai). Daugiausiai dalyvių jėgas išbandė pasirinkę trumpąją distanciją. Trasa irgi buvo gerai apgalvota ir driekėsi nuo Šakių Gelgaudiškio link, pro Daukantiškius Voniškių link ir iki Plokščių, kur, kaip juokauja organizatoriai, dalyvių laukė smagioji dalis, „vyšnia ant torto“ – kalnas, nuo kurio nusileidus pakilti reikėjo žvyruotu keliu. Tad ne vienam neprofesionalui savo dviratuką teko ir pasistūmėti. Na, įveikę šią „vyšnaitę“ dviratininkai pasileido Briedžių link ir grįžo į Šakius.

Organizatoriai džiaugiasi, kad, nors nedidelių griuvimų lenktynių metu buvo, tačiau rimtesnių sužalojimų niekas nepatyrė.

Žinoma, kokios lenktynės be apdovanojimų! Jų išties nemažai, nes apdovanotos komandos, greičiausiai nuvažiavę įvairiose amžiaus grupėse dviratininkai ir pan. Ilgojoje distancijoje nepralenkiamas buvo„Velomanija-Koldas“ komandos narys Justas Klimavičius, tapęs absoliučiu lenktynių nugalėtoju. 135 kilometrus sportininkas įveikė per 3val.19 min., vidutiniškai išvystęs 42km/h greitį. Vidutinės distancijos nugalėtoju tapo Ignas Mikalajūnas (komandos „Umarai – R. Sargūno SG – Vilniaus MSC Juniors“) o trumpąją distanciją pirmasis įveikė Gytis Matusevičius (komanda „Aira“). Neliko nuskriausti ir šakiečiai. Savo amžiaus kategorijose greičiausiai vieną ratą apmynė Agnė Pečiulytė ir Evaldas Jakas. Aktyviai varžybose dalyvavo ir šakiečių Živilės ir Raimundo Stanaičių šeima, kurių dvylikmetis sūnus Tadas buvo jauniausias varžybų dalyvis. Tėvai savo amžiaus kategorijose užėmė antras vietas. Pasižymėjo ir naumiestietis Gediminas Dovydaitis, vyriausias varžybų dalyvis, įveikęs du ratus, – už entuziazmą jam įteiktas skulptoriaus Kęstučio Dovydaičio sukurtas simbolinis dviratis. Šakiečių komanda „Vėjas“ laimėjo „Maxi” taurę – kaip daugiausia kilometrų įveikusi komanda. Komandinėje įskaitoje pirmoji vieta atiteko kauniečių „Velomanijai – Koldas“, antroji – „Vėtrungei Memel cycling team“ iš Klaipėdos, o trečioji  –vilniečiams „TopTeam – UltraBike“.

Įspūdį paliko bei abejingų neliko ir „Vėjo“ ant laužo 300 litrų katile virtai sriubai, makaronams, plovui, arbatai... Dėkingi organizatoriai visiems prisidėjusiems, palaikiusiems, skatinusiems. Pagelbėti neatsisakė policijos pareigūnai, greitosios medicinos pagalbos stoties medikai, geranoriškai pažiūrėjo ir seniūnijos, pro kurias driekėsi trasa, susirinkusius su vienračiais sveikino ir kepurinę dovanojo Šakių cirko mokyklos auklėtiniai. Neapsieita ir be profesionalių teisėjų pagalbos, savanorių. Dabar po sunkaus darbo, pirmo neprisvilusio blyno lengviau atsikvėpti gali ir šakiečiai organizatoriai. Juk daugelis skirstėsi namo su viltimi, kad lenktynės taps tradicinės. Tad parodžius, kad Šakiai nenusileidžia didmiesčiams, kad dviratininkai čia laukiami, o trasos gali būti patrauklios ir tikriems profesionalams, kitąmet kartelė negalės būti nuleista žemiau.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Miškasodis: kiek tai prasminga ir reikalinga?

klausimelis 04 23Rimas iš Gelgaudiškio:

Nemažai esu medžių per gyvenimą pasodinęs, nors ne miškininkystėje dirbu. Esu gelgaudiškietis, todėl rūpi Gelgaudiškio miško likimas. Mačiau, kaip žūsta miškas. Bet toks gyvenimas. Mums gal ir atrodė, kad reikėjo anksčiau sergančius medžius pjauti. Faktas, kad yra išnykę didžiuliai miško plotai, bet tam yra specialistai. Nuomonės gelgaudiškiečių išsiskyrė: vieni šaukia, kodėl mišką išpjovė, bet jau miškas buvo miręs. 

klausimelis 04 23 2

Danutė iš Gelgaudiškio:

Džiaugiuosi, kad vyko miškasodžio akcija. Nesu anksčiau dalyvavusi ir medžių ne itin daug pasodinusi. Dėl miškų kirtimo išties daug nuomonių, yra prieštaraujančių plyniems miško kirtimams. Manau, jeigu jau medžius kokios kirvarpos graužia, būtina šalinti, bet po to reikia ir atsodinti. Dalyvavau, nes man rūpi, kad vaikai ir proanūkiai turėtų kur žemuogių ar grybų pasirinkti, augtų kuo sveikesnėje aplinkoje.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.